Uusi kirja metsäprofessorin 40-vuotisesta taistelusta metsämafiaa vastaan

Professori Erkki Lähteen Suomalainen metsäsota – Miten jatkuva kasvatus voitti avohakkuun julkistetaan Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) 29.9.2015 kello 18.00. Tilaisuudessa Erkki Lähteen kanssa keskustelemassa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Uhkailua, pelottelua ja oikeustaisteluita – nämä ovat asioita, joita harvemmin tulisi yhdistäneeksi metsänhoitoon. Suomen metsäpolitiikka on kuitenkin pitkään nojannut yhteen totuuteen, jota ei ole saanut kyseenalaistaa. Suomalainen metsäsota – Miten jatkuva kasvatus voitti avohakkuun on mukaansatempaava kuvaus asialleen omistautuneen miehen taistelusta paremman metsänhoidon puolesta “metsämafiaa” vastaan. Kirjassa professori Erkki Lähde kertoo osallisuudestaan 60 vuotta kestäneeseen “metsäsotaan”, jossa kamppailua on käyty virallisen totuuden, eli tasarakenteisen kasvatuksen, ja Lähteen ajaman jatkuvan kasvatuksen paremmuudesta.

Kun Lähde nuorena tutkijana 1970-luvulla alkoi Lapissa kiinnittää huomiota vaihtoehtoisiin metsän uudistamistapoihin, häneen lyötiin kerettiläisen leima. Kun hän myöhemmin tutkimusryhmänsä tuloksiin perustuen uskalsi esittää, että jatkuvan kasvatuksen malli oli sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta ylivoimainen, hän sai koko virallisen metsäorganisaation vihat päälleen.

Vuonna 2014 säädettiin uusi metsälaki, joka salli myös jatkuvan kasvatuksen metsänkäsittelyn vaihtoehtona – ja Lähteen toteamus “metsät kasvavat ilmaiseksi ja aivan itsestään” sai näin vihdoin laillistuksensa.

Professori Erkki Lähde on taistellut luonnonmukaisemman metsänhoidon puolesta lähes 40 vuotta. Hänet nimitettiin Metsäntutkimuslaitoksen metsämaatieteen professoriksi vuonna 1978 ja pari vuotta myöhemmin metsänhoidon professoriksi. Hän on kehittänyt metsän jatkuvan kasvatuksen menetelmän ja julkaissut aiheesta useita kirjoja ja julkaisuja sekä satoja artikkeleita. Lähde jäi eläkkeelle vuonna 2003, mutta jatkaa edelleen tutkimustyötä.

Tilaa kirja Innon verkkokaupasta: Suomalainen metsäsota – Miten jatkuva kasvatus voitti avohakkuun

Erkki Lähde: Suomalainen metsäsota – Miten jatkuva kasvatus voitti avohakkuun
ISBN: 978-952-264-453-4

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Painokelpoinen kansikuva ja kirjailijakuva

Jaa tämä: