Julkaistu

Lehtonen, Ulla

Tietokirjailija-toimittaja Ulla Lehtonen (1927–2018) tunnettiin valovoimaisena luennoitsijana ja tv-sarjojen ja radio-ohjelmien tekijänä.

Hän kirjoitti peräti 13 kirjaa ja sai niistä mm. Warelius-palkinnon sekä lukuisia ympäristöpalkintoja. Lisäksi Lehtonen teki vuosikymmenten ajan satoja lehtijuttuja sanoma- ja aikakausilehtiin, mm. Kotipuutarha-lehteen.

Lehtonen oli luonnonmukaisen kotipuutarhaviljelyn uranuurtaja (pikkuhiljaa myös sana ”luomu” tuli kieleemme). Hän oli luonnonkasvien käytön, puutarhakasvien viljelyn, terveellisen kasvisravinnon sekä ekoasumisen asiantuntija, jonka luomupuutarhassa ja ekotalossa vieraili tuhansia ihmisiä.

Lehtonen paitsi popularisoi tutkimustietoa myös antoi vinkkejä tutkijoille, ja hänessä yhdistyikin tieteellisen tiedon hallinta ja käytännönläheinen neuvonta – jopa vapaaehtoinen, ilmainen puhelinneuvonta oli hänelle kunnia-asia, ja vuosien ajan hänelle soiteltiinkin ympäri Suomea.

Laaja-alaisen ravintotietämyksensä Ulla Lehtonen kokosi oppaaseen Syö itsesi terveeksi – 100 kotimaista puutarhakasvia ruokana ja rohtona. Hänen kirjoituksissaan yhdistyvät vahva omakohtainen kokemus ja tutkimustieto niin kasvien käytöstä ja terveysvaikutuksista kuin niiden viljelystäkin.

Error: View 49e934c16e may not exist