Innon syksy 2010 – Huippulukemista ihan kaikille joka kolkkaan.

INTO-PAMFLETIT

Anna Kontula
Näkymätön kylä
Anna Kontula muutti asumaan Olkiluotoon, Suomen viidettä ydinvoimalaa rakentavien itäeurooppalaismiesten parakkikylään. Näkymätön kylä kuvaa rakenteellisen rasismin karua arkea. Ilmestyy elokuussa.

Boris Kagarlitsky
Neukkulaan ja takaisin
Mitä Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen on tapahtunut Venäjällä, kysyy ikuinen toisinajattelija Boris Kagarlitsky lukijat vangitsevassa kirjassaan. Boris Kagarlitsky on kansainvälisesti tunnettu sosiologi ja kirjailija. Suom. Teppo Eskelinen. Ilmestyy elokuussa.

Jussi Förbom
Hallan vaara – merkintöjä maahanmuuton puhetavoista
Millaisiin sanankäänteisiin institutionalisoitunut muukalaiskammo kätketään? Hallan vaara tarttuu maahanmuuttopuheeseen konkreettisten esimerkkien avulla. Tiukka analyysi poliitikkojen puheesta. Ilmestyy syyskuussa.

Markus Himanen & Jukka Könönen
Maahanmuuttopoliittinen sanasto
“Avointa maahanmuuttokeskustelua” vaikeuttaa terminologian
sekavuus: oleskeluluvat, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat sekoittuvat. Kirja tekee maahanmuuttopolitiikassa käytetyn kielen yleisesti ymmärrettäväksi. Inhorealistisen ankaraa tykitystä. Ilmestyy syyskuussa.

Serge Latouche
Kohti kohtuutaloutta
Puheenvuoro oikeudenmukaisen, osallistavan ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan puolesta. Kirja kyseenalaistaa jatkuvan talouskasvun tavoittelun ja tarjoaa sille vaihtoehdoksi kohtuutaloutta. Serge Latouche on taloustieteen emeritusprofessori Pariisissa. Suom. Marja Ollila. Ilmestyy syyskuussa.

Dan Koivulaakso, Anna Kontula, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen & Tero Toivanen
Radikaaleinta on arki
Vaatimus tavalliseen elämään on ehkä radikaaleinta, mitä
tänään voidaan esittää. Yhä useampi haluaisi kohtuullista elämää ja ulos jatkuvan talouskasvun hullunmyllystä. Ilmestyy lokakuussa.

Rasmus Fleischer
Postdigitaalinen manifesti
Postdigitaalinen manifesti on virkistävä puheenvuoro tekijänoikeuskeskusteluun ja kurottaa reippaasti yleisen juupaseipäs keskustelun ylle. Rasmus Fleischer on tunnettu ruotsalainen bloggari ja Piratbyrån perustajajäsen. Suom. Mikael Brunila. Ilmestyy lokakuussa.

Outi Hakkarainen & Meri Koivusalo
Sairasta menoa
Terveys on kaupan tasa-arvon kustannuksella, globaali kauppapolitiikka on terveyden paradoksi. Sairasta menoa tarkastelee Etelän ja teollisuusmaiden terveydenhuollon uusia ongelmia. Ilmestyy marraskuussa.

PYSTYKORVAKIRJAT

Arkadi Babtšenko
Sodan värit
Aikamme realistisimpia sotakuvauksia. Omaelämäkerrallinen
kertomus nuoren sotilaan kokemuksista Venäjän armeijassa. Babtšenkon palkittua esikoisteosta on verrattu Isaak Babelin ja Ernest Hemingwayn suuriin sotaromaaneihin. Suom. Anu Lönnqvist. Ilmestyy elokuussa.

Anna Ljunggren & Kristina Rotkirch (toim.)
Sata makkaralaatua ja yksi idea – 11 venäläistä kirjailijaa kertoo
Raportteja kiehumispisteestä. 11 venäläistä nykykirjailijaa puhuu kirjallisesta tuotannostaan ja sen lähtökohdista. Haastateltavina mm. Boris Akunin, Viktor Pelevin, Vladimir Sorokin ja Tatjana Tolstaja. Kiehtovia tarinoita nyky-Venäjältä. Suom. Kirsti Era.

Hanna Nikkanen
Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
Kun suomalaistaustaiset jättiyritykset perustavat plantaaseja Kiinaan, rakentavat televerkkoja Lähi-itään tai kaivavat kobolttia Kongon tantereesta, ne vaikuttavat lukemattomien paikallisten ihmisten kohtaloihin. Kirja purkaa yritysvastuun käsitettä esimerkkien avulla. Huikeaa luettavaa Suomen takapihasta. Ilmestyy lokakuussa.

Maude Barlow
Veden varassa – Globaali kamppailu oikeudesta veteen 
Miten on mahdollista, että maapallon elämälle kaikkein tärkeimmästä luonnonvarasta on tullut huutava pula kaikilla asutuilla mantereilla? Kirja on suunnattu jokaiselle, joka välittää planeetan tilasta, vesikriisin vaikutuksista ihmiskuntaan ja luontoon kokonaisuutena. Suom. Olli-Pekka Haavisto. Ilmestyy lokakuussa.

MUUT KIRJAT

Jussi Laitinen
Pieni suuri energiakirja – opas energiatehokkaaseen asumiseen
Ensimmäinen suomenkielinen johdatus järkevään energiankäyttöön kotona. Kuvitettu opas kertoo havainnollisesti, miten sähköä ja lämpöä voi säästää ja käyttää tehokkaasti. Pienet ja helpot toimenpiteet voivat poikia satoja euroja vuodessa. Jussi Laitinen on palkittu ympäristö- ja tiedetoimittaja. Ilmestyy elokuussa.

Jorma Lievonen
Työ, tieto ja tasa-arvo
Kun Homo Sapiens ilmestyi maapallolle, ei ihmisten välillä juurikaan ollut tulo- ja varallisuuseroja. Jälkeläiset saivat perinnöksi vain geenejä ja tietoa lähiympäristöstä. Elämä jatkui tasa-arvoisena 200 000 vuotta, mutta vuonna 2005 maailman 500 rikkainta ihmistä ansaitsi yhteensä yhtä paljon kuin 416 miljoonaa köyhintä. Mitä oli tapahtunut? Ilmestyy e-kirjana elokuussa.

Anja Portin (toim.)
Vesi kantaa
Indonesiassa suosademetsiä hävitetään öljyplantaasien tieltä, Intiassa puuvillantuotanto ehdyttää pohjavesiä, Mekongjoella patohankkeet uhkaavat miljoonien elinkeinoja. Esimerkit maailman eri puolilta kertovat, mitä tapahtuu, kun vedet valjastetaan kasvavan kulutuksen tarpeisiin. Ne kertovat myös ihmisistä, jotka ovat nousseet puolustamaan elinympäristöjään ja elämänmuotojaan, tarjoten samalla vaihtoehtoisen näkökulman veteen ja sen käyttöön. Kirja valottaa myös suomalaisten roolia globaalissa vesikriisissä. Ilmestyy marraskuussa.

LIKE/Nora Varjama
nora.varjama@like.fi
050 547 6868

INTO/Jaana Airaksinen
jaana.airaksinen@mondediplo.fi
045 6334495

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

 

Jaa tämä: