Aarresaaret-lehdist?lounas: Nicholas Shaxsonin kohukirja veroparatiiseista 18.10. klo 12.30

Brittiläinen taloustoimittaja Nicholas Shaxson on toimittajien tavattavissa 18. lokakuuta. Shaxsonin kirja AARRESAARET – MIEHET JOTKA RYÖSTIVÄT MAAILMAN on ensimmäinen perusteos heikosti tunnetusta mutta globaalin talouden keskeisestä ilmiöstä: jo yli puolet maailmankaupasta kulkee ainakin paperilla veroparatiisien kautta.

Marraskuussa suomeksi ilmestyvä AARRESAARET muuttaa vallitsevia käsityksiä veroparatiiseista. Kirjaa on luonnehdittu tosipohjaiseksi jännityskirjaksi. Siinä yhdistyvät pikkutarkka selvitystyö, haastattelut ja akateemisen tutkimuksen kansantajuistaminen. Lopputuloksena on kertomus veroparatiisien luoman varjotalouden huomaamattomasta, mutta valtavasta kasvusta. Karibian palmusaarten sijasta maailman keskeisimpiä veroparatiiseja ovatkin Yhdysvallat ja Britannia. Veroparatiisien tärkeimpiä asiakkaita ovat järjestäytyneen rikollisuuden sijaan suuret pankit.

Veroparatiiseissa on piilossa yksistään henkilökohtaista omaisuutta noin 10 triljoonaa eli kymmenentuhatta miljardia dollaria. Ongelma ei kuitenkaan rajoitu saamatta jääviin verotuloihin: veroparatiisit myös loivat olemattomalla säätelyllään talous- ja finanssikriisille otollisen kasvuympäristön, Shaxson osoittaa.

Alkuperäisteos Treasure Island – the Men Who Stole the World ilmestyi helmikuussa 2011 ja se on Britannian myydyin kuluvana vuonna julkaistu talousaiheinen kirja. Sen oikeudet on myyty 14 maahan. Tutkiva taloustoimittaja Nicholas Shaxson on kirjoittanut säännöllisesti muun muassa the Economistiin, Financial Timesiin ja Reutersille. Nykyisin hän on Tax Justice Networkin -asiantuntijaverkoston palveluksessa. Shaxson vierailee Suomessa Into Kustannuksen ja Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kutsusta.

Aika: tiistai 18.10. kello 12.30
Paikka: ravintola Lasipalatsi, Helsinki-kabinetti (2. krs)

Lounastarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan pyydetään 17.10. klo 16 mennessä sähköpostitse osoitteeseen mika.ronkko@intokustannus.fi Tilaisuuteen ilmoittautuvat toimittavat voivat tilata ennakkoperehtymistä varten keskeisiä otteita suomenkielisestä kirjasta pdf-muodossa.

Shaxson, Nicholas: AARRESAARET – MIEHET JOTKA RYÖSTIVÄT MAAILMAN

ISBN: 9789522640789, ilmestyy marraskuussa 2011
Suomentaja: Henri Purje
Alkuperäisteoksen nimi: Treasure Islands. Tax havens and the men who sold the world. The Bodley Head, Lontoo 2011.
Lataa kansikuva täältä.

Mika Rönkkö, Into Kustannus, 050 4362170
Pasi Nokelainen, Kepa, puh 050 3395860.

Jaa tämä: