Julkaistu

Ajankohtainen kirja Afganistanin ja Pakistanin terroristijohtajien sisäpiiristä on ilmestynyt

Syed Saleem Shahzadin Kuoleman sisäpiiri on julkistettu. Murhatun pakistanilaisen toimittajan vuonna 2011 kirjoittama kirja on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Lännessä jihadismin luultiin kuolleen Osama bin Ladenin myötä. Sillä välin islamistit valmistelivat hyökkäyksen nostamista uudelle tasolle. Kirja paljastaa musertavalla tavalla, miten vähän eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset ovat ymmärtäneet Afganistanin ja Pakistanin tilanteesta. Yhdysvaltojen Afganistanin intervention tärkeimpänä seurauksena oli Pakistanin heimoalueiden syytäminen lähes täysin al-Qaidan hallintaan.

Heinäkuun 2014 lopussa Irakin ja Syyrian sunnialueita hallitseva ISIS, joka on lyhentänyt nimensä muotoon Islamin valtio, ilmoitti suuntaavansa seuraavaksi Saudi-Arabiaan. Globaali jihad on laajentunut Koraanin ennustuksen mukaisesti Afganistanista Lähi-itään. Kuoleman sisäpiiri kuvaa tilanteen monimutkaisuutta ja taustoja. Keitä ovat uudet islamistijohtajat? Mitkä ovat heidän strategiansa? Miten he ajattelevat?

Shahzadilla (1970-2011), oli terroristijohtajiin ainutlaatuinen yhteys: häntä pidettiin sekä vieraana että panttivankina. Shahzad oli pakistanilainen tutkiva toimittaja, joka haastatteli useita al-Qaidan ja Talebanin johtajia Irakissa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Jordaniassa. Hän kirjoitti lukuisiin kansainvälisiin lehtiin. Vuonna 2011 Shahzad siepattiin ja surmattiin vain päiviä sen jälkeen, kun hän oli paljastanut Pakistanin laivaston yhteydet al-Qaidaan.

Syed Saleem Shahzad: Kuoleman sisäpiiri – Terroristijohtajat bin Ladenin jälkeen
Into-tieto | ISBN 978-952-264-290-5
Nidottu | 375 sivua | ovh 26 €
Suomentanut Tero Virtanen
Painokelpoinen kansikuva: www.intokustannus.fi/images/isotkannet/kuoleman_sisapiiri.jpg

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi
Milla Karppinen, milla.karppinen@intokustannus.fi, 0505513310