Uusi teoria Salpausselkien synnystä

Risto Isomäen tietokirja Miten Salpausselät syntyivät (Into) julkaistaan ke 13.5. klo 11.00 Tiedekulma Porthaniassa, Yliopistonkatu 3, Helsinki. Paikalla kirjailija Risto Isomäki kertomassa kirjastaan.

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuin geologinen muodostuma. Vanhan teorian mukaan ne syntyivät, kun ilmasto kylmeni 12 600 vuotta sitten ja mannerjäätikön sulaminen pysähtyi kaksi kertaa kahdensadan vuoden ajaksi. Risto Isomäen tietokirja esittelee uuden teorian, jonka mukaan Salpausselät syntyivät kun Fennoskandian mannerjäätikkö suli kaikkein kiivaimmin. Tämän uuden näkemyksen mukaan myös 12 600 vuotta sitten alkanut ilmaston väliaikainen viileneminen johtui paradoksaalisesti juuri mannerjäätikön sulamisesta. Mannerjäätiköstä irtosi suuri määrä jäävuoria ja niiden tuottama kelluva jäämurska kasvatti koko Pohjois-Atlantin heijastavuutta.

Isomäen mukaan vahvin todiste uuden teorian puolesta on se, että merenpinta nousi Salpausselät synnyttäneen nuoremman dryaskauden aikana noin 15 metrillä. “Nuorempi dryaskausi on tähän asti tulkittu eräänlaiseksi pienoisjääkaudeksi eli aikakaudeksi jonka aikana mannerjäätiköiden sulaminen pysähtyi ja ne alkoivat jälleen kasvaa. Merenpinnan nousu kuitenkin kertoo meille jotakin ihan muuta. Merenpinta laskee silloin kun mannerjäätiköt kasvavat mutta nousee kun ne sulavat – tai kun jäätiköiden merenpinnan yläpuolella olevat osat poikivat suuren määrän jäävuoria”, selittää Isomäki.

Isomäen mukaan myös Itämeren Baltian jääjärvi- ja Yoldiameri-vaiheiden ajoitukset, Salpausselkiin liittyvien kerrostumien koko, Grönlannin reunamoreenien ja Salpausselkien väliset eroavaisuudet ja monet muut todisteet puhuvat vanhaa Salpausselkien syntyteoriaa vastaan.

“Ymmärrän hyvin että Miten Salpausselät syntyivät on eräänlainen anakronismi, kirja joka ilmestyy väärällä vuosisadalla”, sanoo Risto Isomäki. “1700- tai 1800-luvuilla oli tavallista, että jostakin asiasta intohimoisen kiinnostunut maallikko tutki sitä pitkään ja huolellisesti ja julkaisi sitten asiasta uuden teorian tietokirjan muodossa. Nykyään globaali tiedeyhteisö on niin valtavan laaja ja hyvin järjestäytynyt, että tällaista ei juuri tapahdu. Toisaalta sadat miljoonat tutkimustulokset ovat yhdessä kuin Amazonasin sademetsä. Jonkin asian näkeminen saattaa nykyään joskus olla helpompaa, jos ei tunne kaikkia kyseisen tieteenalan konventioita etukäteen.”

Isomäki toivoo, että kirja nähtäisiin ennen kaikkea suomalaisille tutkijapiireille ja aiheesta kiinnostuneille maallikoille osoitettuna avunpyyntönä. “Olen monimutkaisen mutta onnekkaan sattumien sarjan ansiosta huomannut, että jos Salpausselkiin ja nuorempaan dryaskauteen liittyvän tutkimusaineiston järjestää hiukan toisella tavalla, kokonaisuus näyttäisi toimivan nykyisiä teorioita paremmin. En pääse yksin asiassa tämän pidemmälle, mutta toivon että jotkut suomalaiset tutkijat kiinnostuisivat selvittämään, pitävätkö ehdotukseni paikkansa”, sanoo Isomäki.

 

Risto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät

ISBN: 978-952-264-358-2
Kategoria: Into-tieto
Sivumäärä: 230
Sidosasu: sidottu

Lisätiedot: timo.forss@intokustannus.fi 040-5332961

arvostelukappaleet@intokustannus.fi

 

 

Jaa tämä: