Kirja rauhanliikkeestä ja Sadankomitean juhlaseminaari

Rauhan ytimessä – Sadankomitea 50 vuotta -kirja julkistetaan 29.8. Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa Sadankomitean juhlaseminaarin yhteydessä. Tervetuloa! Seminaarin juhlapuhujina vierailevat mm. professori Johan Galtung, kansanedustaja Pekka Haavisto, professori Markku Suksi ja Sovittelufoorumin entinen puheenjohtaja Teuri Brunila. Juhlaseminaari alkaa klo 14.00. Kirjan julkistamistilaisuus pidetään seminaarin jälkeen klo 17.00. Kirjasta keskustelevat sen toimittanut Johanna Sumuvuori ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Paikalla on myös muita kirjan kirjoittajia.

Sadankomitealainen rauhanliike on vaikuttanut Suomessa jo puoli vuosisataa. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Rauhan ytimessä -teos, jossa Sadankomitean aktiivit ja aikalaiset eri vuosikymmeniltä muistelevat järjestön historiaa ja katsovat myös tulevaisuuteen.

Kirjan on toimittanut Johanna Sumuvuori, ja tekijäkaartiin kuuluvat muun muassa Erkki Tuomioja, Kalevi Suomela, Arja Alho, Hannu Reime, Mikko Metsämäki, Laura Lodenius, Kalle Sysikaski, Kalle Kallio, Unto Vesa, Eekku Aromaa ja Folke Sundman.

Sadankomitean perustajat kuuluivat 1960-luvun nuoriin radikaaleihin, joiden vaikutteet tulivat erityisesti brittiläisestä ydinaseiden vastaisesta liikkeestä ja filosofi Bertrand Russellin Lontoossa perustamasta Committee of 100 -järjestöstä. Sadankomitea on pitänyt pintansa, vaikka järjestö on kokenut matkan varrella tuulisempiakin vaiheita.

Miten mieltään osoittavat “marssijat” ja taustalla vaikuttavat “tutkijat” ajautuivat rauhanliikkeessä napit vastakkain? Mikä sai rakennusmestarin polttamaan sotilaspassinsa 1960-luvulla? Miksi Pohjois-Korean lähetystöstä soitettiin Rauhanasemalle? Toiko Irakin sodan vastainen liike 2000-luvulla rauhanjärjestöille uutta nostetta?

Sadankomitealaisuus on puoluerajoja ylittävä ajattelutapa, joka on näkynyt niin suomalaisen politiikan eturivissä, kansanedustuslaitoksessa, järjestökentällä kuin akateemisessa maailmassakin. Sadankomitea on aina ollut kokoaan vaikutusvaltaisempi liike – sille on sopinut mainiosti, että osa jäsenistä heiluttaa banderollia eduskuntatalon edustalla ja osa säätää lakeja sen sisällä.

 

Tatu Matilainen, Into, 040 7462 617, tatu.matilainen@intokustannus.fi

Jaa tämä: