Julkaistu

Professorin uusi pamfletti kysyy, sortaako Suomi saamelaisia

Professorin ja palkitun tietokirjailijan Veli-Pekka Lehtolan Saamelaiskiista julkistetaan Turun messukeskuksen lehdistöhuoneessa 2.10.2015 kello 10.30 Turun kirjamessuilla. Saamenmaa on tänä vuonna yksi messujen pääteemoista.

Ovatko saamelaiset uhka Suomelle, jos he saavat päättää omista asioistaan? Miksi monet lappilaiset haluavat saada saamelaisen statuksen? Entä miksi saamelaisuus herättää niin vahvoja reaktioita? Professori Veli-Pekka Lehtolan uutuuskirja Saamelaiskiista – Sortaako Suomi alkuperäiskansaansa? on ensimmäinen kokonaisesitys kiistasta, joka on tulehduttanut ihmisten välejä pohjoisessa jo vuosikymmeniä, mutta josta Etelä-Suomessa ei tiedetä juuri mitään.

Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa. Siitä huolimatta Suomi ei ole ratifioinut YK:n alaista sopimusta tämän tosiasian tunnustamiseksi, vaikka esimerkiksi Norja on tehnyt sen jo 1990-luvun alussa. Saamelaiskiista antaa kattavan selvityksen saamelaisten nykytilanteesta ja niistä mielikuvista, joita saamelaisista pidetään yllä.

Veli-Pekka Lehtola on saamelaisen kulttuurin professori Oulun yliopistossa. Inarista kotoisin oleva Lehtola on juuriltaan äitinsä puolelta saamelaista ja isänsä puolelta suomalaista sukua. Lehtola on julkaissut 12 kirjaa ja noin 90 tieteellistä artikkelia. Vuonna 2011 hänet palkittiin vuoden tietokirjailijana.

Kirjan kuvituksesta vastaa anonyymi taiteilijakollektiivi Suohpanterror, jonka jäsenet ovat saamelaisia. Suohpanterror haluaa kiinnittää taiteellaan huomiota saamelaisten oikeuksiin ja tekee kantaaottavaa ja poliittista taidetta, kuten provosoivia propagandajulisteita, joissa hyödynnetään pop-taiteen ja länsimaisen populaarikulttuurin kuvastoa.

Tilaa kirja Innon verkkokaupasta: Saamelaiskiista – Sortaako Suomi alkuperäiskansaansa?

Veli-Pekka Lehtola: Saamelaiskiista

ISBN: 978-952-264-458-9

Painokelpoinen kansikuva ja kirjailijakuva.

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi