Pentti Haanpään elämäkerta ja kadonnut novelli julki 20.8. klo 11

TIEDOTE

“Vain kaksi kirjailijaa tässä maassa ansaitsee muistopatsaat: Aleksis Kivi ja Pentti Haanpää.” – Paavo Haavikko

“Matti Salminen kääntää virallisen Pentti Haanpää -historian ympäri.” – Matti Kuusela, Aamulehti

Pentti Haanpään tarina ja kadonnut novelli

Odotettu elämäkerta PENTTI HAANPÄÄN TARINA julkistetaan 20.8. kello 11. Samalla julkistetaan Haanpään novellikokoelma ILMEITÄ ISÄNMAAN KASVOILLA, joka sisältää aiemmin kirjassa julkaisemattoman novellin. Tilaisuudessa kirjoja esittelee elämäkerturi Matti Salminen. Julkistaminen tapahtuu Antikvariaatti Sofiassa (Vuorikatu 5, Kaisaniemen metroaseman lähellä), ja samassa tilassa alkaa myös näyttely “Haanpään 30-luvun kuvat”. Siitä käynnistyy kokonainen syksy täynnä Haanpää-tapahtumia (lista tiedotteen lopussa).

Pentti Haanpää (1905-1955) on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. Hän kirjoitti 30 vuotta kestäneen uransa aikana noin 350 novellia ja kymmenen romaania, ja hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1948. Mutta kuka oikeastaan oli Pentti Haanpää? Miksei hänestä ole aiemmin kirjoitettu kokonaista elämäkertaa? Miten hän eli, kirjoitti, luovi, joi, rakasti ja kuoli? PENTTI HAANPÄÄN TARINA -kirjassa kerrotaan ensimmäistä kertaa tosi tarina miehestä nimeltä Pentti Haanpää. Kirjailijasta, joka havainnoi tarkasti ja kriittisesti omaa aikaansa eikä hetkeksikään hellittänyt puolustamasta vähäosaisten oikeutta ihmisarvoiseen elämään.

ILMEITÄ ISÄNMAAN KASVOILLA on mestarillinen novellikokoelma, joka julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa sensuroimattomassa, kirjailijan itsensä haluamassa muodossa. Purevan satiirinen lamakuvaus, kaikkien aikojen parhaita, sisältää muun muassa novellin “Herra tohtori, kirkko ja Porvarin jäniskoira”, jota ei ole koskaan aiemmin julkaistu kirjassa. Matti Salminen löysi kirjan alkuperäisen sisällysluettelon sattumalta kerätessään lähdeaineistoa Haanpään elämäkertaa varten. Salminen kertoo elämäkerrassa ja novellikokoelman esipuheessa tämän piilotellun kokoelman merkilliset vaiheet.

Matti Salminen on Lahdessa syntynyt tietokirjailija, toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Kirjoittamisen lisäksi hän on työskennellyt ratatöissä, panimossa, tilastotyöntekijänä, maanviljelijänä ja kahvila-ravintolayrittäjänä. Salmisen edellinen tietokirja on vuonna 2011 julkaistu Yrjö Kallisen elämä ja totuus.

“Haanpään edustama moderni, mutta realistinen yhteiskunnallinen kerronta on jotain aivan muuta kuin nykyisten sirkustemppuilijoitten viihteen valtakunta, jossa totuus ja kuviteltu sekoittuvat keskenään.” – Veijo Meri

“Haanpää on suomalaisista kirjailijoista se, joka on parhaiten kuvannut nykyisyyttä, siis omaa aikaansa, sen yhteiskuntaa, taloutta ja politiikkaa. Sitä ei ole kukaan muu tehnyt niin kuin hän.” – Paavo Haavikko

HAANPÄÄ-TAPAHTUMIA 2013:
– Elämäkerran ja novellikokoelman julkistaminen, 20.8. klo 11, Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5, Kaisaniemen metroaseman lähellä)
– Haanpään 30-luvun kuvat -näyttely, 20.8.-13.9., Antikvariaatti Sofia
– Taiteiden yö 22.8., Haanpää-keskustelu (Matti Salminen)
– Työväenkirjallisuuden päivä Tampereella, 24.8. klo 11.15 (Hannu Taanila & Matti Salminen)
– Haanpää-kirjojen julkistaminen Piippolassa Pentti Haanpää -museossa, 1.9.
– Seitsemän Haanpäätä -näyttely Oulun maakuntakirjastossa, 2.9.-23.9.
– Työväenliike.nyt-tapahtuma 7.9. Tampereella (Juha Hurme & Matti Salminen)
– Turun kirjamessut 6.10. (Hannu Taanila & Matti Salminen)
– Seitsemän Haanpäätä -näyttely Rikhardinkadun kirjastossa 14.10.-27.10.
– Helsingin kirjamessut 25.10. (Hannu Taanila & Matti Salminen)
– Seitsemän Haanpäätä -näyttely Työväenliikkeen kirjastossa 31.10.-31.12.

Haanpää-kirjat on tehty yhteistyössä Työväen Sivistysliiton kanssa.

PENTTI HAANPÄÄN TARINA:
Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina
300 sivua, sidottu, kuvaliite
ISBN 978-952-264-242-4
Lataa painokelpoinen kansikuva täältä.

ILMEITÄ ISÄNMAAN KASVOILLA:
Pentti Haanpää: Ilmeitä isänmaan kasvoilla (toimittanut Matti Salminen)
200 sivua, nidottu
ISBN 978-952-264-239-4
Lataa painokelpoinen kansikuva täältä.

 

 

Tatu Matilainen, tatu.matilainen@intokustannus.fi, 040 7462 617

Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@intokustannus.fi, 045 633 4495

 

Jaa tämä: