Avun kirous 20.1.: debatissa Matti Kääriäinen, Pekka Haavisto & Simon Elo

Ulkoasiainneuvos Matti Kääräisen virallista kehitysyhteistyötä ravisteleva tietokirja KEHITYSAVUN KIROUS

julkistetaan tiistaina 20.1.2015 kello 15:30 Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki).

Kääriäinen johdattelee kirjaansa klo 15:30 alkaen, keskusteluun kello 16–17 osallistuvat kansanedustaja Pekka Haavisto ja Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Kehitysavun antaminen köyhille maille ei ole johtanut niihin tavoitteisiin, jotka sille alun perin asetettiin. Äärimmäinen köyhyys on häviämässä lähinnä sellaisissa maissa, joille kehitysapua ei ole annettu – vaikka virallisesti toista väitetäänkin.

Monissa maissa kehitysapu tukee paikallista eliittiä, ei demokratisoitumista. Kaiken kukkuraksi kehitysmaista karkaa pääomia lähes kymmenen kertaa kehitysavun verran, monikansalliset yritykset kiertävät veroja ja veroparatiiseihin kertyy tuhansia miljardeja euroja. Mitä olisi tehtävä? Edes kehitysavun ammattilaiset eivät tiedä, kuka kehitysapulaivaa ohjaa ja mihin suuntaan.

Köyhiä maita ei pidä kuitenkaan jättää oman onnensa nojaan, vaan maailmanlaajuisiin ongelmiin pitää tarttua päättäväisesti eriarvoisuuden100 pysäyttämiseksi. Suurin ongelma ei ole äärimmäinen köyhyys vaan äärimmäinen rikkaus. Eläkkeelle siirtynyt suurlähettiläs ja pitkäaikainen kehitysyhteistyön virkamies

Matti Kääriäinen kirjoittaa kehitysapubisneksen karusta todellisuudesta juhlapuheiden takana. Siinä todellisuudessa rikkaat maat ovat antavinaan apua ja kehitysmaiden eliitti on ottavinaan sitä vastaan. Osansa saavat myös suomalaispoliitikot. Kirja sisältää muun muassa katkelman Kääriäisen Mosambikin-komennuksensa jälkeen laatimasta loppuraportista, jossa hän ehdottaa oman asemapaikkansa lakkauttamista.

“Tärkeä ja harvinainen teksti.” – emeritusprofessori Juhani Koponen, kehitysmaatutkimus

Kääriäinen Matti: Kehitysavun kirous
Into-tieto, 180 sivua
ISBN: 978-952-264-361-2
intokustannus.fi/kirja/kehitysavun_kirous

Jaa tämä: