Vainottuna Venäjällä, varjostettuna Suomessa: Oksana Tšelyševan kirja julkaistaan 7.2.

Suomeen paenneen toimittajan Oksana Tšelyševan hätkähdyttävä tietokirja tappouhkauksien ja murhattujen kollegoiden varjostamasta elämästä, turvallisuuskoneiston kafkamaisesta tarkkailusta, jota ei pääse karkuun edes maanpaossa Helsingissä.

Oksana Tšelyševan HE SEURASIVAT MINUA KADULLA julkaistaan TORSTAINA 7.2. TIEDEKULMASSA (Aleksanterinkatu 7, vapaa pääsy, tervetuloa!):
– klo 13–14 lehdistötilaisuus
– klo 18.30–20.30 julkistamiskeskustelussa Oksana Tšelyševa, Heidi Hautala ja venäläinen ihmisoikeusaktivisti Ilya Shamasov.

HE SEURASIVAT MINUA KADULLA on venäläisen huipputoimittajan ja ihmisoikeusaktivistin Oksana Tšelyševan karu kertomus Venäjän demokratian ja ihmisoikeuksien tilasta ja kotimaahansa kaipaavan maanpakolaisen syvästä yksinäisyydestä. Kirja on kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva teos, joka ei kumartele nyky-Venäjän valtaapitäviä. Tšelyševa kertoo Neuvostoliiton hajoamista jouduttaneista joukkomielenosoituksista, Tšetšenian sodan julmista vaiheista, Beslanin joukkomurhasta, toimittajien Anna Politkovskajan ja Natalia Estemirovan salamurhista, kansalaisaktivistien ja toisinajattelijoiden piinaavasta ahdistelusta.

”Vaikka kuinka hartaasti yritin pysytellä politiikan ulkopuolella, se tunkeutui elämääni. Se kiskoi minut mukaansa huolimatta yrityksistäni olla näkemättä, että Putinin Venäjällä jokainen pyrkimys hengittää vapaasti on jo politiikkaa.”

Oksana Tšelyševa (s. 1968) on asunut Suomessa vuodesta 2008, koska hänen turvallisuutensa Venäjällä on uhattuna. Tšelyševa on Suomen Penin turvakaupunkikirjailija Helsingissä. Marie Claire -lehti nimesi Tšelyševan vuonna 2011 maailman 50 rohkeimman naisen listalleen. Vuonna 2006 hän sai yhdessä kollegansa Stanislav Dmitrijevskin kanssa Amnesty Internationalin ihmisoikeusjournalismin erikoispalkinnon.

Parhaillaan Tšelyševa syytetään Dzer?inskin oikeudessa Ni?ny Novgorodissa “extermismistä”, koska hän oli mukana laatimassa Nizny Novgorodin Kidutuksen vastaisen komitean tutkimusraporttia, jossa kartoitettiin ihmisoikeusrikoksia Tšetšenian sodassa.

Into on julkaissut raportin englanninkielisen tiivistelmän: www.intokustannus.fi/kirja/who_is_responsible

Tšelyševa, Oksana: He seurasivat minua kadulla
ISBN: 9789522641625
Into-tieto, 280 s, ovh 26.00 €
Suomentaja: Anu Harju, Soili Takkala & Kaisa Karhu

”Olennaista luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää nyky-Venäjää. Johtava ihmisoikeuksien puolustaja Oksana Tšelyševa näyttää, kuinka syvälle takaisin kohti neuvostomenetelmiä maa on liukunut Putinin synkän hallinnon aikana.”
– Luke Harding

”Venäjän ihmisoikeusaktivistien ahdinko välittyy harvinaisena henkilökohtaisena tarinana, joka ei ole sepitteellinen, vaikka onkin tarua ihmeellisempi.”
– Heidi Hautala

Jaa tämä: