Kasvu murroksessa -konferenssi 24.9.2010

VANHA YLIOPPILASTALO, Mannerheimintie 3, Helsinki

Lisääkö talouskasvu hyvinvointia? Tulisiko kasvulle asettaa rajat? Vihreä kasvu, kestävä kehitys vai degrowth-talous?

Suomen luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton ja Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosaston järjestämän Kasvu murroksessa -konferenssin tavoitteena on herättää kriittistä keskustelua talouskasvun, hyvinvoinnin ja ympäristönsuojelun yhteydestä. Talouskasvua on perinteisesti pidetty yhteiskunnallisen kehityksen ja hyvinvoinnin mittarina. Samalla jatkuvan kasvun lukuisat haittavaikutukset ovat kuitenkin tulleet ilmeisiksi: haasteita ovat muun muassa maapallon ekologisen kantokyvyn ylittyminen ja ilmastonmuutos.

Kasvu murroksessa -konferenssi on ilmainen ja avoin kaikille. Tervetulleita ovat niin asiantuntijat, kansalaisjärjestötoimijat kuin suuri yleisökin. Konferenssin aamupäivän seminaariohjelma koostuu alan kansainvälisten huippujen ja suomalaisten kommentaattoreiden puheenvuoroista. Iltapäivällä järjestettävät alan asiantuntijoiden vetämät temaattiset työryhmät syventävät aamupäivän keskusteluja ja pyrkivät löytämään konkreettisia toimintaehdotuksia kohtuutalousyhteiskunnan luomiseksi.

Konferenssiin osallistuu myös Jäähyväiset kasvulle -kirjan kirjoittaja Serge Latouche.

OHJELMA 24.9.2010

9:30 Ovet auki
10:00 Avauspuheenvuoro: Hannele Pokka, ympäristöministeriö
10:10 Keynote: Managing without Growth. Slower by Design, not Disaster.
Peter Victor, York University, Kanada (englanniksi)
10:45 Keynote: Prosperity Without Growth? Tim Jackson, University of Surrey, UK (englanniksi)
11:20 Paneelikeskustelu: Johanna Korhonen, Jan Otto Andersson, Åbo Akademi; Sixten Korkman, ETLA, Peter Victor, Tim Jackson
12.30 Lounas (omakustanteinen)
13:30 Keynote: La décroissance, pourquoi et comment? Serge Latouche, Université Paris-Sud (ranskaksi, tulkkaus englanniksi)
14:20 Kommenttipuheenvuoro: Thomas Wallgren, Helsingin yliopisto
14:30 Työryhmien esittely ja siirtyminen työryhmiin
14.45-
16.45 Työryhmät
16:45 Kahvitauko (omakustanteinen)
17.00 Työryhmien raportointi
17:30 Loppukeskustelu, jatkotoimenpiteet ja tulevat tapahtumat
18:00 Päätössanat

Konferenssin pääpuhujat:

Tim Jackson, Surreyn yliopiston professori, Iso-Britannian Kestävän kehityksen toimikunnan komissaari, Prosperity without Growth -raportin kirjoittaja.
www.sd-commission.org.uk/pages/redefining-prosperity.html

Peter Victor, Yorkin yliopiston professori ja Managing Without Growth -raportin kirjoittaja. Professori Victor on luonut malleja kasvuttomasta tulevaisuudesta Kanadassa. www.managingwithoutgrowth.com/Home_MWG.html

Serge Latouche, Paris-Sud yliopiston emeritusprofessori, ranskalaisen décroissance-liikkeen perustaja ja yksi kansainvälisen degrowth-liikkeen tunnetuimmista vaikuttajista. Osallistuu konferenssiin Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosaston kutsumana. fr.wikipedia.org/wiki/Serge_Latouche

Järjestäjänä Suomen luonnonsuojeluliitto, Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosasto ja Luonto-Liitto. Yhteistyössä: Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus, Vasemmistofoorumi, Kierrätyskeskus sekä Maan ystävät.

Hanke on saanut ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen tarkoitettua tukea vuonna 2010.

 

Mika Rönkkö
mika.ronkko@mondediplo.fi
050-4362170

Kasvu murroksessa
Projektikoordinaattori Jaana Eskola
jaana.eskola@gmail.com

Kasvu murroksessa 2010 
Kasvu murroksessa -traileri
Seuraa seminaaria verkossa täältä
 

Jaa tämä: