Mullah ja mobiilinetti torstaina 4.11.2010 kello 14

Hanna Nikkasen uutuusteos
VIATON IMPERIUMI – KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA
julkaistaan torstaina 4.11.2010 klo 14 Lasipalatsin mBarissa (Mannerheimintie 22, Helsinki). Tervetuloa!

Tekstiviestit ja verkkokeskustelut voivat levittää sananvapautta sinne, missä sitä kipeimmin tarvitaan. Mutta mitä tehdä, kun mobiiliverkon tilaaja on autoritäärinen hallitus, joka vaatii pääsyä valvomaan kansalaisten yksityisiä keskusteluja?

Kirjailija Hanna Nikkasen kanssa keskustelemassa Suomeen loikannut iranilaisdiplomaatti Hossein Alizadeh, europarlamentaarikko Heidi Hautala ja Nokia Siemens Networksin markkinoinnista ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Barry French.

Kun Nokia Siemens Networks vuonna 2008 toimitti Iranin hallitukselle kansalaisten mobiiliviestinnän tarkkailua helpottavan valvontakeskuksen, yhtiö ei aavistanut, millainen kohu kaupasta syntyisi. Kesän 2009 vaaliprotestit johtivat Iranissa pidätysten ja teloitusten aaltoon. Kun tieto NSN:n valvontakeskuskaupasta levisi, iranilaiset toisinajattelijat julistivat Nokia-boikotin, joka jatkuu yhä. Se on leikannut ison loven Nokian markkinaosuuteen Lähi-idässä ja herättänyt vaikeita kysymyksiä digiviestinnän vapaudesta, kaupan etiikasta ja Euroopan Unionin roolista sallitun viranomaisvalvonnan puitteiden määrittäjänä. Nyt NSN myöntää tehneensä virheen – mutta miten tästä eteenpäin? Entä voiko internetissä järjestäytyvä oppositioliike todella muuttaa Iranin suuntaa?

Hossein Alizadeh on korkea-arvoinen iranilainen ex-diplomaatti, joka ilmoitti syyskuussa jättävänsä tehtävänsä Iranin suurlähetystössä Helsingissä vastalauseena maansa ihmisoikeuspolitiikalle. Alizadeh sai viime viikolla Suomesta turvapaikan.
Heidi Hautala on Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja. Lokakuussa EU-komissiolle ja jäsenmaiden neuvostolle jättämissään kirjallisissa kysymyksissä Hautala patisti unionia ryhtymään toimiin valvontateknologian viennin rajoittamiseksi.
Barry French on Lauri Kivisen seuraaja Nokia Siemens Networksin markkinoinnista ja yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana.
Hanna Nikkanen on helsinkiläinen tutkiva toimittaja ja verkkolehti Fifin päätoimittaja. Kirjassaan VIATON IMPERIUMI Nikkanen käsittelee konfliktitilanteita, joihin suomalaistaustaiset suuryritykset ovat joutuneet toimiessaan etelän maissa. Kirjan esimerkkitapauksissa vieraillaan Iranissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Brasiliassa.

Nikkanen Hanna:
VIATON IMPERIUMI – KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA
Into Kustannus/Like
Nidottu, 204 sivua, ISBN 978-952-01-0514-3

Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva täältä.

Tervetuloa myös Lens Politica -elokuvafestivaalin tilaisuuksiin:

4.11. Paneelikeskustelu NERO’S GUESTS -elokuvan jälkeen journalismin missioista. Journalisti: kärpänen katossa vai tulisieluinen taistelija? Keskustelemassa Juha Rekola, intialainen journalisti P.
Sainath ja Hanna Nikkanen. Klo 18, Andorra, Eerikinkatu 11, Helsinki, vapaa pääsy.

5.11. Keskustelutilaisuus: VIATON IMPERIUMI – suomalaisesta yritysvastuusta. Keskustelemassa Hanna Nikkanen ja Taistelu joesta -elokuvan ohjaaja Maria Lappalainen.
klo 14, Dubrovnik, Eerikinkatu 11, Helsinki, vapaa pääsy.

Arvostelukappalepyynnöt:
arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

INTO/Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi, 045 6334495

LIKE/Nora Varjama, nora.varjama@like.fi, 050 5476868

Jaa tämä: