Uutiset | Into Kustannus

Uutiset

Alkuvuoden true crime -kirjat tarjoavat katsauksen 1900-luvun mielenterveyden hoitomenetelmiin, tieteen nimissä tehtyihin julmuuksiin, idän sarjamurhaajiin sekä syanidimurhiin

Alkuvuoden true crime -kirjat tarjoavat katsauksen 1900-luvun mielenterveyden hoitomenetelmiin, tieteen nimissä tehtyihin julmuuksiin, idän sarjamurhaajiin sekä syanidimurhiin

Oliko rikoksen taustalla oikeudessa esitetty ryöstömotiivi vai mielentilatutkimuksessa esiin nostetut mielenterveysongelmat? Millaisia tieteilijöiden tekemiä kauheuksia historiasta löytyy? Keitä olivat Neuvostoliiton pahimmat sarjamurhaajat? Kuinka kotiäiti päätyy äärimmäiseen rikokseen?

Markku Tasala: Mies joka pelkäsi lunta

Toimittaja Markku Tasalan teos kuvaa kirvesmurhaaja Juho Heikkisen tarinan sekä valaisee kiehtovasti 1900-luvun alun oikeuskäytäntöjä ja mielenterveyden hoitomenetelmiä. Vuonna 1905 Raattaman kylässä Kittilässä murhattiin kirveellä kolme ihmistä. Tekoon syyllistynyt Juho Heikkinen tuomittiin syyntakeettomana ja yhteiskunnalle vaarallisena henkilönä pakkohoitoon. Markku Tasala piirtää tarkan kuvan murhayön tapahtumista ja Juho Heikkisestä henkilönä. Oliko äärimmäisen julman veriteon taustalla oikeudessa esitetty ryöstömotiivi vai mielentilatutkimuksessa esiin nostetut mielenterveysongelmat?

Markku Tasala on Hämeenlinnassa asuva toimittaja. Hän on aiemmin kirjoittanut mm. jatkosotaa ja kylmää sotaa käsitteleviä tietokirjoja. Raattaman kolmoismurhasta hän on kerännyt erilaista tutkimusmateriaalia jo vuosikymmenien ajan.

Äänikirjan lukee Petri Hanttu.

Sam Kean: Tappajat tieteen nimissä

Tiede tekee paljon hyvää maailmassa – yleensä. Joskus kuitenkin tieteilijöiden mennessä liian pitkälle jalot tavoitteet muuttuvat julmuudeksi. Yhdysvaltalaisen tietokirjailija Sam Keanin kirja kertoo tieteilijöiden tekemistä kauheuksista läpi historian sekä katsoo myös tulevaisuuteen, jossa lääketieteen kehitys saattaa johtaa uudenlaisiin tapoihin vahingoittaa toisiamme. Kirja osoittaa yhteyden Tuskegeen ihmiskokeiden, natsi-Saksan rikosten ja nykymaailman rokotevastaisuuden välillä sekä yhdistää 1950-luvun lobotomiat modernin mielenterveyshoidon puutteisiin.

Sam Kean on yhdysvaltalainen tietokirjailija. Hänen teoksensa kertovat tieteestä ja sen löydöksistä tarinallisessa muodossa. Hän on kirjoittanut muun muassa lehtiin The New York Times Magazine, SlatePsychology Today ja The New Scientist.

Äänikirjan lukee Mikko Leskelä.

Katariina Bröms: Sarjamurhaajia idästä – Neuvostoliiton aika

Tunnetun podcastaaja Katariina Brömsin kirja sisältää viisi tositarinaa Neuvostoliitossa syntyneiden sarjamurhaajien elämästä, kammottavista rikoksista ja heidän uhreistaan sekä tarkastelee samalla ajan yhteiskunnallisia oloja, rikostutkijoiden toimintaa ja virheitä sekä sarjamurhaajien sairaita mielenliikkeitä. Andrei Tšikatilo, Sergei Rjahovski, Sergei Golovkin, Anatoli Onoprijenko ja Vasili Kulik – ovatko he Neuvostoliiton historian pahimmat tappajat? Millaisia yhteisiä tekijöitä voidaan löytää näiden vaarallisen rikollisten elämästä ja varsinkin lapsuudesta? Mikä ajaa ihmisen tappamaan?

Ilmestyy 1.2.2024

Äänikirjan lukee Antti Reini.

Suomalaisvenäläinen Katariina Bröms tunnetaan suositusta Ikkunat kii -podcastista, jossa hän kertoo karmivia tositarinoita Venäjän ja Neuvostoliiton tunnetuimmista rikoksista. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirja Ikkunat auki itään – Rikoksia ja rangaistuksia Venäjältä (Deadline 2022).

Gregg Olsen: Myrkyllinen äiti – Syanidimurhat

Bestsellerkirjailija Gregg Olsenin teos on sydäntäsärkevä tositarina käsittämättömän rikoksen tehneestä kotiäiti Stella Nickellistä. Kesäkuussa 1986 Auburnin pikkukaupungissa Stellan mies Bruce menehtyi kouristuskohtaukseen. Stella sai suuren henkivakuutusmaksun, mutta oikeuslääkäri havaitsi, että Bruce oli nauttinut syanidilla päällystettyjä kipulääkkeitä. Viikkoa myöhemmin menehtyneen 40-vuotiaan Sue Snown ruumiinavaus paljasti, että hänet oli myrkytetty syanidipitoisilla päänsärkypillereillä. Stellan tytär Cindy alkoi epäillä äitiään ja harkitsi ilmiantavansa tämän FBI:lle… Teos kertoo äiti-tytärsuhteesta, joka perustui epäluottamukseen ja petokseen, sekä siitä, kuinka suloinen pieni tyttö Oregonista jahtasi amerikkalaista unelmaa päätyen äärimmäiseen rikokseen.

Ilmestyy 19.2.2024

Palkittu bestsellerkirjailija Gregg Olsen on yhdysvaltalainen true crimen ja jännityskirjallisuuden mestari. Hän on kirjoittanut urallaan yli 30 kirjaa. Äitimme oli sarjamurhaaja -alkuteosta on myyty yli 1,2 miljoonaa kappaletta ja kirja oli Wall Street Journalin ja Washington Postin bestsellerlistojen kärkisijoilla.

Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Pauli Jokinen: Suomen murhahistoria

Kotiovelleen ammuttuja kansanedustajia, ruumiita lastenvaunuissa, mystisiä unisurmia ja viimeiselle matkalleen liftanneita nuorukaisia. Suomen murhahistoria nostaa esiin 66 tavallisuudesta poikkeavaa henkirikosta Suomen rikoshistoriasta. Joukossa on poliittisia salamurhia ja muita tunnettuja tapauksia sekä paljon vähälle huomiolle jääneitä rikoksia, jotka ovat jollakin tapaa erikoisia.

Pauli Jokinen on laaja-alaisesti Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija, joka on aikaisemmin kirjoittanut kävelykirjoja, kuten suursuosioon nousseen Sunnuntai­kävelyllä Helsingissä (Minerva 2010). Jokinen toimii kaupunkioppaana ja on järjestänyt tapahtumia Murha­kävelyistä Helsingin kävelyfestivaaleihin. Hän on kirjoittanut kävelykirjojen lisäksi teokset Helsingin murhahistoria (2020), Turun Murhahistoria (2021) ja Verikoirat (2021).

Äänikirjan lukee Mikko Leskelä.

Jaa tämä:
Risto Isomäen romaani Con Rit sai Vietnamin tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä ulkomaisena teoksena koskaan

Risto Isomäen romaani Con Rit sai Vietnamin tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä ulkomaisena teoksena koskaan

Kyseessä saattaa olla merkittävin suomalaisen kaunokirjallisuuden saama huomionosoitus sitten Frans Emil Sillanpään Nobelin.

Risto Isomäen romaani Con rit on jännityskertomuksen muotoon kirjoitettu tutkielma siitä, voisivatko vanhat myytit valtamerissä elävästä suuresta käärmemäisestä hirviöstä perustua oikeasti olemassa olevaan tai ainakin olemassa olleeseen eläimeen.

Isomäki alkoi kirjoittaa kyseistä romaania, kun hän ymmärsi, että eri puolilla maailmaa asuneet kansat olivat jo tuhansia vuosia sitten kuvanneet merissä elävän suuren käärmeen veistoksissa ja piirroksissa anatomisesti kovin samalla tavalla.

Suurella merikäärmeellä, merilohikäärmeellä tai suurella merisatajalkaisella oli kaikissa maanosissa eteenpäin katsovat silmät, töyhtö päässä, jaokkeinen ruumis ja joukko kolmiomaisia eviä ruumiin kummallakin puolella.

Merissä elävä käärmemäinen olento on muinaisina aikoina ollut yksi lukemattomien eri kansojen tärkeimmistä jumalista. Atsteekit kutsuivat sitä Quetzalcoatliksi ja mayat Kukulkaniksi.  Intiassa ja Indonesiassa suuri merikäärme oli Naga, Myanmarissa Nyan ja Kiinassa Kih-thiau.

Vietnamissa eläintä kutsutaan edelleen Con ritiksi tai Con retiksi. Nimi tarkoittaa sata- tai tuhatjalkaista ja viittaa suuren merikäärmeen ruumiin kummallakin puolella erottuviin kymmeniin pitkänomaisiin eviin.

Isomäki nosti romaaninsa nimeksi salaperäisen merieläimen vietnamilaisen kutsumanimen, koska se vaikutti anatomisesti tarkimmalta ja oikeaan osuvimmalta, ikään kuin vietnamilaiset tuntisivat eläimen paremmin kuin kukaan muu. Isomäen mukaan tämä johtuu todennäköisesti Tonkinin eli Pohjois-Vietnamin lahdella meren keskellä sijaitsevista noin kymmenestä tuhannesta sokeritoppavuoresta, joiden rinteiltä eläintä on usein voinut tarkastella koko komeudessaan myös ylhäältä päin, niin että kaikki sen evät ovat näkyneet.

Con rit ilmestyi alun perin jatkokertomuksena Seura-lehdessä. Tammi julkaisi tarinan romaaniversion vuonna 2011. Romaani ilmestyi vuonna 2023 Vietnamiksi Bui Viet Hoan kääntämänä ja Vietnamin Naisten Kustantamon julkaisemana, ja saavutti heti laajaa julkisuutta Vietnamin tiedotusvälineissä.

13. tammikuuta 2024 Vietnamin Kulttuuri-, urheilu- ja matkailuministeriö valitsi Con ritin vuoden 2023 kymmenen merkittävimmän kirjan listalle ainoana ulkomaisena teoksena. Samalla Con ritistä tuli ensimmäinen ei-vietnamilainen kirja, jonka on koskaan vastaanottanut tämän tärkeimmän kirjallisuudelle Vietnamissa jaettavan tunnustuksen.

Con rit aloitti Isomäen tuotannossa Cryptid Hunt– eli Kryptidien metsästäjät-nimisen sarjan.

Teossarjan toinen osa, Viimeinen erämaa, ilmestyi viime syksynä ja kolmas osa eli Krakenin saari on Isomäen mukaan tekeillä.

Into Kustannus valmistelee yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa Con ritin julkaisemista myös kiinaksi, koreaksi, japaniksi ja indonesiaksi.

MUINAISTEN MYYTTIEN UUDELLEEN KIRJOITTAJA

Risto Isomäki tunnetaan parhaiten yhtenä “Climate Fictionin” eli ilmastonmuutoksesta kertovan kaunokirjallisuuden kansainvälisistä uranuurtajista.  Hänen kaunokirjallinen tuotantonsa on kuitenkin keskittynyt ennen kaikkea ihmiskunnan vanhimpien myyttien uudelleen kirjoittamiseen ja ikivanhojen legendojen alkuperäisen merkityksen etsimiseen erilaisten vuosituhansien varrella syntyneiden kerrosten alta.

Isomäen tunnetuin romaani Sarasvatin hiekkaa esitti uudenlaisen Atlantis-teorian. Isomäen mukaan tarina Atlantiksesta on lähes varmasti syntynyt Intian länsirannikolla, eli alueella jolta on todella löytynyt suurien meren alle jääneiden kaupunkien raunioita.  Pasi Malmi, Tommaso Iorco ja Ranajit Pal ovat sittemmin argumentoineet Isomäen teorian puolesta Atlas and Heracles-nimisessä teoksessa.

Sarasvatin hiekan jatko-osa Vedenpaisumuksen lapset esitti uuden version niin sanotusta vesiapinateoriasta ja kysyi, voisivatko tarinat merenneidoista tai vesi-ihmisistä olla kaikuja oman lajimme kaukaisesta menneisyydestä.

Viiden meren kansa kirjoitti uudelleen Kalevalaan, muinaisiin ihmeteräksiin, Rapolan muinaislinnaan, jätinkirkkoihin sekä Lalliin ja piispa Henrikiin liittyviä tarinoita.  Viiden meren kansa ja Kurganin varjot kysyivät, elikö Ukrainassa ja Volgan mutkassa todella aikoinaan jonkinlaisia amatsoneja ja onko osa omista esi-isistämme edustanut juuri heidän kulttuuriaan.

Viimeinen erämaa puolestaan toteaa, että viikinkien ja muiden muinaisten skandinavien legendat koko maailman syleilyynsä sulkeneesta maailmankäärmeestä eli Jormungandirista tai Midgårdsormenista olivat tavallaan totta.  Valtameren pohjalla kulkeva 70 000 kilometrin pituinen vuoristo eli valtameren keskiselänne näyttää nimittäin kartalla suunnattomalta käärmeeltä, joka on juuri nielaisemassa Taymyrin niemimaan avoimeen kitaansa.

“VIETNAM VOI NÄYTELLÄ ISOA ROOLIA ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNASSA”

“Olen totta kai erittäin iloinen siitä, että Con rit käännettiin vietnamiksi”, sanoo Isomäki. “Se on tuonut vietnamilaiseen keskusteluun monia uusia ilmaston muutokseen liittyviä uhkakuvia ja ratkaisukeinoja.”

Con rit puhuu meriveden happamoitumisen vaikutuksista ja siitä, että ilmaston lämpeneminen uhkaa synnyttää ratkaisevasti aiempaa voimakkaampia ja tuhoisampia supertaifuuneja.  Kirjan jälkisanoissa todetaan, että Vietnam voisi näytellä merkittävää maailmanlaajuista roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa muun muassa edistämällä  kasvispainotteisempaa ruokavaliota sekä kalkkikiven käyttöä hiilidioksidin poistamisessa ilmakehästä.

“Vietnamilaiset ovat tietysti olleet erityisen innostuneita siitä mahdollisuudesta, että koko Vietnamin symboli eli merilohikäärme on saattanut olla oikeasti olemassa”, toteaa Isomäki.

“Vietnamin pääkaupungin eli Ha Noin nimi tarkoittaa yksinkertaisesti Veden Keskellä, tai Joen Keskellä, mutta kun kaupunki perustettiin tuhat vuotta sitten sen nimi oli Thang Long eli Nouseva Lohikäärme. Ehkä Con ritit nousivat tuhat vuotta sitten Punaista jokea pitkin Ha Noihin asti, mutta näin ei enää ollut 1800-luvulla kun kaupungin nimi muutettiin.”

“VIETNAM OLISI TÄRKEÄ MAA MYÖS EUROOPALLE”

Isomäen mukaan Vietnam on todennäköisesti yksi tulevan maailman kymmenestä vaikutusvaltaisimmasta maasta.

“Muun muassa Yhdysvallat ja Kiina kilpailevat nykyään Vietnamin suosiosta, Yhdysvaltojen ja Kiinan presidentit vierailivat juuri siellä melkein perä perää. Xi Jinping jätti kuitenkin jostakin syystä Con ritin julkistamistilaisuuden väliin ja tuli Vietnamiin vasta seuraavana päivänä”, vitsailee Isomäki.

“Vietnam on nouseva taloudellinen ja teknologinen mahtimaa ja sillä on maailman toiseksi suurimmat harvinaisten maametallien varannot, heti Kiinan jälkeen”, sanoo Isomäki.

“Nykyaikainen tietotekniikka ja kaikki vihreän siirtymän teknologiat ovat riippuvaisia harvinaisista maametalleista. Länsimaiden suurimmat esiintymät ovat Yhdysvalloissa ja Australiassa, jolla on kuitenkin yhteensäkin vain jokunen prosentti maapallon mannerten yhteenlasketuista varannoista. Jos Eurooppa ei halua ostaa harvinaisia maametallejaan Kiinasta tai Venäjältä, myös sen kannattaisi lähentää suhteitaan Vietnamiin.”

Risto Isomäeltä ilmestyi vuonna 2023 Maailmanparantajan muistelmat ja Viimeinen erämaa. Kesällä 2024 ilmestyy Pimeän pilven ritarit ja Pimeä jää.

Jaa tämä:
Cat power eli parantavaa voimaa kissoista!

Cat power eli parantavaa voimaa kissoista!

Kissan yhdeksän elämän inspiroimana voit oppia suojelemaan yksityisyyttäsi, nauttimaan enemmän, sekä raivaamaan tilaa leikille ja ilolle.

Ruotsalaisten konkaritoimittajien Ulrica Norbergin ja Carina Nunstedin viihdyttävä tietokirja Cat Power – Kissan parantava voima kertoo, mitä kissat ovat merkinneet ihmisille kautta historian ja miksi niin monet tuntevat olonsa hyväksi kissan kanssa.

Kissan läsnäolo stressin ja ahdistuksen vähentäjänä

Kissan läsnäolo vähentää ahdistusta sekä stressiä. Kun kissa kehrää, vapautuu oksitosiinia ja tärinä tuottaa tutkitusti useita terveyshyötyjä, kuten alentaa verenpainetta ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kissa voi auttaa yksinäisyyteen ja erilaisiin mielenterveysongelmiin.

”Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ja joudumme välillä todistamaan hyvinkin jyrkkiä käänteitä, mutta kissa edustaa rajujen muutosten vastakohtaa. Se noudattaa elämässään selvää rytmiä. Ja ihan omassa tahdissaan. Sellainen olisi meille ihmisille nykyään tärkeämpää kuin koskaan.”

Kissat tuovat esiin meistä kauneimman

”Jos olet kissan omistaja, olet luultavasti jo huomannut, että kissan lähellä on tavallista helpompi pysähtyä pohtimaan elämää.”

Kissojen inspiroimana voimme oppia suojelemaan yksityisyyttämme, nauttimaan enemmän, sekä raivaamaan tilaa leikille ja ilolle. Teoksen molemmilla kirjoittajilla on ollut pitkiä sairausjaksoja perheessä, ja he ovat kokeneet kissojen tukeneen tiellä kohti rauhaa ja toipumista.

”Tämä kirja kannattaa lukea, jos omistaa kissan tai harkitsee kissan hankkimista. Tämä on kunnianosoitus kissalleni.” – Go’kväll.

”Cat Power on todella hyvä ja taitavasti kirjoitettu kirja! Tutkimustietoa, mukavaa kieltä ja ihanan henkilökohtainen tyyli.” – SVT Babel.

Kirja nyt kirjakaupoissa, sekä e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Emilia Howells. Kirjan on kääntänyt Elina Lustig.

Carina Nunstedt on tunnettu toimittaja, kustantaja ja kirjailija, jolla on pitkä ura aikakauslehti- ja kustannusalalla. Hän tuottaa podcastia ”Hälsorevolutionen”. Carina asuu Tukholmassa kahden poikansa ja kahden kissansa kanssa.

Ulrica Norberg on toimittaja, elokuvatieteilijä, joogamestari ja kirjailija, jonka kirjoja on käännetty useille kielille. Hän asuu Tukholmassa aviomiehensä, kahden lapsen, kahden kissan ja koiran kanssa.

Jaa tämä:
Minkälainen maailma olisi, jos kuuntelisimme toisiamme?

Minkälainen maailma olisi, jos kuuntelisimme toisiamme?

Eino Saaren Kuuntelemisen taito on kaunis ja syväluotaava teos suomalaisista ammattikuuntelijoista ja miehestä, joka päätti opetella kuuntelemaan

Kajaanilainen teatteriohjaaja, tietokirjailija Eino Saari haastattelee teoksessaan Kuuntelemisen taito suomalaisia ammattikuuntelijoita. Samalla hän etsii keinoja, joilla herkistyisi itse kuuntelemaan.

Matka kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen maailmaan

Saari tekee matkan kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen maailmaan. Matkansa varrella hän haastattelee ihmisiä, jotka ovat työssään ja elämässään opetelleet erilaisia tapoja kuunnella.

Sairaalaklovni, joka ei saa fyysisesti koskettaa potilaita, ottaa potilaat syleilyynsä kuuntelemalla. Rikostutkija antaa kuuntelemalla turvaa ja rakentaa luottamuksellista suhdetta rikollisiin, uhreihin ja omaisiin. Eläinten turvakodin johtaja kuuntelee kodittomia ja kaltoinkohdeltuja eläimiä. Heidän tarinoidensa kautta avautuu näkymä maailmaan, jonka jännitteet ovat ratkottavissa kuuntelun keinoin.

Einon vinkkejä kuuntelemisen taidon kehittämiseen

”Osoita kiinnostusta. Ole läsnä. Keskity, ja saat hurjasti tietoa.”

”Hiljaa kuuntelemisen ohessa voi kysyä avoimia kysymyksiä. Mitä on tapahtunut, miltä se tuntui, mitä sinä tarvitsisit nyt? Ja siitä lähtevät avautumaan: miten tämä asia vaikuttaa elämässäsi nyt, keihin kaikkiin se vaikuttaa?”

”Siihen, mitä kuulee, on vastattava. Se, miten vastaa, paljastaa sen, miten on kuunnellut. Ystäväni isä kuolee. Pikkuveljeni saa lapsen. Otan osaa. Onnittelen. Jään tunnustelemaan jälkikaikujani. Kuuntelin kyllä, mutta miten vastasin?”

”Asfalttityömaalla tai punkkeikalla jää harvoin mahdollisuutta viipyillä toisen kokemuksen äärellä. Tavallisemmin se, mikä estää kuuntelemasta, liittyy kuuntelijaan itseensä. Jos haluaa oppia paremmaksi kuuntelijaksi, on siis tutustuttava varjoihinsa kuuntelijana.”

”Sillä etten itse asennoidu tietäen, luon tilaa toiselle tietää itse. Vain kuuntelemalla voin kumota sen, mitä oletan.”

”Tarkkaile kaikkea sitä, mikä jää katveisiin: taukoihin, hiljaisuuksiin, äänenväriin, sointiin, sanoihin, joita en käytä.”

”Yksi reitti voisi kuulua: etsi eleganssia. Sillä se, mitä pidät eleganttina, paljastaa sen, mitä arvostat kuuntelijana.”

”Anna aikaa, tilaa, rauhaa ja kohtele yksilönä.”

Kirja nyt kirjakaupoissa, sekä e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Tervetuloa julkistustilaisuuteen Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalle ke 17.1. klo 17 alkaen!

Eino Saari (s. 1979) on kajaanilainen teatteriohjaaja, työnohjaaja ja tietokirjailija, joka hiljentyy virtaavan veden ja nukkuvan lapsen äärellä. Saarelta on aiemmin julkaistu Miehen kosketus (Gummerus 2020).

Jaa tämä:
Miten vietät viimeiset päiväsi?

Miten vietät viimeiset päiväsi?

Mitä jos lääkäri sanoisi, että sinulla on elinaikaa jäljellä enää 100 päivää? Toimitusjohtaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja Leo Stranius ryhtyy ajatusleikkiin: hän päättää elää kolme kuukautta kuin viimeistä päivää ja pitää hupenevista päivistään päiväkirjaa.

101 onnen päivää on omakohtainen ja rehellinen syväsukellus arkisen elämän merkityksellisyyden äärelle. Kirja myös raottaa Leo Straniuksen elämää minimalistina ja ympäristön puolesta taistelevana perheenisänä.

Elätkö niin kuin todella haluat?

”Tässä ajassa elämän merkityksellisyyden etsiminen korostuu, ja sen olisi hyvä olla jokaisen mielessä. Merkitystä ei kannata odotella kuolinvuoteelle asti. Monilla meistä on lukuisia valinnan mahdollisuuksia jo aiemmin, mutta harmillisen usein kuitenkin siirrämme itselle tärkeitä asioita – siihen hetkeen, kun aika on ajanut ohi.”

Tärkeimmät ja merkityksellisimmät asiat liittyvät pieniin arkisiin asioihin ja läheisiin ihmisiin. Tiedämme tämän, ja haluamme kyllä elää merkityksellistä elämää, mutta arjen pyörityksessä olennainen usein unohtuu. Auttaako jatkuva elämän rajallisuuden ajattelu palauttamaan ajatukset käsillä olevaan hetkeen? Pystyykö kuormittavan ja kiireisen arjen kohinasta hahmottamaan, käyttääkö päivänsä todella siihen, mihin oikeasti haluaa?

“Ajanhallinta ja asioiden prioirisoiminen sekä itsensä johtaminen ovat elämän tärkeimpiä taitoja, joita kannattaa harjoitella. Sitä päivää, jolloin olemme saaneet tehtyä kaiken ja voimme keskittyä olennaiseen, ei koskaan tule. Tämä johtaa siihen täysin itsestään selvään johtopäätökseen, että merkityksellisiä asioita kannattaa tehdä nyt.”

Kirja nyt kirjakaupoissa, sekä e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Aku Laitinen.

Tervetuloa julkistustilaisuuteen Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalle ke 17.1. klo 17 alkaen!

Leo Stranius on toimitusjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Stranius on ekologisen elämäntavan ja ympäristöliikkeen edelläkävijöitä sekä monivuotinen ajanhallintavalmentaja. Hänellä on kaksi lasta ja koti Käpylässä. Rakkaita harrastuksia ovat liikunta ja kirjallisuus. Aiemmin Leo Straniukselta on julkaistu elämäkerta Ekoistin muistelmat (2019).

Jaa tämä:
Suomalaiset naiset ovat hyvin romanttisia ja elävät varsin rakkaudentäyteistä elämää

Suomalaiset naiset ovat hyvin romanttisia ja elävät varsin rakkaudentäyteistä elämää

Osmo Kontula kysyi suomalaisilta, miten rakkaus mullistaa elämän ja mitä rakkaus ylipäätään on.

Rakkaus mullistaa elämän kertoo kaiken oleellisen suomalaisesta rakkaudesta. Rakkaus on sosiaalisessa mielessä epäilemättä elämän merkittävin asia. Kirja perustuu yli 2500 naisen kertomuksiin rakkauselämästään. Miten he ovat ensin tavanneet rakastettunsa, mihin he ovat hänessä rakastuneet, miten rakkaus on sitten kehittynyt ja mitä he ovat tehneet sen eteen, että heidän rakkautensa kestäisi. Kirja on iso kokoelma tarinoita siitä, miten rakkaus on siitä kirjoittaneiden ihmisten elämää muokannut ja mullistanut.

Kirja sai alkunsa siitä, kun Osmo Kontula suunnitteli yhteistyössä Meidän perhe -lehden kanssa lehden toukokuun 2016 numeroon rakkaus-aiheisen avoimen kyselyn, johon saattoi vastata avoimiin kysymyksiin netin välityksellä. Yhden viikon aikana tekstejä tuli eri vastaajilta yli 1000 sivua.

Useimmat vastaajat elivät rakkaussuhteessa. Jos rakkaussuhde oli jo päättynyt, niin tarinansa kertovia pyydettiin muistelemaan aiempaa rakkaussuhdettaan ja sitä, miten se oli muuttanut heidän elämäänsä. Nämä muistot olivat yllättävän positiivisia.

Rakkausteemaan johdattelevassa kirjan alkuluvussa on käytetty lähteinä aihepiirin kotimaista ja kansainvälistä kirjallisuutta. Siinä tarkastellaan esimerkiksi sitä, mitä mystisenä pidetty rakkaus on, miksi on rakastuttu tietynlaisiin ihmisiin ja miten rakkaus on alun huuman jälkeen kehittynyt. Kirjan lopussa on koottu yhteen tärkeitä teemoja rakkaudesta ja onnellisista parisuhteista.

Kirja antaa konkreettisia vastauksia ikuiseen kysymykseen siitä, mitä rakkaus käytännössä on ja miten se ilmenee

Rakkaussuhteet ovat olleet hyvin vahvoja siitä päätellen, että tarinansa kertoneista neljä viidestä oli sitä mieltä, että heidän kumppaninsa oli heille se ainoa oikea. Kirjassa on myös lukuisia esimerkkejä siitä, millaista rakkaus ensi silmäyksellä oli ollut ja mihin se oli sen kokeneita sittemmin johtanut.

Rakkaus on yksi ihmisen elämän merkittävimmistä ja mullistavimmista asioista. Monet kirjoittavat sen antaneen suorastaan tarkoituksen heidän elämälleen. Rakkauden ansiosta ihmiset olivat voineet kokea tulevansa hyväksytyiksi omana itsenään. Rakkaus oli antanut heille peilin, jonka avulla he olivat voineet saada tarkemman kuvan itsestään. Rakkaus oli tarjonnut myös korvaamattoman henkisen ja käytännöllisen tuen silloin kun omassa elämässä oli ollut vaikeaa.

Rakkaus pyörittää ja tukee monin tavoin kansantalouttakin tarjoamalla ihmisille sosiaalista, emotionaalista ja käytännöllistä tukea säästäen sen ansiosta huimia summia yhteiskunnan sote-kuluista. Rakkaus myös ylläpitää suomalaista yhteiskuntaa ja parantaa monin tavoin ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia.

Rakkaus on arvokas voimavara, joka edistää ja ylläpitää hyvinvointia yhteiskunnan hyvinvointipalveluiden tukena

Kirjoituksista on kirjattu kirjaan keskeisimmät rakkauteen liittyvät teemat. Ne käsittelevät rakkauden tunnistamista, kehittymistä ja tunnusmerkkejä arjessa. Rakkaus antaa kirjoittajien mukaan aivan ratkaisevan lisän jokapäiväiseen elämään, jossa turvallinen, huolehtiva ja hemmotteleva kumppani ylläpitää positiivista asennetta elämään ja tarjoaa lohdutusta, silloin kun elämä ottaa koville. Rakkaussuhteen ytimessä on se, että kokee tulevansa kumppaninsa hyväksymäksi ja rakastamaksi juuri sellaisena kuin on. Eipä siis ihme, että naiset ovat rakastuneet miehiin, jotka ovat suhtautuneet heihin näin hyväksyvästi.

Kirjoittajien mukaan rakkaus antaa ratkaisevan panoksen heidän arkipäiväänsä, jossa turvallinen, huolehtiva ja jopa hemmotteleva kumppani ylläpitää positiivista asennetta elämään ja tukee, jos elämä ottaa koville. Rakkaus ehkäisee myös yksinäisyyttä jo pelkästään sillä, että heillä on ihminen, jonka kanssa voi jakaa ja käsitellä päivittäin oman elämän merkityksellisiä tapahtumia. Jotkut jopa kirjoittivat jaksavansa käydä töissäkin vain kumppaninsa rakkauden ansiosta.

Rakkaus on keskeinen hyvinvoinnin lähde

Ihmiset tekevät moninaisia asioita ja tekoja vaaliakseen rakkauttaan. Rakkaudessa tarvitaan tekoja. Erilaiset kosketukset, suukot ja hyväilyt ovat epäilemättä kaikkein yleisin tapa osoittaa rakkautta. Osalla kirjoittajista erilaiset fyysiset kosketukset olivat ainoa asia, josta he kertoivat vastatessaan kysymykseen siitä, mitä he tekevät saadakseen rakkauden kestämään. Monet kertoivat hellivänsä toisiaan hyvin aktiivisesti. Sen koettiin olevan ihaninta maailmassa.

Seksiä on kutsuttu parisuhteen liimaksi ja parisuhteen solminnan keskeiseksi motiiviksi. Onnellisissa parisuhteissa on tutkimusten mukaan yleensä tyydyttäväksi koettu seksielämä. Monet naiset nimeävät seksin siksi asiaksi, johon he panostavat, jotta rakkaus kestäisi. He tekevät sen mieluusti. Seksi on parisuhteen tärkeä yhteinen asia.

Päättyneiden suhteiden hyviä muistoja vaalitaan

Vastoin odotuksia useimmat päättyneestä rakkaussuhteesta kirjoittaneet muistelivat ongelmien sijasta, mitä hyviä asioita suhteesta oli heille koitunut. Rakkaussuhteella koettiin olleen monia myönteisiä vaikutuksia omaan myöhempään elämään. Ihmiset arvostivat romanttista historiaansa. Useimmat tunsivat oppineensa tärkeitä asioita tulevaa elämää ja seuraavaa rakkauttaan varten. Koettu rakkaus oli sosiaalinen resurssi, joka oli hyödynnettävissä oleva voimavara erilaisissa uusissa sosiaalisissa tilanteissa.

Olemme eläneet viime vuodet synkkää ja monien mielestä jopa uhkaava aikaa. Nyt jos koskaan tarvitaan rakkautta. Onneksi suurin osa meistä elää parisuhteessa, jossa kokee olevansa rakastettu. Rakkaus lisää myös kaikkien kaipaamaa turvallisuutta. Korona-aikana jouduimme lukemaan liikuttavia tarinoita siitä, kuinka puolisot olivat joutuneet katselemaan toisiaan vain ikkunan läpi, kun toinen heistä oli hoitolaitoksessa.

Pakollinen eristäytyminen on saanut useimmat tajuamaan, kuinka tärkeää on läheinen vuorovaikutus rakastetun kumppanin kanssa. Ihminen elää yhtä paljon rakkaudesta ja kosketuksesta kuin leivästä.

Ihmisoikeuksista lausutaan paljon ja painavasti esimerkiksi monien YK:n järjestöjen julkilausumissa ja kannanotoissa. Rakkautta ei ole niissä kuitenkaan määritelty ihmisoikeudeksi. Kansalaisoikeutta rakkauteen ei löydy myöskään Suomen perustuslaista. Se on rajattu yksityisasiaksi, johon yhteiskunnalla ei ole halua, oikeutta eikä velvollisuutta puuttua. Suhteessa asian laajaan hyvinvointimerkitykseen tämä on ehdottomasti tärkeä ja suuri puute.

 

Osmo Kontula on Väestöliiton tutkimusprofessori. Hän on erikoistunut seksuaaliterveyden ja -kasvatuksen tutkimukseen ja julkaissut aiheista lukuisia tietokirjoja. Kontula on työskennellyt myös muun muassa oikeusministeriössä, apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa ja Suomen Akatemian tutkimusassistenttina.

Jaa tämä:
Puhuvan pesukoneen äänestä kirjailijaksi

Puhuvan pesukoneen äänestä kirjailijaksi

Kristiina Möllerin esikoisteos, runokokoelma Maiseman halkaisema hämärä julkaistaan painetun kirjan ohella äänimaisemoituna äänikirjana, jossa lausujana toimii näyttelijä Veikko Honkanen. Audiovisuaalisen viestinnän ammattilaisena tunnettu Möller on suunnitellut lumoavan äänimaiseman, joka Honkasen väkevään lausuntaan yhdistettynä tekee äänikirjasta ainutlaatuisen elämyksen.

Maiseman halkaisema hämärä on moniulotteiseen mielenmaisemaan sijoittuva runokokoelma ihmisestä toiseuden kokemuksen äärellä. Näyt, takaumat lapsuudesta, erillisyyden kokemus ja vahva yhteys luontoon kutoutuvat kokonaisuudeksi, joka korostaa yksilön kokemuksen ainutlaatuisuutta.

Kristiina Möller (s. 1954)  on työskennellyt monipuolisesti suomalaisissa radioissa palkittuna käsikirjoittajana, audiovisuaalisen viestinnän moniottelijana ja voice-over ammattilaisena. Lapsille ohjatuissa saduissa hän on näytellyt lukuisia rooleja ääninäyttelijänä ja tehnyt laulusanoituksia mm. Walt Disneyn lastenjulkaisuihin. Möller asuu Helsingissä, mutta kirjoittaa työhuoneessaan maalla Pernajassa vanhan mansardikattoisen talonsa yläkerrassa, jonka ikkunasta avautuu näkymä hiljaiseen mäntymetsään.

”Runoni haluavat tulla lausutuiksi” – Kristiina Möller

Kristiina Möllerille oli itsestäänselvyys, että runokokoelma julkaistaan painetun kirjan lisäksi äänikirjana. Hän on suunnitellut lumoavan äänimaiseman, joka näyttelijä Veikko Honkasen väkevään lausuntaan yhdistettynä tekee äänikirjasta ainutlaatuisen elämyksen. Teos laajentaa Into Kustannuksen monipuolista äänikirjavalikoimaa jälleen uusille osa-alueille.

Maiseman halkaisema hämärä on saatavissa kirjakaupoista ja äänikirjapalveluista 1. joulukuuta alkaen.

Jaa tämä:
Innon kirjailijat Tampereen Kirjafestareilla 2.–3.12.2023

Innon kirjailijat Tampereen Kirjafestareilla 2.–3.12.2023

Into Kustannuksen kirjailijat Antti Vihinen, Elina Välimäki, Laura Suomela, Matti Mörttinen, Laura Wathén, Ville-Juhani Sutinen, Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa, Hannu Laakso, Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen, Jonimatti Joutsijärvi sekä Kuparikettu esiintyvät Tampereen Kirjafestareilla Tampere-talossa. Tule tapaamaan heitä ja hankkimaan joulun kirjalahjat messuhintaan! Innon kirjat ovat myynnissä messuilla Rosebudin osastolla.

LAUANTAI 2.12.

 • klo 10.00 Maestro: Antti Vihinen: Sininen enkeli
 • klo 10.30 Duetto 1: Elina Välimäki: Kiusatut
 • klo 12.30 Sorsapuistosali, Open mic: Laura Suomela: Tulppaanitoiveita
 • klo 14.30 Duetto 2: Matti Mörttinen: Populismin anatomia
 • klo 15.30 Riffi: Laura Wathén: Darravapaa – Käsikirja

SUNNUNTAI 3.12.

 • klo 10.30 Maestro: Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje
 • klo 11.30 Duetto 1: Riina Tanskanen ja Samu Kuoppa: Kapitalismin suuri illuusio
 • klo 11.30 Puistolämpiö2:  Hannu Laakso: Me Lintuset
 • klo 12.30 Riffi: Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen: Laiskan vanhemman opas
 • klo 16.00 Aulaklubi: Jonimatti Joutsijärvi: Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin
 • klo 16.30 Duetto 2: Kuparikettu: Nykynoidan käsikirja
Jaa tämä:
Punk-villapaidasta taivassukkiin – Neuloosi on lämminhenkinen ja omakohtainen kirja neulomisesta

Punk-villapaidasta taivassukkiin – Neuloosi on lämminhenkinen ja omakohtainen kirja neulomisesta

Tiina Mahlamäen tarinallinen tietokirja Neuloosi avaa käsitöiden hurmosta lempeän huumorin sävyttämänä ja tarjoaa uusia näkökulmia huippusuosittuun harrastukseen.

Neulomisharrastus on kasvattanut suosiotaan Suomessa koko 2000-luvun ajan. Tiina Mahlamäelle neulominen on tapa keskittyä, meditoida ja harjoittaa henkisyyttä – sekä samalla saada aikaan jotain konkreettista ja käsinkosketeltavaa. Hän kertoo kirjassa omasta suhteestaan neulomiseen eri elämänvaiheissa, kuten nuorena jääkiekkofanina tai teini-ikäisenä punkkarina, sekä kuvaa koskettavasti neulomista anoppinsa ja äitinsä kuolinvuoteiden äärellä.

Mahlamäki pohtii neulomista muun muassa feminismin, sukupolven, yhteisöllisyyden, uskonnon ja luokan näkökulmista tarjoten uutta perspektiiviä monelle rakkaaseen harrastukseen. Kirja sopiikin erinomaisesti lahjaksi neulomiseen hurahtaneelle, tai kuunneltavaksi neuloessa. Teos ei sisällä neulontaohjeita, mutta sen edetessä valmistuu villapaita.

Kirja on nyt saatavissa kirjakaupoista, sekä e- ja äänikirjapalveluista. Äänikirjan lukee Emilia Howells.

Tiina Mahlamäki on uskontotieteen yliopistonlehtori Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella. Hänellä on pitkä kokemus kirjoittajana ja tutkijana, ja hän on julkaissut ja toimittanut useita tietokirjoja. Neulomisen lisäksi Mahlamäki harrastaa lintujen bongailua ja valokuvausta. Hän on alun perin kotoisin Porin seudulta.

Jaa tämä:

Innon kirjailijat Jyväskylän Kirjamessuilla 25.–26.11.2023

Into Kustannuksen kirjailijat Hannu Laakso, Jonimatti Joutsijärvi, Ville-Juhani Sutinen ja Kuparikettu esiintyvät Jyväskylän Kirjamessuilla. Tule tapaamaan heitä! Kirjat ovat myynnissä messuilla Rosebudin osastolla.

Hannu Laakso: Me Lintuset
la 25.11. klo 11.00 Kompassi-lava

Lähde luontoseikkailuun telkänpoikasten matkassa! Vaikuttavin luontovalokuvin kuvitetussa lastenkirjassa seurataan telkkäpoikueen seikkailua takaisin pesimälammelleen. Helppolukuinen kirjasarja yhdistää tiedon, tarinan ja upeat luontokuvat.

Jonimatti Joutsijärvi: Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin
la 25.11. klo 12.00 Valo-lava

Ensimmäinen elämäkertateos rakastetusta ja palkitusta runoilijasta. Mirkka Rekolan elämä avaa erityisiä näkökulmia paitsi runouteen myös seksuaalivähemmistöjen asemaan ja poliittisten ääriliikkeiden historiaan sodanjälkeisessä Suomessa.

Samassa keskustelussa mukana Warelian Jari Olavi Hiltunen kirjallaan runoilijalegenda Anna Ahmatovasta.

Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje
la 25.11. klo 12.30 Jyväsjärvi-lava

Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Ville-Juhani Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa aiheeseen. Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin?

Kuparikettu: Nykynoidan käsikirja
la 25.11. klo 15.00 Silta-lava
la 25.11. klo 16.00 Kirjaharju-lava

Kirja kertoo Kupariketun elämästä nykynoitana 2020-luvulla, somen aikakaudella. Pääsemme noituuden historian jalanjäljille ja syventymään salaperäiseen, voimakkaaseen, kapinoivaan, parantavaan ja tuhoavaan noidan arkkityyppiin sekä nykynoituuteen ja siihen liittyviin ilmiöihin.

Jaa tämä:
Jaa tämä:

Sinulle on kirjoja.

0
  0
  Ostoskorisi
  Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan