Upea tietokirja vieraslajeista valloittaa

Seppo Turusen ja Maia Raitasen ”Valloittavat lajit – Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin” julkaistaan ensi tiistain aamukahvilla, tervetuloa!

16.6.2015 kello 10 Gaudemus Kirja&Kahvissa, Vuorikatu 7, Helsinki

VALLOITTAVAT LAJIT on professori Seppo Turusen ainutlaatuinen tietokirja muualta tulevista kasveista, eläimistä ja sienistä – kottaraista, pesukarhua, agakonnaa ja syylälinnunhernettä unohtamatta. Upeaa teosta ryydittävät Maia Raitasen kekseliäät värikuvat. Kirja jäljittää huikean määrän kiinnostavia vieraslajeja Suomen luonnosta trooppisiin sademetsiin.

Vieraat valloittajat aiheuttavat tauteja, kilpailevat muiden lajien elintilasta, ovat tehokkaita saalistajia. Joskus ne ovat syynä sukupuuttoihin. Useimmat vieraslajit ovat kuitenkin harmittomia. Voiko niistä olla jopa hyötyä? Entä voiko omaa puutarhaa tarkastelemalla oivaltaa jotain olennaista ihmisen osasta?

Miten vieraat lajit ovat levinneet maasta ja maanosasta toiseen? Millainen on argentiinanmuurahaisten planetaarinen superyhdyskunta? Suurilehtinen etelänruttojuuri luokitellaan Suomessa haitalliseksi, mutta onko se todella sitä? Miksi saarnensurman kaltaiset kasvitaudit ovat maamme vaarallisimpia lajeja? Mitä voi tehdä, kun miljoonat villiintyneet siat tappavat lampaita ja kauriiden, kilpikonnien ja maassa pesivien lintujen poikasia, kaivavat viljelyksiä ja syövät istutuksia? Miksi siili on Australian haitallisimpia lajeja?

Seppo Turunen on Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja, professori ja Helsingin yliopiston eläinfysiologian dosentti, jonka aiempia kirjoja ovat Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa (Tieto-Finlandia-ehdokas, Tammi 2007), Lemmikkielämää (Gaudeamus 2011) ja lukion oppikirja Biologia: Ihminen (WSOY 1995–2014). Kirja pohjautuu usean vuosikymmenen kasvi- ja eläinharrastukseen, jonka yksi kohde on puiden, pensaiden, perennojen ja erilaisten eläinten puutarha läntisellä Uudellamaalla.
Maia Raitanen on kuvituksen sekatyöläinen, freelancer vuodesta 1980. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut teokset Sano muikku! – Suomen viehättävin kalakirja (Into, 2012), Valas, valas! – Maailman viehättävin valaskirja (Into, 2013) ja Fish From Finland (Yrityskirjat, 2008). Raitasen töihin lukeutuu tietokirjoja, luontokirjoja ja ala- ja yläasteen oppikirjoja (aiempaan yhteistyöhön Turusen kanssa kuuluu Biologia: Ihminen).

Kirjan kuvitusta:
Päivänkakkara on ihmisen mukana aikoinaan Suomeen kotiutunut
muinaistulokas.
Kesysika ja sen ja villisian jälkeläiset kuuluvat luontoon villiytyneinä
maapallon haitallisimpiin vieraslajeihin.

Tilaa kirja Innon nettikaupasta:
http://www.intokustannus.fi/kirja/valloittavat_lajit/

Turunen Seppo & Raitanen Maia
Valloittavat lajit –
Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin
Into-tieto, ISBN: 978-952-264-370-4, 320 sivua.

Jaa tämä: