Julkaistu

Rahamyllyt kuriin – Kuinka vapautua finanssikriiseist? -kirjan julkistaminen 29.4. klo 11

Tervetuloa Frédéric Lordonin Into-pamfletin lehdistötilaisuuteen
RAHAMYLLYT KURIIN – KUINKA VAPAUTUA FINANSSIKRIISEISTÄ

Eduskunnan kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3) torstaina 29.4. klo 11, kahvitarjoilu.

Keinottelukuplan puhkeaminen vuonna 2008 suisti maailmantalouden raiteiltaan. Valtioiden oli riennettävä markkinavoimien apuun ja rahoitettava yksityisten pankkien ja muiden rahoituslaitosten pelastamista. Rahoituslaitokset ovat paisuneet niin suuriksi ettei niiden voida antaa enää kaatua alalla vallitsevasta holtittomasta riskinotostaan huolimatta.

Ranskan CNRS-tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja ja Le Monde diplomatiquen tunnettu taloustoimittaja Frédéric Lordon osoittaa kirjassaan, kuinka finanssituotteet ovat kehittyneet niin monimutkaisiksi, ettei niiden riskejä pystytä enää arvioimaan. Rahamarkkinoiden perusteellisen analyysin pohjalta Lordon esittää vaihtoehtoisen ohjelman, jolla talous vapautetaan keinottelun kiristyksestä.

Lordon, Frédéric: Rahamyllyt kuriin – Kuinka vapautua finanssikriiseistä
Intopamfletti, 2010, nidottu, ISBN: 978-952-01-0372-9

***

Lehdistötilaisuus jatkuu kansalaisinfossa klo 11.30-13 keskustelulla “Sääntelytsunami vai vastuunkantoa myös ylipaisuneelle rahoitusalalle?”

Ohjelma:
11.30-12.15 Alustukset
– Taloustieteilijä Christer Lindholm (Åbo Akademi, kansantaloustiede): Tuotantotalous kuplana finanssipyörteessä
– Tutkija Lauri Holappa (Globaalin hallinnan tutkimuksen huippuyksikkö, HY): Sääntelyinstrumentit – köyhäinapua vai vallankumousta?
– Lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen (Valtiovarainministeriö): Pankkivero Ecofinissä ja IMF:ssä
– Pääekonomisti Kaija Erjanti (Finanssialan keskusliitto): Sääntely hyvässä ja pahassa
– Apulaisjohtaja Jukka Vesala (Finanssivalvonta): Kuinka pitkälle jo suunnitellut sääntelytoimenpiteet riittävät?”
12.15-13.00 Kansaedustaja- ja yleisökeskustelu

Finanssikriisin helpotettua rahoitusmarkkinoilla on palattu tuottoisaan liiketoimintaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Samaan aikaan rahoitusala nauttii merkittävistä verotuista, ja muun muassa EU:n arvonlisädirektiivi jättää rahoituspalvelut arvonlisäveron ulkopuolelle. Vaikka Suomessa rahamarkkinoiden säätelykeskustelu on ollut varovaista, EU:n ja G20:n piirissä vaaditaan rahoitusalaa osallistumaan aiheuttamiinsa kustannuksiin. Maailmalla on tehty monia korkean tason poliittisia aloitteita ja uusia lakeja säädetään finanssialan keinottelun suitsimiseksi, sen aiheuttaman epävakauden korjaamiseksi ja julkisten talouksien rahoittamiseksi. Ecofinissä valmistellaan pankkiveroa, joka on myös 23.-26.4.2010 Washingtonissa pidettävän G20-kokouksen ja kansainvälisten
rahoituslaitosten kevätkokouksen asialistalla. BBC:n ennakkotietojen mukaan IMF:n esitykset rahoitusmarkkinoiden sääntelystä ovat yllättävän tiukkoja ja tulevat herättämään äännekkäitä vastalauseita
rahoitusalalla. Frédéric Lordonin Into-pamfletti Rahamyllyt kuriin – Kuinka vapautua finanssikriiseistä ennakoi tätä valuuttarahaston suunnanmuutosta.

ARVOSTELUKAPPALEET: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi
Lisätietoja: Mika Rönkkö puh: 050 4362170 mika.ronkko@mondediplo.fi