Ven?j?n poliisin takavarikoimasta pamfletista otettiin miljoonapainos

Venäjän poliisi takavarikoi keskiviikkona 16.6. Boris Nemtsovin ja Vladimir Milovin Putinin hallintokauden tulokset summaavan pamfletin Putin. Tulokset. 10. Vuotta. Pamflettia oli tarkoitus jakaa Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa 17.-18.6.2010. Into Kustannus on julkaissut pamfletin myös suomeksi.

Poliisi takavarikoi 100 000 pamflettia äärinäkemysten tarkistamiseksi. Kirjasta on kuitenkin otettu miljoonan kappaleen painos. Nemtsov uhkasi Gazeta.ru-lehden haastattelussa jakaa jäljelle jääneitä kirjoja Pietarissa takavarikoinnista huolimatta. “[Takavarikointi] osoittaa, että he ovat peloissaan eivätkä halua ihmisten tietävän totuutta Putinin hallinnon todellisista tuloksista.”

Boris Nemtsovin ja Vladimir Milovin pamfletti Putin. Tulokset. 10.vuotta on päivitetty laitos kirjasta Putin. Tulokset (2008), joka ilmestyi myös suomeksi Into Kustannuksen julkaisemana nimellä Putinismi ja Venäjän rappio syksyllä 2009. Kahdessa vuodessa kirjoittajat havaitsivat, että heidän odottamaansa muutosta ei koskaan tullut. Putinin asema Venäjän politiikassa on yhä vahva. Vuoden 2008 jälkeen Venäjä on myös vajonnut syvemmälle talouskriisiin, ja yhteiskunnalliset ja alueelliset erot ovat pahentuneet.

Pamfletin takavarikointi antoi elävän esimerkin Venäjän sananvapauden tilasta. “Putinin kaudella hyväksyttiin koko joukko sananvapautta ja poliittisten puolueiden ja yhdistysten toimintaa rajoittavia lakeja. Venäjä alkoi muistuttaa yhä enemmän poliisivaltiota”, Nemtsov ja Milov kirjoittavat parin vuoden takaisessa pamfletissaan.

Kirjassa entinen varapääministeri Boris Nemtsov ja energia-asioiden varaministeri Vladimir Milov perkaavat korruption lisäksi muun muassa väestön rakennetta, oikeuslaitosta ja ihmisoikeusongelmia. Yllättävät nimet ja luvut sekä järkevät korjausehdotukset konkretisoivat Putinin presidenttikauden aikaansaannokset.

Nemtsovin Moskovan pormestaria Juri Luzhkovia kritisoinutta kirjaa Yhteenveto Luzhkovista jaettiin Moskovan metrossa satoja tuhansia kappaleita vuonna 2009. Kirja toi Nemtsoville kunnianloukkaussyytteen ja 500 000 ruplan sakot.

Boris Nemtsov ja Vladimir Milov
PUTINISMI JA VENÄJÄN RAPPIO
Suomentanut Anu Lönnqvist
Intopamfletti, nidottu, ISBN 978-952-01-0367-5. Saatavana myös e-kirjana.

Milla Karppinen
milla.karppinen@mondediplo.fi
puh. 050 551 3310

Jaa tämä: