Julkaistu

Maailman kirjat tuo demokratian Helsinkiin

Maailma kylässä -tapahtuman yhteydessä 26.-27.5. järjestettävä Maailman kirjat tuo Rautatientorin kirjatelttaan haastateltavaksi yli 40 kirjailijaa. Maailman kirjat -teemoja ovat tänä vuonna demokratia, Pohjois-Afrikka, Venäjä ja Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina.

Algerialaisen Boualem Sansalin palkittu romaani Hyvitys on ensimmäinen arabiromaani, joka tarttuu holokaustin tabuun ja rinnastaa islamistifundamentalismin ja natsismin. Sansalin 50-vuotiaana kirjoittama esikoisromaani Le Serment des Barbares sai Ranskassa esikoiskirjapalkinnon. Hänen kirjansa on kielletty Algeriassa vuodesta 2006 alkaen. Sansalia pidetään yhtenä Algerian tärkeimmistä ja kansainvälisesti merkittävimmistä kirjailijoista.

Venäjä-keskustelun kärkinimi on Sofi Oksanen, joka kertoo Aleksander Sol?enitsynin klassikkoteoksesta Gulag – vankileirien saaristo. Tomi Huttunen johdattaa venäläiseen rockiin kirjallaan Pietari on rock.

Demokratia on pääteema edellisten lisäksi useassa ohjelmanumerossa: Sirpa Pietikäinen ja Thomas Wallgren ruotivat veroparatiisitaloutta, Päivi Lipponen ja Stora Enson Terhi Koipijärvi yritysvastuuta ja vastuuttomia yrityksiä, toimittaja Ricardo González Alfonso valottaa Kuuban sananvapauden tilaa, Occupy-liikkeen aktivistit hahmottelevat uutta demokratialiikettä, Hanna Nikkanen esittelee uusia kirjojaan Arabikevät ja Verkko ja vapaus, Heikki Hiilamo ja Heikki Taimio pohtivat hyvinvointivaltion suuntaa ja Reko Ravela kertoo kirjastaan Afganistanin loputon sota. Ranskalainen tietokirjailia Jean-Pierre Tuquoi pohtii Ranskan ja Marokon ikuista ja ristiriitaista avioliittoa.

Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina teemavuosi näkyy useassa ohjelmanumerossa. Joni Krekola kertoo kylmän sodan Helsingistä tietokirjassaan Maailma kylässä 1962 – Helsingin nuorisofestivaali. Tuomas Rantanen, Stefan Bremer ja Kaarin Taipale pohtivat tulevaisuuden Helsinki. Helsinkiläisistä maahanmuuttajakirjailijoista pääsevät ääneen Roxana Crisólogo, Khadar Ahmed ja Yousif Abu Al Fawz.

Maailman kirjat -telttaan on vapaa pääsy. Kirjallisen ohjelman lisäksi teltassa on kymmenien eri kustantajien myyntipöytiä. Tilaisuuden järjestävät Demokratiafoorumi VK ja Kepa. Maailman kirjojen koko ohjelman löydät osoitteesta www.maailmankirjat.fi

Mika Rönkkö mika.ronkko@intokustannus.fi 050 436 2170

Jaana Airaksinen jaana.airaksinen@intokustannus.fi 045 633 4495