Mullah ja mobiilinetti sunnuntaina 31.10. kello 11

Mullah ja mobiilinetti
Helsingin kirjamessut – Mika Waltari -lava
Sunnuntai 31.10.2010 klo 11

Mitä sanottavaa iranilaisella loikkaridiplomaatilla on mobiiliverkkovalmistajalle? Sunnuntaina Helsingin kirjamessuilla keskustellaan viestinnän vapaudesta, yritysetiikasta ja kuohuvan Iranin tulevaisuudesta. Samalla tutustutaan Hanna Nikkasen uutuusteokseen VIATON IMPERIUMI – KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA.

Kirjailija Hanna Nikkasen kanssa lavalle nousevat Suomeen loikannut iranilaisdiplomaatti Hossein Alizadeh, poliittinen rapmuusikko Mehran Nezamdoust, europarlamentaarikko Heidi Hautala sekä Nokia Siemens Networksin Petri Pöyhönen.

Tekstiviestit ja verkkokeskustelut voivat levittää sananvapautta sinne, missä sitä kipeimmin tarvitaan. Mutta mitä tehdä, kun mobiiliverkon tilaaja on autoritäärinen hallitus, joka vaatii pääsyä valvomaan kansalaisten yksityisiä keskusteluja?

Kun Nokia Siemens Networks vuonna 2008 toimitti Iranin hallitukselle kansalaisten mobiiliviestinnän tarkkailua helpottavan valvontakeskuksen, yhtiö ei aavistanut, millainen kohu kaupasta syntyisi. Kesän 2009 vaaliprotestit johtivat Iranissa pidätysten ja teloitusten aaltoon. Kun tieto NSN:n valvontakeskuskaupasta levisi, iranilaiset toisinajattelijat julistivat Nokia-boikotin, joka jatkuu yhä. Se on leikannut ison loven Nokian markkinaosuuteen Lähi-idässä ja herättänyt vaikeita kysymyksiä digiviestinnän vapaudesta, kaupan etiikasta ja Euroopan Unionin roolista sallitun viranomaisvalvonnan puitteiden määrittäjänä. Nyt NSN myöntää tehneensä virheen – mutta miten tästä eteenpäin? Entä voiko internetissä järjestäytyvä oppositioliike todella muuttaa Iranin suuntaa?

Hossein Alizadeh on korkea-arvoinen iranilainen ex-diplomaatti, joka ilmoitti syyskuussa jättävänsä tehtävänsä Iranin suurlähetystössä Helsingissä vastalauseena maansa ihmisoikeuspolitiikalle. Alizadeh hakee Suomesta turvapaikkaa. Mehran Nezamdoust on 25-vuotias iranilaisräppäri, jonka tilanteesta Helsingin Sanomien NYT-liite kertoi hiljattain. Heidi Hautala on Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja. Lokakuussa EU-komissiolle ja jäsenmaiden neuvostolle jättämissään kirjallisissa kysymyksissä Hautala patisti unionia ryhtymään toimiin valvontateknologian viennin rajoittamiseksi.

Petri Pöyhönen on Nokia Siemens Networksin johtaja (Head of converged internet connectivity). Hanna Nikkanen (s. 1981) on helsinkiläinen tutkiva toimittaja ja verkkolehti Fifin päätoimittaja. Kirjassaan VIATON IMPERIUMI Nikkanen käsittelee konfliktitilanteita, joihin suomalaistaustaiset suuryritykset ovat joutuneet toimiessaan etelän maissa. Kirjan esimerkkitapauksissa vieraillaan Iranissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Brasiliassa.

Nikkanen Hanna:
VIATON IMPERIUMI – KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA
Into Kustannus/ Like
Nidottu, 204 sivua, ISBN 978-952-01-0514-3

Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva.

 

Mika Rönkkö, mika.ronkko@mondediplo.fi, puh: 050 436217

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

 

Jaa tämä: