Väitöskirja paljastaa Suomen rahoitusmarkkinoiden murroksen puutteet

Markus Kari: Suomen rahoitusmarkkinoiden murros 1980-luvulla – oikeushistoriallinen tutkimus

Juristi ja ekonomi Markus Kari julkistaa väitöskirjansa, Suomen rahoitusmarkkinoiden murros 1980-luvulla – oikeushistoriallinen tutkimus, väitöstilaisuutensa yhteydessä lauantaina 13.2.2016 kello 10 Helsingin yliopiston Porthanian salissa PIII, Yliopistonkatu 3.

Aiemmin tutkimattomaan arkistomateriaaliin pohjautuva kirja tarkastelee Suomen siirtymisestä finanssikapitalismista ja kansallisesta kapitalismista kohti vapaampia markkinoita 1980-luvulla. Tiiviimpi kytkeytyminen läntiseen markkinatalouteen johti oikeudelliseen muutokseen, joka mursi vanhoja sääntelyjärjestelmiä, muutti olemassa olevia instituutioita ja synnytti uuden oikeudenalan.

Miksi oikeus muuttui? Kuinka Suomen pankki ja hallitukset vaikuttivat muutokseen? Väitöskirjassa tarkasteltu Suomen rahoitusjärjestelmien rakenteellinen muutos oli taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellinen prosessi, jonka vuoksi se on keskeinen Suomen lähihistorian ymmärtämisen kannalta.

Karin tutkimus paljastaa strategian ja suunnitelman puutteet Suomen rahoitusmarkkinoiden kehityksen taustalla. Puoluekannasta riippumatta poliitikot pysyivät asiantuntijavetoisesta muutoksesta sivussa. Väitöskirja osoittaa, että Suomen Pankki ei onnistunut viestimään talouspoliittisista visioistaan niin, että julkinen valta olisi voinut koordinoida muutosta.

Markus Kari

Juristi ja ekonomi Markus Kari on oikeushistorian tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Syntyjään helsinkiläinen Kari on toiminut aiemmin muun muassa lakimiehenä ja lainvalmistelutehtävissä.

Markus Kari: Suomen rahoitusmarkkinoiden murros 1980-luvulla – oikeushistoriallinen tutkimus
Into-tieto ISBN 978-952-264-631-6, 563 sivua

Lataa kirjan painokelpoinen kansikuva ja kirjailijakuva.

Jaa tämä: