Suomen somalit ja Saamelaiskiista vuoden parhaita tietokirjoja

Kaksi Into Kustannuksen tietokirjaa, Suomen somalit ja Saamelaiskiista, on ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi. Into Kustannus ja kirjan kirjoittajat lahjoittavat kaikkiin Suomen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin Suomen somalit -kirjan.

Suomen somalit kuvaa Suomeen saapuneiden somalialaisten kokemuksia vastaanottamisesta erityisesti 1990-luvulla. Kirjoittajat toivovat, että somalitaustaisten kokemuksista otettaisiin oppia ja toivovat, että kirjaan tarttuvat erityisesti keskusten toiminnasta vastuussa oleva henkilökunta.

Suomeen 1990-luvulla saapuneiden somalien mukaan keskeinen ongelma oli oleskelulupien pitkä käsittelyaika. Jotkut joutuivat odottamaan päätöstä vastaanottokeskuksissa jopa kaksi vuotta. Työskentely tai kielenopiskelu ei ollut tuona aikana mahdollista, ja monet passivoituvat.

“Olisi ollut tärkeää pitää yllä alun innostusta ja toivoa. Kielenopetus ja työhön ohjaus olisi pitänyt aloittaa jo vastaanottokeskuksissa”, sanovat kirjan kirjoittajat Niklas Saxén ja Yusuf M. Mubarak.

Veli-Pekka Lehtola puolestaan käy teoksessaan Saamelaiskiista läpi 25 vuotta kestänyttä kiistaa saamelaisten oikeuksista, mutta keskittyy viime vuosien julkiseen keskusteluun, erityisesti menneen talven eduskuntakeskusteluihin saamelaisia koskevista lakialoitteista.

“Saamelaisten aseman kehittäminen alkuperäiskansana tarkoittaisi laajempia kuin kielellisiä oikeuksia ja koskisi esimerkiksi vahvempaa roolia maankäytön hallinnoinnissa. Tämä on herättänyt voimakasta vastustusta erityisesti paikallisella ja alueellisella tasolla. Oikeuksien suurimmat vastustajat eduskunnassa olivat Lapin kansanedustajat”, Lehtola toteaa.

Kanava-tietokirjapalkinto on kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön yhteinen tietokirjoille tarkoitettu tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan tietokirjalle. Se jaetaan vuosittain, ja sen arvo on 10 000 euroa. Kanava-palkinnon saaja julkistetaan torstaina 29.10.2015 kello 18.00 Otavamedian Viestintätalossa alkavassa tilaisuudessa.

 

Jaa tämä: