Julkaistu

Boualem Sansalin lehdist?tapaaminen perjantaina kello 10 Kirjasto kympiss?

Tervetuloa tapaamaan palkittua algerialaista kirjailijaa Boualem Sansalia

PERJANTAINA 25.5. KLO 10-11 POSTITALON KIRJASTO 10:SSÄ (Elielinaukio 2 G)

Samalla julkaistaan Sansalin palkitun “Le village de l’Allemand” romaanin suomenkielinen käännös HYVITYS. Tositapahtumiin perustuva kirja on kielletty Algeriassa. Romaanin päähenkilöt algerialaisveljekset Rachel ja Malrich varttuvat Pariisin esikaupungissa. Nuori ja vihainen Malrich on tuuliajolla ja käy pariisilaislähiön jihadistimoskeijassa. Fundamentalistit tappavat heidän vanhempansa Algeriassa, ja veljekset joutuvat kohtaamaan isänsä karmivan menneisyyden.

HYVITYS on Sansalin ensimmäinen suomennettu romaani: se kertoo maassa 1990-luvulla käydystä verisestä sisällissodasta, vertaa fundamentalismi-islamismia holokaustiin ja rinnastaa natsit ja jihadistit.

Ranskaksi kirjoittava Boualem Sansal (s. 1949 Alger) asuu Boumerdèsissä, Algeriassa. Hän on valmistunut insinööriksi ja väitellyt tohtoriksi taloustieteissä. Hän oli aiemmin teollisuusministeriön palveluksessa, mutta hänet erotettiin tehtävästään 2003 hänen kritisoituaan Algerian hallitusta.

Sansalin 50-vuotiaana kirjoittama esikoisromaani “Le Serment des Barbares” sai Ranskassa esikoiskirjapalkinnon. Hänen kirjansa on kielletty Algeriassa vuodesta 2006 alkaen. HYVITYS on hänen viides romaaninsa.

Nykyään Sansalia pidetään yhtenä Pohjois-Afrikan tärkeimmistä kirjailijoista, joka on niittänyt viime vuosina kansainvälistä mainetta. Hän sai muun muassa 2011 Frankfurtin kirjamessuilla Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinnon ansioistaan kulttuurienvälisen ymmärryksen ja vuoropuhelun edistäjänä.

Sansal saapuu Maailman kirjojen päävieraaksi viikonloppuna Maailma kylässä -festivaalilla. Hän esiintyy Rautatientorin kirjateltan Amazon-lavalla lauantaina klo 14.40 ja sunnuntaina klo 14.40, sekä Mekong-lavalla sunnuntaina klo 11.30 (www.maailmankirjat.fi).

SANSAL, Boualem: HYVITYS
ISBN: 978-952-264-135-9
Suomentaja: Aura Sevón
Kansikuva: www.intokustannus.fi/images/isotkannet/Hyvitys.jpg

Arvostelukappaleet
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Into Kustannus
Mika Rönkkö
050 436 2170
mika.ronkko@intokustannus.fi