Julkaistu

Railakkaat rahakirjat – Innon oppaat katsovat taloutta uusin silmin

Into julkaisee tuhdin valikoiman rahaa ja taloutta puivia räväköitä tietokirjoja, joista löytyy jokaiselle passeleita käsikirjoja arjen rahapulmista maailmantalouteen.

Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen Railakas rahakirja – Näin hoidat taloutesi viisaasti opastaa oman talouden saloihin, auttaa tasapainottamaan tulot ja menot ja tarjoaa neuvot parempaan arkeen ilman häpeää – hyvä arki kun ei vaadi sisustusblogien näköistä elämää eikä selkeälinjaisia tanskalaisia huonekaluja. Niitäkin voi toki olla, jos hoitaa taloutensa hyvin. Kirjassa käsitellään valintoja töissä ja koulussa sekä vaihtoehtoja pulmatilanteissa. Kirja tarjoaa vinkkejä myös työn ja perheen yhdistämiseen.

Le Monde diplomatiquen painotuore Maailmantalouden käsikirja  on visuaalisesti kunnianhimoinen ja kattava taloustieteen ja -politiikan perusopas, joka avaa kryptistä taloustieteellistä keskustelua kaikkien ymmärrettäväksi ja antaa eväitä arvioida kriittisesti vallitsevaa talouspuhetta. Teos purkaa ennakkoluulottomasti totuttuja väittämiä ja poliittisia hokemia. Käsikirja kannustaa lukijaa katsomaan taloutta uusin silmin: uteliaasti, avarakatseisesti, unelmoidenkin kenties.

Esko Seppäsen Rauhan ja rahan geopolitiikka puolestaan kysyy onko maallamme valttia vaurastua. “Liittovaltiomieliset federalistit kutsuvat EU:ta Euroopaksi. Heidän Eurooppansa elää tyhjästä luodusta ja biljoonien arvosta liikkeelle lasketusta löysästä rahasta.” Kun kupla puhkeaa ja ”alkaa rytinä ja pauke”, onko Suomessa lähellä demokratian loppu? Esko Seppänen luettelee Suomen kymmenen vakavinta demokratian loukkausta ja “iloitsee aina muiden iloitsevien kanssa, kun demokratia voittaa kapitalismin, ja suree aina muiden surevien kanssa, kun kapitalismi tai federalismi luopuvat demokratiasta”.

Saksalaisen kansantaloustieteilijän ja poliitikon Sahra Wagenknechtin terävä talousanalyysi Raha ilman ahneutta – Kuinka pelastautua kapitalismilta osoittaa kuinka nykyinen kapitalismi estää innovaatioita ja monopolisoi talouden. Nykykapitalismissa näet uskotaan suhteettomasti “markkinaradikaalien” puheita: 2000-luvun tyypillisillä kapitalistisilla markkinoilla ei ole mitään tekemistä avoimen kilpailun kanssa, vaan enemmänkin niitä kuvaa oligopoli, jossa muutamat suuryritykset määrittävät pelisäännöt. Sen sijaan Wagenknecht esittelee vaihtoehtoisen ohjelmansa “Markkinatalous talousfeodalismin sijaan – uuden modernin talousjärjestelmän peruspiirteet”.

Työllisyys on sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden ydinkysymyksiä, ja on tärkeää saada se haltuun kokonaisuutena. Työllisyyskysymys-kirjakäsittelee tätä kokonaisuutta 25 eri huippuasiantuntijan toisiaan täydentävistä näkökulmista. Kirjoittajat tarkastelevat talouspolitiikan vaihtoehtojen ja työllisyyskysymyksen suhteita, aktiivisen työvoimapolitiikan historiaa ja nykytilaa, Suomen työvoimapolitiikan kokonaiskuvaa, kannustamisen kysymystä, sosiaaliturvan ja koulutuksen kytkentöjä työllisyyteen, työttömyyden kustannuksia ja osallisuuden merkitystä, työkykyä ja työkyvyttömyyttä, työvoimapolitiikan kansainvälisiä ja kansallisia kokemuksia, työn muutoksen suuntia sekä työllisyyskysymyksen ratkaisumalleja. Kirjan on toimittanut Jouko Kajanoja.