Julkaistu

Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja, kirja oudoista urbaaneista jättömaista

Hamaraperaisia_etukansi_pienempi

Into Kustannus julkaisee kuvataiteilija Jussi Kiven kirjan Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja torstaina 17.12.2015 klo 18.00 Cafe Mascotissa (Neljäs linja 2, Helsinki). Luvassa videotykille heijastettu tutkimusmatka Kiven johdolla. Jussi Kiveä haastattelee tilaisuudessa taidekriitikko Otso Kantokorpi.

Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja on kaunokirjallinen ja kuvataiteellinen kertomus retkeilystä öisillä joutomailla ja maanalaisissa komplekseissa. Kirjan kymmenessä luvussa tutkitaan tsaariaikaisia sotilaallisia rotankoloja, kolutaan kaupungin alisia ja loputtomia tunneliverkostoja, syviä kaivoksia ja raunioituneita jättömaita.

Matkakuvaukset kuiskivat kohteiden historiaa ja urbaanin periferian rikasta ja alati muuttuvaa piilotajuista elämää. Pimeästä bunkkerista löytyy jälkiä asumisesta ja ansoja tunkeilijoiden varalta, maan alta haudattu pommisuoja, repaleisen aidan takaa sortuva ja vaarallinen vyöhyke ja kirkon alta huumeluola.

Kirjassa maisemallista vaikuttavuutta ja toden tuntua määrittää outo mutta kutsuva luotaantyöntävyys. Kivi hakee ja löytää valokuviinsa ja piirroksiinsa romanttista kauneutta siellä missä sitä ei ole tapana nähdä, ja kartoittaa teollista rauniomaisemaa kuin tutkimatonta villiä erämaata. Retkiä leimaa poikamainen seikkailu mutta kertoja pohtii myös tumman maiseman maalauksellisuutta, tarkastelee myrkytettyjä jättömaita korkeakulttuurisina puutarhoina ja ilmentyminä kulttuurista, joka sekä tuottaa että vieroksuu tällaisia ympäristöjä. Satiirinen teksti kantaa ristiriitaa: sivilisaation rapautumisessa on ylevyytensä mutta kuultaako modernin edistyksen halkeamista valo vai pimeys?

Jussi Kivi on helsinkiläinen kuvataiteilija. Vuonna 2010 hän sai arvostetun Ars Fennica -palkinnon. Hän on osallistunut vuodesta 1981 lähtien lukuisiin näyttelyihin ja edustanut Suomea muun muassa São Paulon biennaalissa vuonna 1987 ja Venetsian biennaalissa 2009. Aiemmin häneltä on ilmestynyt luonnon ja kulttuurin suhteita ja maisemaromantiikkaa tutkaileva Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas (2004).

 

Jussi Kivi: Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja ISBN: 978-952-264-533-3, Into-taide, sid, 240 s.

arvostelukappaleet@intokustannus.fi
lisätiedot timo.forss@intokustannus.fi 040-533 2961