Espanja ei p??st? Silajevia Helsingin kirjamessuille

Espanja ei päästä Suomesta turvapaikan saanutta kirjailijaa ja muusikkoa Pjotr Silajevia Helsingin kirjamessuille ja kotiin Tampereelle.

Into Kustannus on julkaissut viime keväänä Pjotr ”DJ Stalingrad” Silajevin romaanin Eksodus. Silajevia oli määrä esiintyä huomenna torstaina  Helsingin musiikki- ja kirjamessuilla. Hänen piti osallistua muun muassa Luke Hardingin ja Antti Rautiaisen kanssa Pussy Riotia ja Venäjän sananvapauden tilaa käsittelevään keskusteluun klo 13.

Pjotr Silajev pidätettiin 22. elokuuta Espanjassa Venäjän antaman pidätysmääräyksen nojalla. Hän on nyt matkustuskiellossa espanjalaisen professorin takuita vastaan.
 Sekä YK:n pakolaiskomissariaatti että Amnesty Internationalin Espanjan osasto ilmaisivat tyrmistyksensä Silajevin pidätyksen johdosta.

Silajev pidätettiin lomamatkalla Granadassa. Pidätys perustui Venäjän elokuussa 2010 asettamaan kansainväliseen etsintäkuulutukseen. Venäjän viranomaiset väittävät, että Silajev on yksi Himkin kaupungintalolla heinäkuussa 2010 tapahtuneen mellakan järjestäjistä.
 Mellakoista syytettiin neljää Venäjän antifasistisen liikkeen aktiivia. Kaksi syytetyistä – Pjotr Silajev ja Denis Solopov – pakeni Venäjältä. Solopov sai turvapaikan Hollannista maaliskuussa 2010 ja Silajev Suomesta huhtikuussa 2010. Denisin veli Maksim tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja Aleksei Gaskarov vapautettiin syytteistä.


Huolimatta Silajevin turvapaikasta Espanjan viranomaiset pidättivät hänet. Pidätysmääräyksessä todettiin, että Silajev ja hänen toverinsa olivat osallistuneet ”laittomaan mielenosoitukseen” Himkin kaupungintalolla. Silajevin kertoman mukaan Espanjan poliisin pidätysmääräyksessä heitä kuitenkin syytettiin ”aseiden ja ammusten hallussapidosta” ja terrorismista.

Madridilainen oikeusistuin pidätti Silajevin 40 päiväksi, mutta päästi hänet noin viikon kuluttua vapaaksi espanjalaisen professorin antamia henkilökohtaisia takuita vastaan. Nyt Silajev on matkustuskiellossa, ja hänen tulee ilmoittautua oikeudelle kerran viikossa. 
Suomen lähetystö Madridissa lähetti Silajevin turvapaikkaa koskevat asiakirjat Espanjan viranomaisille. Euroopan pakolaiskonvention mukaan Espanjalla ei ole oikeutta luovuttaa EU-maasta turvapaikan saanutta henkilöä maahan, mistä tämä on paennut.

Espanjan viranomaiset eivät kuitenkin päästä Silajevia matkustamaan kotiin Tampereelle eivätkä edes vastaa Silajevin asianajajan mukaan kysymyksiin hänen statuksestaan. “Olen epätoivoinen: Audiencia Nacional ei reagoi millään tavalla asianajajani pyyntöihin. En ymmärrä mitä ne haluavat minusta”, viestitti Pjotr Silajev eilen illalla Espanjasta.

Silajevin sijasta Helsingin kirjamessuilla esiintyy Venäjälle porttikiellon saanut toimittaja ja into-kirjailija Antti Rautiainen sekä PENin adoptoima toimittaja ja kirjailija Oksana Tselyseva: Innon messuohjelma

Dj Stalingrad:  Eksodus
http://www.intokustannus.fi/kirja/eksodus

Lisätietoja:
Mika Rönkkö, mika.ronkko@intokustannus.fi,
puh. 050 4362170

Jaa tämä: