Julkaistu

Into Turun kirjamessuilla 2.–4.10.

pe 2.10. klo 10:30 julkistetaan professori Veli-Pekka Lehtolan Saamelaiskiista on ensimmäinen kokonaisesitys “saamelaiskiistasta”, joka on tulehduttanut ihmisten välejä pohjoisessa jo vuosikymmeniä, mutta josta Etelä-Suomessa ei tiedetä juuri mitään. Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa. Siitä huolimatta Suomi ei ole ratifioinut YK:n alaista sopimusta tämän tosiasian tunnustamiseksi, vaikka esimerkiksi Norja on tehnyt sen jo 1990-luvun alussa. Saamelaiskiista antaa kattavan selvityksen saamelaisten nykytilanteesta ja niistä mielikuvista, joita saamelaisista pidetään yllä.

pe 2.10.2015 klo 15.25-16.10, auditorio: Kehitysyhteistyön eurooppalainen teemavuosi! Suuri paneelikeskustelu, jossa mukana mm. Matti Kääriäinen: Kehitysavun kirous.

pe 2.10. klo 16.50-17.50 Jukola 2. krs SAAMELAISET TÄNÄÄN | SÁMIT ODNE -SEMINAARI. Keskustelussa Veli-Pekka Lehtolan Saamelaiskiista-kirjansa pohjalta.

la 3.10. klo 11:45 Äidinkielen opettajien lavalla Eläimet yhteiskunnassa -teos ja sen toimittajat Elisa Aaltola & Sami Keto. Miten sudesta tulee “häirikkö” tai siasta “kinkkua”? Mitä on olla eläin? Mitä ihmisen ja eläimen suhde voi parhaimmillaan olla? Millainen on eläimen moraalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen asema? Onko eläimillä oikeuksia tai vapauksia? 

la 3.10.2015 klo 14.15-14.45, KUISTI-lava: Humalan historia juomareiden valtakunnassa! Ari Turusen Humalan henki (Into) kertoo alkoholin kulttuurihistoriasta. Kustaa H. J. Vilkunan Juomareiden valtakunta (Teos) luotaa suomalaista känniä vuosina 1500-1850.

la 3.10.2015 klo 15.15-15.40, Tieto-lava: Valloittavat lajit – Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin. Haastattelussa Seppo Turunen. Tulokas- ja vieraslajeja on kaikkialla. Ne aiheuttavat tauteja, kilpailevat muiden lajien kanssa elintilasta, ovat tehokkaita saalistajia. Joskus ne ovat olleet syynä sukupuuttoihin. Useimmat vieraslajit eivät kuitenkaan ole haitallisia, vaan niistä voi olla hyötyä.

la 3.10.2015 klo 15:40-, Tieto-lava: Historian kukoistavimmat kaupungit. Haastattelussa tietokirjailija Ari Turunen. Teos kuvaa yhdeksää kaupunkia, jotka omana aikanaan kukoistivat taloudellisesti, tieteellisesti ja taiteellisesti, koska ne sietivät erilaisia ihmisiä ja ideoita.

la 3.10.2015 klo 16.00-16.40, Kuisti: Eläimet yhteiskunnassa! (Into Kustannus). Keskustelu eläinten asemasta yhteiskunnassa Innon uutuusteoksen tiimoilta. Mukana Salla Tuomivaara, Katariina Souri, ja kirjan toinen toimittaja Elisa Aaltola. Haastattelijana kirjan toinen toimittaja Sami Keto.

su 4.10.2015 klo 12.40-13.10, FIORE-lava: Olavi Virta 100 vuotta! Haastateltavina Olavi Virta Hurmiosta turmioon -kirjan kirjoittaja Hannu Nyberg sekä vuoden 2013 tangokuningas Kyösti Mäkimattila.