Uutiset

Vuosisadan rakkaussotaa, suoraa toimintaa, railakasta rahanhoitoa ja keskustan kriisiä Innon kirjakeväässä

Innon kevätkirjalista on tiedon ja vaikuttavan kaunokirjallisuuden virkistävä lähde.

Suomessa asuva tunnettu ruotsalainen poliitikko ja professori Ebba Witt-Brattström osoittaa kaunokirjallisessa esikoisessaan, millainen on Vuosisadan rakkaussota. Ruotsalaisdekkaristi Denise Rudbergin “elegant crimeksi” nimitetty Neljä kertaa kosto esittelee viisikymppisen sankarittaren Marianne Jidhoffin. Brasilialaisen Luiz Ruffaton romaani Lissabonssa muistin sinut kertoo maahanmuuttajien päivittäisestä selviytymiskamppailusta Euroopassa.

Innon lastenkirjoissa ovat tietokirjoja: julkaisemme kirjan huvipuistoista (Housuvaaran huvipuisto) ja evoluutiosta  (Jani Kaaron ja Väinö Heinosen Evoluutio). Ville Hytösen ja Mira Malliuksen kasviksia kokkaava Brontosaurus Beppe tarjoilee myös reseptejä.

Kimmo Kiljusen supersuosittu Maailman maat – Liput ja historia yhdistää ainutlaatuisesti eri maiden historiaa, kulttuuria ja lippujen tuntemusta. Maia Rantasen Västäräkistä vähäsen esittelee Suomen 70 lintua kaikenikäisille. Salla Korpelan keittokirja P niin kuin papu keskittyy parhaaseen ja edullisimpaan proteiinin lähteeseen.

Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen Railakas rahakirja opastaa oman talouden saloihin sekä valintoihin töissä ja koulussa – kannattaako asunto ostaa vai vuokrata? Minttu Jaakkolan, Timo Vuorisalon ja Lasse Peltosen Saimaannorppa ja ihminen pohtii luontokäsitystämme ja luonnonsuojelun historiaa norppien kautta. Kalevi Heinilän Minne menet, Suomen urheilu? on puheenvuoro kaikkien väestöryhmien liikunnan puolesta.

Sid Sirkiän ja Tom Elfströmin Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarina kertoo skeittauksen hstoriasta ja kulttuurista. Kati JuvanMarskin luottokirurgi kertoo kirurgi Simo Brofeldtistä, kirjoittajan isoisästä. Eero Marttisen Hiljaisen hymyn mies on Veikko Huovisen elämäkerta. Esko Juholan Autismin muuttuvat kasvotpäästää ääneen myös autistit itse.

Jyri Hännisen ja Jarno Liskin Keskustan valtakunta paljastaa keskustan avainhenkilöiden veroparatiisit ja kyseenalaiset kiinteistöbisnekset. Naomi Kleinin, yhden maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, kirjoittama kirja No Trump on työkalu, jolla valmistautua trumpin jälkeiseen aikaan.

Kirjassaan Onko maallamme valttia vaurastua? Esko Seppänen väittää, että valta on karannut privatisointien ja ulkoistamisen kautta poliitikkojen ulottumattomiin. Maailmantalouden atlas on Le Monde diplomatiquen perusteos maailmantaloudesta, joka avaa talouspolitiikkaan vihkiytyneiden asiantuntijoiden puhetta ymmärrettäväksi. Sari Aallon Vaihtoehtopuolue kertoo vihreän liikkeen tien Koijärvestä isoksi puolueeksi. Anton Montin ja Pontus Purokurun Suoraa toimintaa! luotaa aktivismin historiaa Suomessa.

Kalevi Höltän Kuri erittelee työlakien säännöksiä ja Jouko Kajanojan TyöllisyyskysymysSuomen työvoimapolitiikan kokonaiskuvaa. Sahra Wagenknecht hahmottelee kirjassa Raha ilman ahneutta luovaa ja innovatiivista taloutta, joka hyödyttää kaikkia. Peter FredrikssonYömajasta omaan asuntoon esittelee suomalaisen asunnottomuuspolitiikan muutokset yömajoista asunto ensin -ajatteluun.

Lataa kevätkatalogi PDF-muotoisena

Selailtava Issuu-katalogi

 

Jaa tämä:

Teivaisen kirja satavuotisen itsenäisyyden merkityksistä ja nationalismin varjopuolista

Professori Teivo Teivainen on tutkinut eri puolilla maailmaa historian kipupisteitä, mutta nyt hän tekee 100-vuotisen Suomen ruumiinavauksen. Itsenäisyyden kansallisromanttisia polkuja tallatessa on mahdollisuus pohtia suomalaisuuteen liittyviä rajauksia ja ristiriitoja. Maailmanpoliittinen kansalliskävely on johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin.

Maailmanpolitiikka ei asu vain diplomaattien neuvottelupöydissä – sen voi löytää myös pienellä kävelyretkellä Helsinkiin.  Teivaisen kirja tarjoaa tuokiokuvia köyhän ja katajaisen alusmaan noususta menestysmittareiden hellimäksi nyky-Suomeksi ja sellukolonialistiksi sekä pohtii, mitä 100-vuotias Suomi voisi oppia muusta maailmasta.

Esiin nousee kiperiä kysymyksiä muun muassa Lippulaulun siniristijihadismista ja hakaristin käytöstä ilmavoimien tunnuksena, rasismista Eduskunnassa ja poliisin etnisestä profiloinnista. Erityishuomion kohteena on myös venäläisyys Suomessa, suomalaisuuden alkuperä ja saamelaisten oikeudet. Teivainen tekee myös ehdotuksia, kuten kyrillisten aakkosten opettamista kouluissa ja miten presidentin syntyperäisvaatimuksen voisi määritellä uudestaan.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on kysellyt jakävellyt suurimmassa osassa maailman maita – sekä työnsä takia että maailmaan tutustuakseen. Hänen Helsingissä järjestämänsä kaupunkikävelyt ovat herättäneet hämmennystä esimerkiksi Venäjän mediassa. Teivainen on toiminut vierailevana professorina monissa Etelä-ja Pohjois-Amerikan yliopistoissa. Hänen kirjojaan on ilmestynyt useilla kielillä.

Teivo Teivainen: MAAILMAN­POLIITTINEN KANSALLISKÄVELY
ISBN: 978-952-264-838-9, 267 sivua
Lataa kansikuva

Jaa tämä:

Ilkka Taipaleelta mielisairaalamuistelmat – Taipale täyttää 75 vuotta

Ensi viikolla 75 vuotta täyttävä lääkäri, kirjailija ja poliitikko Ilkka Taipale julkaisee 24.11. muistelmansa Mielisairaalassa, jotka keskittyvät hänen vuosiinsa mielisairaalan ylilääkärinä.
 
Ilkka Taipaleen muistelmat yli 50 vuoden ajanjaksolta keskittyvät mielisairaalakokemuksiin. Taipale on viettänyt 14 vuotta elämästään mielisairaalassa ja 11 vuotta eduskunnassa. Siinä ei ole paljon eroa, hän on tokaissut potilailleen. Kirja on yhtä aikaa rempseä muistelus, lääketietellinen ohjelmanjulistus ja toimintaohje. 
Ilkka Taipale on suomalainen poliitikko, psykiatri, pasifisti ja kansalaisaktivisti. Hän on toiminut Kellokosken mielisairaalan ylilääkärinä, Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professorina sekä lukuisissa kansalaisjärjestöissä. Taipale on ajanut parannuksia etenkin asunnottomien, vankien, mielenterveyspotilaiden, alkoholistien ja työttömien asemaan. Hän on naimisissa lääketieteen tohtori ja professori Vappu Taipaleen kanssa, joka myös on kirjailija.
 
Ilkka Taipaleen 75-vuotispäivä on 29.11. Mielisairaalassa-muistelma ilmestyy perjantaina 24.11.
Jaa tämä:

Kyung-sook Shinin Jään luoksesi kisaa Jarl Helleman -palkinnosta

Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä ja vuoden 2017 Jarl Hellemann -palkinnon voitosta kisaavat seuraavat viisi laadukasta teosta ja niiden suomentajat:

 Kyung-sook Shin: Jään luoksesi suomentanut Taru Salminen (Into 2017). Raadin mukaan “Jään luoksesi on toinen eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin romaani, jonka Taru Salminen on uraauurtavasti kääntänyt suoraan koreasta suomeen. Teos kuvaa päähenkilön takaumien kautta nuorten opiskelijoiden hapuilevaa elämää 1980-luvun opiskelijamellakoiden värittämässä Soulissa. Shinin herkkävireinen kerronta on siirtynyt kauniisti suomennokseen.”23561535_10155945949079533_2813649605482161237_n

Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta suomentanut Hanna Tarkka (Siltala 2017)

Zadie Smith: Swing Time suomentanut Irmeli Ruuska (WSOY 2017)

Ilmar Taska: Pobeda 1946 suomentanut Jouko Vanhanen (WSOY 2017)

Hanya Yanagihara: Pieni elämä suomentanut Arto Schroderus (Tammi 2017)

Kustannusosakeyhtiö Tammen vuonna 2014 perustaman Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin kirjallisesti korkeatasoisten alkuteosten laadukkaan käännöstyön merkitystä sekä nostaa käännöskirjallisuuden tunnettuutta. Palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö.

Jarl Hellemann -palkinnon raatiin vuonna 2017 kuuluvat puheenjohtajana pitkäaikainen kustannusalan ammattilainen, journalisti ja yritysjohtaja Jaakko Tapaninen sekä jäseninä kirjailija Sami Hilvo ja Kristiina Taivalkoski-Shilov, joka on Turun yliopiston monikielisen käännösviestinnän professori.

 

 

 

Jaa tämä:

Onko lähiöissä demokratiaa?

Suomalaisen demokratian pallot ovat hukassa: Parhaiten voiva ja toimeentuleva väki äänestää ahkerimmin ja toinen ääripää yhä harvemmin, tyytyväisiä ovat vain harvat. Miksi huippuunsa hiottu järjestelmä ei pysty ratkaisemaan osallistumisen epätasaisuutta ja kasvavaa eriarvoisuutta? 

Demokratia suomalaisessa lähiössä kysyy, millaista on elää suomalaisen superdemokratian ulkoreunoilla: lähiössä, jossa ollaan kaukana keskiarvojen alapuolella. Tutkija Eeva Luhtakallio ja toimittaja Maria Mustranta seurasivat ihmisten suhdetta osallistumiseen, yhteiskuntaan ja politiikkaan kaupunkilähiössä. Kirja kertoo myös tarinan politiikkatyöpajasta, jossa etsittiin demokratian korjaussarjaa. Se valottaa demokratian tilaa lähiössä ja lähestyy ongelmien juuria kirjoittajien omia erehdyksen ja oppimisen askeleita seuraten.

Demokratia suomalaisessa lähiössä kiteyttää poliittisen osallistumisen ja demokratian ongelmien ratkaisun avaimet sanoihin näkeminen, tunnistaminen ja arvostaminen. Se on puheenvuoro kaikille kuuluvan kansalaisuuden puolesta.

Eeva Luhtakallio, dosentti, VTT, on helsinkiläinen tutkija, joka työskentelee Tampereen ylipistossa. Maria Mustranta, FM, VTK, on helsinkiläinen vapaa toimittaja.

Eeva Luhtakallio & Maria Mustranta:
Demokratia suomalaisessa lähiössä
ISBN: 978-952-264-755-9, 138 sivua

 

Jaa tämä:

Into julkaisee salaa valmistellun kohukirjan Trumpin ja Venäjän suhteista

Into Kustannus julkaisee palkitun toimittajan Luke Hardingin tietokirjan Salajuoni – kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon (englanniksi Collusion). Samaan aikaan useassa eri maassa julkaistava kirja paljastaa ainutlaatuista materiaalia Yhdysvaltojen presidentin ja Venäjän välisistä suhteista. “Kyseessä on aikamme suurin poliittinen skandaali, jopa suurempi kuin Watergate”, toteaa Luke Harding tänään julkaistussa videossa.

Hardingin tutkimukset osoittavat Donald Trumpin pitkäaikaiset yhteydet Venäjään ja suhteiden vaikutuksen koko maailmaan. Paljastuu likaista rahaa, kiinteistökauppoja, offshore-pankkeja, hakkerointia, salaisia kokouksia ja kuolleita vakoojia. Raskauttava todistusaineisto näyttää Venäjän vaikutusvallan Yhdysvaltojen historian järkyttävimpiin vaaleihin.

Salajuonen suomennoksen Into julkaisee e-kirjana heti ensimmäisten joukossa. E-kirja on saatavilla 17.11. aamulla. New Yorkissa (Vintage) ja Lontoossa (Faber/Guardian) kirja julkaistaan 16. marraskuuta loppupäivästä. Kirja ilmestyy myöhemmin parissakymmenessä maassa kymmenellä eri kielellä. E-kirja on siis saatavilla Innon omilla sivuilla sekä kaikissa e-kirjoja myyvissä verkkokirjakaupoissa ensimmäisten joukossa. Suomenkielinen painettu kirja ilmestyy 5.12.

Luke Harding on  Guardianin palkittu toimittaja ja maailmanlaajuisesti tunnettu tietokirjailija. Into on suomentanut häneltä neljä kirjaa, mukaan lukien teokset Mafiavaltio sekä tosielämän trillerit Julian Assangesta ja Edward Snowdenista. Harding vieraili Suomessa viimeksi lokakuun lopussa Helsingin kirjamessuilla puhumassa tuoreimmasta kirjastaan Vaiennettu, joka kertoo venäläisen agentti Litvinenkon murhasta Englannin maaperällä.

Jaa tämä:

Hanna Nikkasen ja työryhmän Hyvän sään aikana on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

Hyvän sään aikana
Hyvän sään aikana

Hanna Nikkasen ja työryhmän Hyvän sään aikana on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

Raadin mukaan “Hanna Nikkasen ja työryhmän kirjoittama Hyvän sään aikana on kunnianhimoinen journalistinen tietokirja, joka kertoo ilmastonmuutoksesta ja Suomesta. Kirja ravistelee suomalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tähtäimessä ei aina ole tasapuolisuus, vaan keskustelun herättäminen. Journalistinen ote tuo kirjaan tarinoita, ihmisiä, elämää ja tekoja ilmastonmuutoksen keskellä juuri tämän päivän Suomessa.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Kaikki ehdokkaat ovat:

Backman, Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)

Eronen, Eeva: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus)

Kylänpää, Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)

Räinä, Jenni & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Like)

Stubb, Alexander & Karo Hämäläinen: Alex (Otava)

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)

Jaa tämä:

Toimittaja, tietokirjailija Lauri Nurmelle Suomen Kuvalehden journalistipalkinto

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon sai tänä vuonna Lännen Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi. Voittojuttu julkaistiin lauantaina 3.6.2017 ja sen otsikko oli: ”Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän”.

Nurmi kertoi useisiin hallituslähteisiin perustuneessa Lännen Median lehtien jutussaan, että perussuomalaisista loikkaisi noin 20 kansanedustajan ryhmä, jonka turvin Juha Sipilän (kesk) hallitus voisi jatkaa ja Jussi Halla-ahon (ps) johtamat perussuomalaiset siirtyisivät oppositioon, koska muut puolueet eivät suostuisi olemaan samassa hallituksessa heidän kanssaan.

Nurmi julkaisi aiheesta myös tietokirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia, joka julkaistiin 24.10.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin 43. kerran. Suomen Kuvalehti jakaa Otavan Kirjasäätiön tuella vuosittain 10 000 euron suuruisen journalistipalkinnon erityisen vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta.

Jaa tämä:

Hyvän sään aikana -kirjalle Kanava-palkinto

10 000 euron Kanava-palkinto myönnettiin tänä vuonna päätoimittaja Hanna Nikkasen ja työryhmän teokselle Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into). Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta Hanna Nikkasen ohjauksessa.

”Hyvän sään aikana on tähän mennessä paras Suomessa ilmastonmuutoksesta tehty kirja. Se käsittelee monipuolisesti ilmastonmuutoksen syitä, vaikutuksia ja torjuntaa. Aihe on tärkeä ja äärimmäisen ajankohtainen, ja siitä annetaan tasapainoinen ja ymmärrettävä kuva”, palkintoraadin puheenohtaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Vaikka ilmastonmuutoksen vakavuus tulee kirjassa hyvin esiin, tekijät eivät tyydy pelkästään kauhistelemaan sitä, vaan etsivät haastateltaviensa kanssa aktiivisesti ratkaisuja, joilla maapallon lämpenemistä voidaan hidastaa. Teoksen artikkeleissa ääneen pääsevät myös muut kuin ilmastotutkimuksen valtavirran edustajat.

Tänä syksynä kuudennen kerran jaettu Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

Jaa tämä:

Vuoden matkakirjapalkinnon kunniamaininta Hanna Apajalahden Kulttuurimatkailijan Lapille

Hanna Apajalahden teos Kulttuurimatkailijan Lappi saa matkailulehti Mondon matkakirjapalkinnon kunniamaininnan.

Raadin perustelut ovat seuraavat:

”Lapista on kirjoitettu paljon matkakirjallisuutta, mutta Kulttuurimatkailijan Lappi nostaa ansiokkaasti esiin paikallista kulttuuria saamelaiskulttuureista taiteeseen. Suositeltavaa luettavaa jokaiselle, joka haluaa tutustua Lappiin pintaa syvemmältä.”

Kulttuurimatkailijan_Lappi_kansi_FINAL (1)Vuoden matkakirjaksi Mondo valitsi Helena Kulmalan, Rauno Lahtisen ja Aleks Talven teoksen Turku Kaupunkiopas. Toisen kunniamaininnan saiNe saavat Ella Kannisen ruokakirja Ella – Kotona Italiassa.

 

Mondo jakaa vuoden matkakirja -palkinnon nyt 15. kerran.

Palkinto jaetaan 26.10. Helsingin kirjamessuilla, Minna Canth -lavalla, klo 12.30.

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.