Lähetyssaarnaajia, palkkasotilaita ja muita väärässä paikassa olevia

Maailmankirjat.fi esittää jälleen 80 kirjailijan ja taiteilijan kavalkadin kirjallista non-stop-ohjelmaa Helsingin Rautatientorin suuressa kirjateltassa. Ovet avoinna lauantaina 25.5. klo 11–20 ja sunnuntaina 26.5. klo 11–18 osana maailmakylassa.fi festivaalia.

Maailman kirjojen erityisvieraaksi saapuu tänä vuonna tunnettu kenialainen tietokirjailija ja valokuvajournalisti Rasna Warah, joka on perehtynyt varsinkin urbaaniin köyhyyteen ja kehitysavun politiikkaan (www.rasnawarahbooks.com). Maailma kylässä -festivaalin teemana on Itä-Aasia ja ihmisoikeudet. Niiden ohella kirjateltan Amazon-lavalla esitellään Kiinan ja Japanin historiaa, kirjallisuutta ja filosofiaa, aasialaisina vieraina ihmisoikeusaktivisti Maris Dela Cruz Filippiineiltä ja kirjailija Bampen Chaiyarag Thaimaasta.

Itä-Aasian ihmisoikeuksien lisäksi pureudutaan Venäjän sananvapauteen, vieraina emigranttitoimittaja Oksana Tshelysheva ja hantikirjailija Jeremei Aipin. Pussy Riot -ryhmän punkrukous vapauden puolesta on aiheena festivaalin usealla eri lavalla.

Rasna Warahin tunnetuin kirja “Missionaries, Mercenaries and Misfits” herätti vilkasta keskustelua köyhimpien maiden kehityksen ehdoista ja avun roolista jo ennen Dambisa Moyon bestsellereiksi noussutta markkinaehtoista kehityskritiikkiä ”Kuollut apu”. Warahin “Lähetyssaarnaajia, palkkasotilaita ja muita väärässä paikassa olevia” analysoi, kuinka suurten avunantajien luomista kehitysapubyrokratioista on tullut vuosien varrella itsetarkoituksellisia ja niillä on vain hyvin vähän tekemistä köyhien maiden köyhimpien asukkaiden elämän kohentamisen kanssa.

Warahin mukaan Afrikan slummien kasvu pysähtyy vasta kun vallanpitäjillä on poliittista tahtoa ryhtyä usealla eri sektorilla kehittämään köyhien asuinalueita, rakentamaan vesihuoltoa ja viemäreitä ja tarjoamaan peruspalveluja. Talouskasvu puolestaan hyödyttää kaikkein köyhintä kansanosaa vasta sitten kun se on yhteydessä korruption kitkemiseen, voimavarojen tasavertaisempaan jakamiseen ja kunnollisten asuntojen turvaamiseen kohtuuhintaan.

Warahin vuonna 2011 julkaistu “Red Soil and Roasted Maize” analysoi Nyky-Keniaa ja demokratisoituvan maan myrskyistä politiikkaa, joka huipentui kevään 2013 kiisteltyihin vaaleihin. Warahin viimeisin kirja “Mogadishu Then and Now: A Pictorial Tribute to Africa’s Most Wounded City” on kuvakertomus Somalian tuhotun pääkaupungin runollisesta kauneudesta.

 

Lisätietoja:
maailmakylassa.fi
 & maailmankirjat.fi
Mika Rönkkö puh. 050 4362170

Maailman kirjat järjestää Ympäristö ja kehitys ry yhdessä Kepan, Into Kustannuksen ja Rosebudin kanssa.

Jaa tämä: