Suomi öljyn jälkeen Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaana

Tiedote 5.11.2013

Suomi öljyn jälkeen (Into, 2013) on nimetty Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Aiemmin syksyllä kirja nousi myös Kanava-palkintoehdokkaaksi. Tieto-Finlandia-palkinto jaetaan 21.11.2013.

Suomi öljyn jälkeen -teoksen kirjoittajakolmikko kiittää raatia Tieto-Finlandia-palkintoehdokkuudesta. Rauli Partanen, Heikki Waris ja Harri Paloheimo muistuttavat, että jos Suomi haluaa varautua tulevaan tilanteeseen mitenkään, on asialla jo kova kiire. Suomi nielee öljyä 200 000 tynnyriä päivässä, lähes 400 litraa joka sekunti. Elintasomme on rakennettu suomalaisen sisun lisäksi halvalla öljyllä. Nyt helppo ja halpa öljy on pumpattu lähes viimeiseen pisaraan. Miten käy Suomelle – pienelle pohjoiselle maalle, jolla ei ole omaa öljyntuotantoa?

Tieto-Finlandia-raadin perusteluja ehdokkuudelle:
”Poikkeuksellisen painavaa asiaa: mitä tapahtuu kun halpa eli helposti saatava öljy loppuu? Ympäristökirjan näköinen teos paljastuu jokamiehen kansantaloustiedoksi. Energiaa koskevia faktoja analysoidaan systemaattisesti ja väitteitä peräänantamattomasti. Viimeisten lukujen skenaarioissa hahmotellaan useita vaihtoehtoisia tulevaisuuksia kalliin energian maailmassa – niin hallittuja kuin hallitsemattomia. Tekijät herättävät lukijan omantunnon: mitä voin tehdä paitsi oman energiankäyttöni, myös maani ja koko maailman energiankäytön muuttamiseksi?”

”Aivan mahtavaa saada tällainen tunnustus tekemästämme työstä”, toteaa Rauli Partanen. ”Öljy on alkanut arktisen öljyn ja liuske-energian uutisoinnin myötä kiinnostaa yhä enemmän mediaa ja kansalaisia. Molemmat näistä aiheista ovat kuitenkin vain seurauksia siitä tilanteesta, jota kirjassamme tuomme esille: halvan ja helpon öljyn aika on pysyvästi ohi, ja koska emme ole valmistautuneet asiaan mitenkään, joudumme etsimään öljyjanomme sammuttajaa yhä epätoivoisemmista paikoista ja maksamaan siitä yhä korkeampaa hintaa.”

Harri Paloheimo suositteleekin päättäjille ja virkamiehille iltalukemiseksi esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston ja OECD:n taloustutkimuksen julkaisemia tuoreita arvioita öljynhinnan kehittymisestä tällä vuosikymmenellä: ”Tuoreiden mallien mukaan öljynhinta todennäköisesti ainakin kaksinkertaistuu vuosikymmenessä – tai vaihtoehtoisesti globaali talouskasvu romahtaa. Vaikka Suomen suunnitellut öljynkäytön vähentämistoimet onnistuisivat, olisi lisälasku silti useita miljardeja vuodessa, joka vuosi.”

Heikki Waris teroittaa, että kyse on nimenomaan riskinhallinnasta: ”Ongelmaa voidaan verrata nykyiseen talouskriisiin, joka yllätti Suomen täysin. Tällä kertaa meillä ei ole enää varaa olla selvittämättä nykyistä huolellisemmin öljyn saatavuuteen lähivuosina liittyviä riskejä kansantaloudelle ja yhteiskunnalle.”

Kirjan keräämiä kehuja:
”Tämä kirja saa lukijan haukkomaan henkeään, väittämään vastaan – ja aloittamaan tulevaisuuden suunnittelemisen alusta.”
– Filosofi Maija-Riitta Ollila

”Upea tietopaketti.”
– Professori Peter Lund

Tieto-Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

KIRJAN TIEDOT:
Rauli Partanen, Harri Paloheimo & Heikki Waris: Suomi öljyn jälkeen
ISBN: 978-952-264-196-0
Into-tieto, nidottu, 344 sivua
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

>> Lataa kirjan painokelpoinen kansikuva
>> Lataa painokelpoinen kuva kirjailijoista

Lue lisää: Peak Oil Finland ry

Tatu Matilainen
tatu.matilainen@intokustannus.fi
040 7462 617

Jaana Airaksinen
jaana.airaksinen@intokustannus.fi
045 633 4495

Jaa tämä: