Verik?nnyk?t: Pohjoisen vastuu Kongosta perjantaina 12.11. klo 13

Verikännykät: Pohjoisen vastuu Kongosta
perjantaina 12.11 klo 13-14.30 Ateneumissa kirjakaupan aulassa (Kaivokatu 2, Helsinki)

Keskustelussa dokumenttiohjaaja Frank Poulsen ja tietokirjailija, päätoimittaja Hanna Nikkanen. Nokian yhteiskuntavastuujohtaja Pekka Isosomppi kommentoi keskustelua.

Tuore tanskalaisdokumentti Verikännykät (Blood in the Mobile) syyttää Nokiaa Itä-Kongon verisen sisällissodan rahoittamisesta ja vaatii Kongon mineraalien asettamista boikottiin. Hanna Nikkasen uutuuskirja Viaton imperiumi puolestaan varoittaa boikotin seurauksista jälleenrakennusta aloittelevalle, raaka-ainekaupasta riippuvaiselle Kongolle. Frank Poulsen ja Hanna Nikkanen ovat yhtä mieltä siitä, että mineraalituotanto ja raaka-aineiden polkumyynti on sotkenut meidän pohjoisen asukkien kädet kongolaisten vereen. Johtopäätöksistä Poulsen ja Nikkanen ovat kuitenkin aivan eri mieltä. Nokian Pekka Isosompin mielestä Poulsenin dokumentti antaa yksipuolisen kuvan Nokian kytkeytymisestä Kongon sisällissotaan.

Hanna Nikkasen Viaton imperiumi kertoo, kuinka suomalaisseikkailijat perustivat Etelä-Kongon ensimmäiset kuparikaivokset 1900-luvun alussa. Nyt sieltä louhitaan kobolttia, joka jalostetaan Kokkolassa käytettäväksi kannettavien laitteiden akkuihin. Itä-Kongossa taas käydään veristä sotaa, jota vauhdittaa elektroniikkateollisuuden tarvitsemien tinan ja tantaalin kauppa. Elektroniikan ansiosta Suomi on yksi rutiköyhän Kongon tärkeimmistä kauppakumppaneista.

Minkälaista vastuuta meidän suomalaisten tulisi kantaa meille niin tärkeästä Kongosta, Nikkanen kysyy. Tepsiikö kuluttajaboikotti kulutuksen, teollisuuden ja sodan noidankehään, vai onko aika miettiä laajempia pelisääntöjä köyhien maiden luonnonvarojen käytölle?

Helsingin Sanomat 2.11.: Dokumentti yhdistää Nokian kännykät Kongon veriseen konfliktiin

Hanna Nikkasen blogi 4.11.: Verimineraalien puolustus

Nikkanen Hanna:
VIATON IMPERIUMI – KOLME KERTOMUSTA SUOMALAISESTA YRITYSVASTUUSTA
Into Kustannus/ Like
Nidottu, 204 sivua, ISBN 978-952-01-0514-3

 

 

Kirjan lisätiedot ja iso kansikuva

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

INTO / Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi
045 633 4495

LIKE / Nora Varjama, nora.varjama@like.fi
050 5476868

 

 

Jaa tämä: