Uutuuskirja paljastaa suomalaisen median synkän puolen

Into Kustannus julkaisee Emilia Kukkalan ja Pontus Purokurun kirjan Luokkavallan vahtikoirat − Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) keskiviikkona 6.4. klo 14. Tekijöitä haastattelee Maryan Abdulkarim.

Luokkavallan vahtikoirat – Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä
Luokkavallan vahtikoirat – Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä

Luokkavallan vahtikoirat paljastaa, miten epädemokraattisissa oloissa suomalaisissa toimituksissa tehdään työtä, millaista on toimittajien arkipäivän rasismi ja miten julkista keskustelua hallitsee kuvitelma keskiluokkaisesta yhtenäisyydestä. Media todella on vallan vahtikoira. Se ei kuitenkaan ole vallanpitäjiä vahtiva rakki vaan yhdessä vallanpitäjien kanssa alamaisia kurissa pitävä rottweiler, luokkavallan vahtikoira.

Suomessa vallitsee laaja lehdistönvapaus, mutta käyttävätkö toimittajat sitä? Suomen suurimmista lehdistä saa lukea kertomuksia, joissa syyllinen maan ongelmiin on laiskotteleva työtön, nautinnonhaluinen latteäiti tai liian vaatelias maahanmuuttaja. Toimittajat toistavat usein hallituksen, poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten näkemyksiä sellaisenaan, erityisesti, jos on kyse taloudesta tai mielenosoituksista. Sankarin viittaa sovitellaan poliitikoille, jotka tekevät “kipeitä päätöksiä” eli leikkaavat työttömiltä, äideiltä ja siirtolaisilta.

Toimittajat päästävät ääneen eniten niitä, joilla on varallisuutta ja vaikutusvaltaa. Tiedotusvälineissä mieluummin säilytetään vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa kuin pyritään muuttamaan sitä. Suomessa on suuri joukko ihmisiä, joiden kokemusta media ei esitä tai tavoita millään tavalla.

Emilia Kukkala on toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka kirjoittaa mieluummin vallasta kuin arvoista. Pontus Purokuru on filosofiasta valmistunut pop up -toimittaja ja tutkija, joka kirjoittaa muun muassa taloudesta, tunteista, työstä ja pelaamisesta.

Kirjaa ja sen tekijöitä juhlitaan myös Luokkavallan vahtikoirat -julkkaribileissä Cafe Mascotissa (Neljäs linja 2, Helsinki) perjantaina 8.4. klo 18. Ohjelmassa keskustelua Luokkavallan vahtikoirat -kirjasta: Antti Ronkainen, Emilia Kukkala & Pontus Purokuru, dj Luster sekä Julmah & Ro$vosheriffi. Vapaa pääsy.

 

Emilia Kukkala & Pontus Purokuru: Luokkavallan vahtikoirat − miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä, ISBN: 978-952-264-557-9, Into-tieto, 270 sivua.

 

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Lisätiedot: timo.forss@intokustannus.fi

Jaa tämä: