Miksi selluteollisuuden saapumista ei juhlita Etel?-Amerikassa?

Suomalaiset pikkukaupungit surevat suljettuja sellutehtaitaan. Miksi selluteollisuuden saapumista ei juhlita Etelä-Amerikassa?

Kahta miljoonaa pienviljelijää ja maatonta edustavan Brasilian Maattomien liikkeen MST:n Ademar Suski vierailee tällä viikolla Tampereella ja Helsingissä.

Brasilian maattomien liike MST on yksi maailman suurimmista kansalaisjärjestöistä. Sen mukaan Stora Enson eukalyptuspellot tuhoavat naapureidensa elannon ja mahdollisuuden kehitykseen. Myös Brasilian viranomaiset ovat nostaneet Stora Ensoa tai sen tytäryhtiöitä vastaan useita eri syytteitä lainrikkomuksista. Stora Enso kiistää kaiken kritiikin ja vähättelee oikeusjuttuja. Yhtiön mukaan sekä MST että syytteitä nostaneet oikeusasiamiehet ovat ideologisia yksittäisiä toimijoita.

Ademar Suski puhuu keskiviikkona 24.11. kello 15 jälkeen Tampereen yliopistolla Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöviikon Talouskasvu – hyvinvoinnin elinehto? seminaarissa. Yliopiston Linnan ylä- ja ala-aulassa on koko viikon esillä myös maailmankuulun brasilialaisen dokumenttivalokuvaajan Sebastião Salgadon Terra-valokuvanäyttely maattomien liikkeestä MST:stä.

Torstai-iltana 25.11. Ademar Suski keskustelee Helsingissä tietokirjailija ja päätoimittaja Hanna Nikkasen kanssa Brasilian maattomien tilanteesta (klo 19.30 Cafe Mascot, Neljäs Linja 2).

Hanna Nikkasen kiitelty uutuusteos Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta purkaa suomalaisen yritysvastuun käsitettä kolmen esimerkkitapauksen avulla. Yksi niistä on Stora Enson liiketoimet Brasiliassa. Nikkanen pohtii kuinka Pohjois-Euroopan selluteollisuus pakkaa kapsäkkejään ja kiiruhtaa eukalyptuksen perässä Kaukoitään ja Etelä-Amerikkaan, joissa paikallinen väestö on ihmeissään plantaasin vallatessa tutun maiseman. Muutos on ollut vauhdikas ja sen vaikutus on raju: joukkotyöttömyys vanhoilla tehdaspaikkakunnilla, maanomistussuhteiden perusteelliset muutokset uusissa kohdemaissa. Ketkä jäävät jalkoihin, kun suuryritys vaihtaa paikkakuntaa? Onko Suomi vastuullinen valtio-omistaja selluyrityksissä? Kuka hallitsee julkisuutta Suomessa, kun suuryhtiön tiedottajan ja brasilialaisen aktivistin sukset menevät ristiin, Hanna Nikkanen kysyy.

Viaton imperiumi – kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta
Into Kustannus/Like 2010
Nidottu, 204 sivua, ISBN 978-952-01-0514-3

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Otto Bruun/ Tampere: otto.bruun@helsinki.fi, puh. 040 7714170
Mika Rönkkö, mika.ronkko@mondediplo.fi, puh. 050 4362170

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Jaa tämä: