Heikki Hiilamolle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto teoksesta Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö

Professori, tietokirjailija Heikki Hiilamolle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto kirjasta Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä sote-uudistuksessa on kysymys? (Into Kustannus, 2016). 

Palkintolautakunnan mukaan “professori Hiilamolla on ihailtava journalistinen taito kirjoittaa yksinkertaista ja luettavaa tekstiä vaikeasta aiheesta. Hän on ollut asiantuntijana keskeisissä uudistusta valmistelleissa työryhmissä ja osaa avata ainutlaatuisella tavalla ja kiteytetysti sote-uudistuksen lähtökohtia, merkitystä ja tavoitteita. Kirjan lukemiseen käytetty aika maksaa itsensä takaisin korkojen kera.”

“Sote-uudistus on yksi suurimmista yhteiskunnallisista uudistuksista Suomen historiassa. Suurimmalle osalle suomalaisista sote-prosessin lähtökohdat ja tavoitteet ovat jääneet epäselviksi. Professori Hiilamo tuo keskusteluun yllättävän ja positiivisen näkökannan: sote-uudistusta ei ole vaikea ymmärtää eikä missään tapauksessa ylivoimaista ratkaista.”

“Teos Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö kertoo, kuinka kuntapohjainen järjestelmä on tullut tiensä päähän. Missään muualla maailmassa vaativimpia sote-tehtäviä ei ole annettu samalla tavalla pienimpien ja köyhimpien yksiköiden käsiin. Tänään tiedämme, että yksi Hiilamon ennustus on toteutumassa. Yli 300 kunnan sijaan sote-järjestäjiä tulee olemaan vähemmän kuin hänen toivomansa 19 tuotantoaluetta eli 18. Sote-uudistus on kuitenkin paljon muuta kuin sote-järjestäjien lukumäärä. Kirjoittaja käy selkeästi ja analyyttisesti läpi sote-uudistuksen sudenkuoppia, rahoituksen ongelmia, terveyserojen kaventamisen merkitystä sekä valinnanvapautta ja palveluvalikoiman uudistamista. Hiilamo vertaa sosiaali- ja terveyspalveluja autovakuutukseen. Sote-palvelut ovat asukkaiden omistama vakuutusyhtiö, jonka tulisi pitää maksut edullisina ja korjauspalvelut kunnossa. Hän kantaa huolta myös siitä, kuka vastaa väestön terveyden edistämisestä ja miten siihen kannustetaan.”

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on toiminut sote-uudistuksen valmistelussa asiantuntijana kolmessa keskeisessä työryhmässä. Hän on aikaisemmin julkaissut muun muassa kirjan Uusi hyvinvointivaltio (Into 2011) sekä toimittanut yhdessä Hennamari Mikkolan ja Jenni Blomgrenin kanssa kirjan Kansallista vai paikallista? Puheenvuoroja sosiaali- ja terveyden­huollosta (Kela 2012). Hiilamo on työskennellyt myös tutkivana journalistina ja julkaissut useita tietokirjoja. Heikki Hiilamo on Into Kustannus Oy:n osakas.

Heikki Hiilamo: HYVINVOINNIN VAKUUTUSYHTIÖ
ISBN: 978-952-264-378-0
Into-tieto, 152 sivua

Tilaa kirja Innon nettikaupasta:
intokustannus.fi/kirja/hyvinvoinnin_vakuutusyhtio

Jaa tämä: