Julkaistu

Huonoja uutisia -pamfletti on Vuoden järjestöteko 2012

Juha Honkosen ja Jussi Lankisen pamfletti Huonoja uutisia (Into 2012) on saanut torstaina 23.5. Journalistiliiton Vuoden järjestöteko -palkinnon. Palkinto myönnetään edellisen vuoden aikana tehdystä erityisen ansiokkaasta järjestöllisestä toiminnasta.

Palkinnon myöntänyt Journalistiliiton hallitus toteaa perusteluissaan:

“Honkosen ja Lankisen pamfletti on tärkeä puheenvuoro perinteisen journalismin kriittisellä hetkellä: vankasti voitolliset yritykset irtisanovat väkeä, erikoistoimittajat korvataan yleismiehillä ja -naisilla, silpputyöt yleistyvät, työtaakka kasvaa, freelancereiden työehtoja heikennetään ja netistä tuttu hosuva työtapa leviää koko alalle. Juuri näihin journalismin kipukohtiin kirja pureutuu poleemisesti kuten pamfletin pitääkin, mutta faktoihin nojautuen.

Koska mediatalot eivät juuri uutisoi omista hankaluuksistaan ja virhepäätöksistään, pitää alan todellinen tilanne tuoda julkiseen keskusteluun muuta kautta. Tässä tehtävässä Huonoja uutisia onnistui. Kirja huomattiin maan suurimpienkin lehtien sivuilla, ja kitkerästä vastaanotosta nähtiin, että kritiikki osui maaliinsa. Kirjan uskottavuutta nostaa, että kirjoittajat ovat itsekin journalismin ammattilaisia ja kokeneet viime vuosien myllerrykset. Samalla yleistajuisesti kirjoitettu pamfletti avaa kadunmiehille journalismin arkea palkintogaalojen ulkopuolelta.”

Pamfletin kirjoittaja Jussi Lankinen toteaa:

“Olemme kovin kiitollisia ja otettuja palkinnosta, vaikka emme missään nimessä mieltäneet kirjan kirjoittamista järjestöteoksi. Päinvastoin, kirjamme on paikoin kriittinenkin Journalistiliittoa kohtaan. Olemme kuitenkin tyytyväisiä siitä, että Journalistiliitto kokee kirjamme edistäneen keskustelua journalismin nykytilasta.”

Toinen kirjoittaja Juha Honkonen lisää:

“Kirjan julkaisun jälkeen – sattumaa tai ei – eräät mediatalot ovat hieman tinkineet voitontekovaatimuksistaan. Tämä on erittäin ilahduttavaa aikoina, jolloin omistajilta kaivataan kärsivällisyyttä ja investointihalukkuutta. Toivottavasti osingonjakoa hillitään yleisemminkin ja laadukkaan journalismin tekeminen turvataan.”

Pamfletti on loppuunmyyty, mutta sen voi ostaa sähkökirjana Into Kustannuksen sivuilta: www.intokustannus.fi/kirja/huonoja_uutisia/

Tatu Matilainen, Into Kustannus, tatu.matilainen@intokustannus.fi, 040 7462 617
Juha Honkonen, juha.honkonen@kotikone.fi, 050 5344 386
Jussi Lankinen, jlankine@gmail.com, 050 546 9205