Nimekkäiden kirjoittajien tärkeä teos eutanasiasta

“Sanokaa minulle, arvoisat herrat filosofit, fysiologit ja runoilijat: mitä elämä on?” – Zachris Topelius (1818-1898)

“Ei elämästä selviä hengissä.” – Juice Leskinen (1950-2006)

Esko Seppäsen ja Ilkka Taipaleen toimittama teos Eutanasia – puolesta ja vastaan julkistetaan torstaina 7.3. klo 10.30 eduskuntatalon lisärakennuksen Kansalaisinfossa. Tervetuloa! Tilaisuuteen osallistuu nimekäs joukko kirjan kirjoittajia, jotka ovat kukin omalla alallaan Suomen kärkeä:
Esko Seppänen, Ilkka Taipale, Claes Andersson, Martina Houtsonen, Eero Huovinen, Juha Hänninen, Antti Jääskeläinen, Aija Immonen, Paula Kokkonen, Anto Leikola ja Heikki Salo.Muita kirjoittajia ovat muun muassa Timo Airaksinen, Heikki Pälve, Päivi Räsänen ja Tuula-Liina Varis.

“Ei elämästä selviä hengissä”, laulaa Juice Leskinen ja on oikeassa. Kuolema on jokaiselle ainutkertainen tapahtuma, mutta se ei ole kaikille sama. Jotkut ihmiset nukkuvat rauhallisesti pois, kun taas kaikkein huono-onnisimmat joutuvat odottamaan sietämättömissä kivuissa. Kulttuureille ja uskonnoille on yhteistä se, että sellaisissakaan tapauksissa kuolemaa ei ole tapana jouduttaa ihmistoimin ja omin voimin.

Eutanasia on kreikan kieltä ja suomeksi “hyvä kuolema”. Siinä ihmiset auttavat kuolemansairaita kanssaihmisiään päättämään tuskansa, joita lääketiede ei kykene poistamaan. Eutanasia on kuitenkin useimmissa maissa laiton tapahtuma, ja kuolinavusta rangaistaan. Esko Seppäsen ja Ilkka Taipaleen mielestä tehokas kivunpoisto ja asianmukainen saattohoito kuuluvat kaikille. He ovat koonneet syvällisen ja populaarin kirjan näkemyksistä, jotka liittyvät kuolemiseen henkilön itse toivoessa kuoleman nopeuttamista toivottomassa tilanteessaan. Kirjaan pyydetyt asiantuntevat ja nimekkäät kirjoittajat edustavat eutanasiasta käytävän keskustelun eri puolia, he ovat laillistamisen puolesta ja sitä vastaan.

KIRJAN TOIMITTAJAT:
Esko Seppänen on nähnyt läheltä perheenjäsenensä menehtymisen parantumattomaan syöpään kipuisena ja kärsivänä. Hän haluaa kaikille mahdollisuuden asianmukaiseen saattohoitoon ja hyvään kuolemaan.

Lääkäri Ilkka Taipale on ollut aktiivisesti tuomassa eutanasiakeskustelua Suomeen ja kääntänyt Vappu Taipaleen kanssa jo 1960-luvulla Clarence Blomquistin teoksen Eutanasia – lääketieteellinen kuolinapu.

KIRJAN TIEDOT:

Esko Seppänen & Ilkka Taipale (toim)
Eutanasia – puolesta ja vastaan
isbn 978-952-264-205-9
Into Kustannus, 276 sivua, nidottu
Iso kansikuva:
http://www.intokustannus.fi/images/isotkannet/Eutanasia.jpg

LISÄTIEDOT:
Tatu Matilainen, Into Kustannus,
tatu.matilainen@intokustannus.fi, puh. 040 7462 617

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

 

Jaa tämä: