Tietokirjallisuuden edistämispalkinto Jaana Airaksiselle

Suomen tietokirjailijat ry on myöntänyt Into Kustannuksen toimitusjohtaja ja kustantaja Jaana Airaksiselle Tietokirjallisuuden edistämispalkinnon. Airaksinen vastaanotti palkinnon Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 24.10.2015. Samassa tilaisuudessa palkittiin myös Tietokirjailijapalkinnon saajat.

Nyt toista kertaa myönnetty edistämispalkinto annetaan henkilölle, joka on edistänyt ansiokkaasti tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Airaksinen haluaa lahjoittaa osan 6 000 euron suuruisesta palkintosummasta Animalian eläinoikeustyöhön. 

“Tietokirjallisuus voi olla myös viihdyttävää.”

Suomen tietokirjailijat nostaa palkintoperusteluissa esille muun muassa Into Kustannuksen Tiedon jano -tietokirjakiertueen. Tiedon jano on yhdessä tietokirjailijoiden ja muiden kustantajien kanssa toteutettu yhteistyöhanke, joka on tuonut ilahduttavalla ja toimivalla tavalla tietokirjailijat ja lukijat yhteen. Hanke on toteutettu Koneen Säätiön tuella.

Airaksinen muistuttaa, että tietokirjallisuus voi olla myös viihdyttävää. Tietokirjallisuus ei ole vain asiantuntijoiden kirjallisuutta, vaan hyvälle tietokirjalle löytyy aina paikka jokaisen lukijan yöpöydältä. Hyvän tietokirjan kanssa nukkuu paremmin!

Palkintoperustelut:

Kustantaja, tietokirjailija ja dekkaristi Jaana Airaksinen on toiminut kirja-alalla monessa roolissa. Hän on julkaissut maailmankauppaa ja kestävää kehitystä sekä ruumiillisuutta käsitteleviä tietokirjoja, dekkareita ja toiminut Voima-lehden päätoimittajana. Vuonna 2007 Airaksinen oli mukana perustamassa Into Kustannusta, jonka toimitusjohtajana ja kustantajana hän on siitä asti työskennellyt.

Pamflettisarjalla aloittanut Into on noussut nopeasti pienestä tekijästä merkittäväksi suomalaiseksi tietokirjakustantajaksi. Se julkaisee vuosittain noin 70 nimikettä, joista suurin osa on tietokirjallisuutta. Nimikemäärästä huolimatta Into on säilyttänyt pienen kustantamon ketteryyden: se pystyy reagoimaan julkaisuillaan ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun nopeasti ja painokkaasti.

Airaksisen kautta Innolla on alusta asti ollut vahvat siteet kolmannen sektorin toimijoihin, joille kustantamo on tarjonnut tärkeän julkaisu- ja jakelukanavan. Airaksinen ja Into tekevät myös merkittävää työtä julkaisemalla aktiivisesti nuorten tutkijoiden ja tekijöiden tietokirjoja.
Into on tuttu näky niin isoissa kuin pienissä kirja- ja kulttuuritapahtumissa. Se on pyörittänyt tietokirjakiertuetta, järjestänyt uusia tietokirjatapahtumia ja heiluttanut tietokirjallisuuden lippua korkealla ympäri Suomen. Kaikessa tässä Airaksisen kädenjälki näkyy vahvana.

Jaana Airaksinen (s. 1961) on kustantaja, kirjailija ja toimittaja. Hän on tietokirjoihin keskittyneen Into Kustannuksen toimitusjohtaja, kustantaja ja yksi perustaja. Savosta kotoisin oleva Airaksinen on kirjoittanut muun muassa tietokirjoja maailmankaupasta ja kestävästä kehityksestä.

jaana.airaksinen@intokustannus.fi

045 633 4495

Jaa tämä: