Boris Kagarlitsky Helsingiss? ja Neukkulaan ja takaisin -kirjan julkistaminen 2.12.

Neukkulaan ja takaisin -keskustelu & kirjan julkistaminen

Boris Kagarlitsky vierailee Suomessa ja osallistuu Neukkulaan ja takaisin -keskusteluun torstaina 2.12. kello 12.30-13.30 Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa, Unioninkatu 33 (sisäpiha). Tervetuloa!

Keskustelemassa tutkija-kirjailija Boris Kagarlitsky, tutkimusjohtaja, dosentti Markku Kangaspuro ja tutkijatohtori Suvi Salmenniemi. Keskustelun vetää toimittaja Jyrki Saarikoski. Tilaisuudessa julkistetaan myös Boris Kagarlitskyn NEUKKULAAN JA TAKAISIN -pamfletti.

Neuvostoliiton hajoamisesta on kaksikymmentä vuotta, eikä juuri mikään todellisuudessa yhdistä vanhaa sosialistista paratiisia ja nykyistä kapitalistista suurvaltaa. Silti venäläiset edelleen pitävät itseään ensisijaisesti entisinä neuvostokansalaisina, ja Venäjän uusi eliitti viittaa vanhoihin hyviin aikoihin oikeuttaakseen olemassaolonsa. Voitonpäivänä hallitus panee vuodesta toiseen pystyyn näytöksen, joka on kuin neuvostoajan sotilaallinen seremonia.

Miksi ihmeessä on näin, kysyy Boris Kagarlitsky kirjassaan. Mitä Venäjällä on vanhan vallan kaatumisen jälkeen oikeastaan tapahtunut? Miten älymystö ja taiteilijat ovat murroksesta selvinneet ja millaisia romaaneja, elokuvia ja taideteoksia he tänään tuottavat?


Boris Kagarlitsky on kansainvälisesti tunnettu sosiologi, jolla on ollut onni elää toisinajattelijana sekä Neuvostoliitossa että nyky-Venäjällä. Hän opiskeli 1970-luvulla teatterikriitikoksi Valtiollisessa teatteritaiteen instituutissa, kunnes hänet “vääränlaisen toiminnan” vuoksi erotettiin. Vuosina 1978-1982 Kagarlitsky osallistui maanalaiseen julkaisutoimintaan, minkä vuoksi hän istui kaksi vuotta vankilassa. Sittemmin hän on julkaissut useita kirjoja neuvostoliittolaisesta ja venäläisestä yhteiskunnasta. Boris Kagarlitsky on Institute of Globalisation Studies and Social Movements (IGSO) -keskuksen johtaja ja Levaja Politika -lehden päätoimittaja Moskovassa. Kagarlitsky on julkaissut useita Venäjää käsitteleviä teoksia.

Boris Kagarlitsky:
NEUKKULAAN JA TAKAISIN
Intopamfletti, nidottu, ISBN 978-952-01-0520-4
Lataa iso kansikuva

**

Tilaisuus jatkuu Boris Kagarlitskyn yleisöluennolla RUSSIA’S PRESENT CHOICES
kello 14-16, Aleksanteri-instituutti, Unioninkatu 33, Helsingin yliopisto

Vapaa pääsy. Lecture in English.

 

Kirjasta
INTO/Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi, 045 6334495
LIKE/Nora Varjama, nora.varjama@like.fi, 050 547 6868
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Yleisöluennosta
Markku Kangaspuro/Aleksanteri-instituutti
markku.kangaspuro@helsinki.fi, 050 5223393 

Jaa tämä: