Marimekko-kirja Tieto-Finlandia-ehdokkaana

Marimekko – Suuria kuvioita on ikonisen yrityksen kaunistelematon historia täynnä herkullisia tarinoita. Kirja on ennen kaikkea neljän nuoren journalistin ja kahden kuvatoimittajan journalistinen teos. Se ei ole Marimekon eikä kenenkään muunkaan tilaustyö ja kirjan tekeminen on ollut kaikista tahoista riippumatonta.

Teos perustuu yli sataan haastatteluun ja kymmeniin arkistolähteisiin. Kirjassa on haastateltu kaikkia Marimekon avainhenkilöitä: Armi Ratian kolme lasta muistelevat äitiään harvinaisissa haastatteluissa, Kirsti Paakkanen kertoo ensimmäistä kertaa koko tarinansa yksissä kansissa ja Mika Ihamuotila puolestaan tunnustaa vuosien Marimekossa olleen raskaampia kuin hän olisi voinut kuvitella.

Kirja on herättänyt ilmestyttyään runsaasti keskustelua muun muassa Aasian tehtaiden työskentelyoloista. Kirjassa vieraillaan Marimekon tehtailla Kiinassa ja Virossa. Yksikään toimittaja ei ole tätä ennen päässyt käymään näillä tehtailla.

Marimekko oli jo keski-ikäinen, kun teoksen kirjoittajat Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen ja Annina Vainio syntyivät. Nuoret journalistit ovat aiemmin olleet kirjoittamassa

teosta Wahlroos – Epävirallinen elämäkerta, joka oli Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapiopalkintoehdokkaana keväällä 2014. Kuvajournalismista vastaavat Nina Karlsson ja Otto Ponto.Tekijät ovat perustaneet tutkivaan journalismiin erikoistuneen osuuskunnan Sarkamedian.

Tieto-Finlandia-raati perustelee kirjan ehdokkuutta seuraavasti: ”Marimekko on yksi modernin Suomen ikoneista. Tutkivalla otteella teoksessa kirjataan Marimekon historia. Se ei keskity epäkohtiin, vaan antaa uskottavan ja elämänmakuisen kuvan yhtiön vaiheista ja toiminnasta ja niistä henkilöistä, joilla on ollut keskeinen rooli yhtiön eri vaiheissa. Tässä yhteydessä on myös syytä erikseen mainita kirjan tekemiseen osallistuneet kuvajournalistit Nina Karlsson ja Otto Ponto, sillä sanojen rinnalla tässä aiheessa visuaalisuus korostuu.”

 

Kirjaa ovat tukeneet Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Ulkoministeriö ja Suomen tietokirjailijat.

 

Kirjasta sanottua:

”Tunnettua historiaa täydentävää tietoa on kirjassa kuitenkin paljon, samoin myös herkullisia anekdootteja,

jotka kertovat siitä, millaista melodraamaa Marimekossa on usein näytelty.” – Helsingin Sanomat –

 

”Kuuden tutkivan journalistin teos rakentaa suutuspäissään potkuja jaelleen

Armi Ratian henkilökuvaa ja tarkastelee yhtiön toimintaa Aasiassa.” – Yle –

 

 

”Kaunistelematon kokonaisuus kuvaa Armi Ratian ja muiden tunnettujen

vaikuttajien persoona ja toimintatapoja suorasukaisesti.” – Savon Sanomat –

 

 

Sarkamedia

www.sarkamedia.com

esa.koivuranta@sarkamedia.com

kati.pehkonen@sarkamedia.com

tuija.sorjanen@sarkamedia.com

annina.vainio@sarkamedia.com

 

 

Koivuranta, Pehkonen, Sorjanen, Vainio, Karlsson & Ponto:
Marimekko – Suuria kuvioita

 ISBN: 978-952-264-439-8, Into-tieto, sid. 472 s.,

 

www.intokustannus.fi, mika.ronkko@intokustannus.fi / 050 436 2170

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Jaa tämä: