Julkaistu

Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeest? 3.-29.11.2009

Siirtolaisten suhde rajoihin on hyvin henkilökohtainen. Rajat ovat vaarallisimpia niistä esteistä, joihin niin laittomat kuin laillisetkin siirtolaiset matkansa varrella törmäävät. Philippe Rekacewicz, maantieteilijä ja kartantekijä

Philippe Rekacewiczin karttanäyttely
Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeestä

Lasipalatsin aukiolla (vanhan linja-autoaseman laitureilla) 3.-29.11.2009, Helsingissä. Vapaa pääsy!

Näyttelyssä Ulkopuolisilta pääsy kielletty! Kartografisia tutkielmia rajoista ja muuttoliikkeestä ranskalainen Philippe Rekacewicz piirtää ihmisten liikeradat kartalle ja pohtii rajat ylittävän siirtolaisuuden ja pakolaisuuden problematiikkaa.

Le Monde diplomatique -laatulehden pääkartografina tunnetun Rekacewiczin näyttelyn kartat ovat puuväripiirroksia. Niiden luonnoksenomaisuus kuvastaa rajojen luonnetta, joka on horjuva ja ristiriitainen. Karttoja täydentävät tiiviit informatiiviset tekstit kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja Rekacewiczin keräämät maahanmuuttajien tarinat. Lisäksi näyttely sisältää Suomen Pakolaisavun valokuvia ja kertomuksia pakenemaan joutuneiden ihmisten elämästä.

Turvapaikkahakemusten määrä laski Suomessa vuosina 2005-2007 roimasti, mutta kasvoi 4 035:een vuonna 2008. Kaikissa rikkaissa maissa turvapaikanhakijoiden määrä laski vuoden 2001 noin 623 000:sta 383 000:een vuoteen 2008 mennessä. Silti turvapaikanhakijoiden määrä on vain murto-osa maailman pakolaisten määrästä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa oli vuonna 2008 16 miljoonaa pakolaista, joista 80 prosenttia kehitysmaissa. Maansisäisiä pakolaisia on 26-200 miljoonaa ihmistä määritelmästä riippuen.

Rajat ylittävä paremman elämän tavoittelu koituu tuhansien ihmisten kohtaloksi. United-järjestö arvioi, että Euroopan porteille on viimeisten 15 vuoden aikana kuollut jo 13 250 siirtolaista. Euroopan esiraja ulottuu pitkälle maanosan rajojen ulkopuolelle: Mauritanian Nouakchottista Agadirin (Marokossa) ja Niameyn (Nigerissä) kautta Tripoliin (Libyassa). Jo keskellä autiomaata voi joutua kokemaan ratsioita ja paluukuljetuksia, tai päätyä epäviralliselle tai viralliselle leirille.

Näyttelyn järjestävät Into Kustannus, Ranskan kulttuurikeskus, Suomen Pakolaisapu ja Voima.

Lue Pakolainen-lehdessä (3/2009) julkaistu artikkeli Philippe Rekacewiczista.

Mika Rönkkö / Into
050-4362170, mika.ronkko@mondediplo.fi
Jenni Hamara / Pakolaisapu
045-1333803, jenni.hamara@pakolaisapu.fi