Julkaistu

Oppikirjailijapalkinto 2012 Juha Suorannalle

Suomen tietokirjailijat ry on myöntänyt Oppikirjailijapalkinnon tänä vuonna Juha Suorannalle ja neljälle muulle oppikirjantekijälle. Into onnittelee Juha Suorantaa!

Palkintoperustelut:

Aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta (s. 1966, asuu Tampereella) työskentelee Tampereen yliopistossa. Vuonna 1998 hän julkaisi yhdessä Jari Eskolan kanssa suositun metodioppikirjan Johdatus laadulliseen tutkimukseen, jossa käydään koko tutkimusprosessi läpi ideoimisesta raportoimiseen.

Metodologian ohella Suoranta on perehtynyt kasvatuksen poliittiseen sosiologiaan ja kriittiseen pedagogiaan. Kirjassaan Kasvatus mediakulttuurissa (2003) Suoranta kannustaa kaikkia lasten ja nuorten parissa työskenteleviä kiinnostumaan mediakulttuurista ja rakentamaan sen pohjalta yhteistä kulttuuria. Radikaali kasvatus -teos (2005) selvittää kriittisen pedagogiikan teoreettisia juuria Marxista kriittiseen teoriaan ja Paulo Freiren sorrettujen pedagogiikkaan. Samalla siinä pohditaan kriittisen lukutaidon ja toiminnan tärkeyttä tuotemerkkien ja viihdeteollisuuden maailmassa.

Suoranta valittiin vuonna 2008 vuoden aikuiskasvattajaksi.

Kirjoittajana Juha Suoranta on innostava, mikä on epäilemättä lisännyt hänen suosiotaan oppikirjailijana. Hänen laaja-alaisuudestaan kertoo se, että hän on ollut tekemässä kirjoja myös muiden muassa taiteellisesta tutkimuksesta, wikipediasta ja yliopistosta. Hänen uusin aluevaltauksensa on puheenvuorokirjat, Piilottajan päiväkirja (2010) ja Vastaanottokeskus (2011). Niissä, samoin kuin oppikirjoissaan, Suoranta painottaa epäoikeudenmukaisuuden tiedostamisen merkitystä.

Lähde: Oppikirjailijapalkinnot 2012 viidelle tekijälle