Julkaistu

Uutuuskirja Suomen armeijan hukatuista miljardeista

Into Kustannus julkaisee Pentti Sainion kirjan Armeijan hukatut miljardit – Suomen sotajohdon salaisuudet Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki) ti 3.5. klo 14.00. Sainiota haastattelee tilaisuudessa Timo Kalevi Forss.


Sainio kertoo kirjassaan kuinka Suomen sotajohto on tehnyt miljardien eurojen hankintoja, jotka eivät palvele kotimaan puolustusta vaan enemmänkin Yhdysvaltain ja Naton tarpeita. Onko pieni sisäpiiri harhauttanut eduskuntaa? Miten kansainväliset aseyhtiöt, poliitikot, upseerit ja salaiset palvelut taistelevat suomalaisten rahoista? Kenelle amerikkalaiselle puolustusministeriön virkamies antoi hävittäjähankinnan salaisia tietoja ”pöydän alta”?

Miksi Suomi ostaa kalliita hävittäjäpommittajia, kun vaihtoehtona on tulivoimaltaan tehokkaammat ja hinnaltaan kymmenen kertaa halvemmat tykistöaseet? Miten Yhdysvaltain  Pentagonissa suomalainen virkamies valmisteli Suomen Nato-yhteyttä 1991? Mihin johtavat lisääntyvät kansainväliset sotaharjoitukset?

Pentti Sainio haastatteli kirjaansa yli sataa henkilöä. Yleisestä ilmapiiristä kertoo se, että monet heistä haluavat pysyä vain nimettömänä lähteenä. ”Haluan avata keskustelua avoimempaan suuntaan, sillä virkamiesten työnantajia ovat Suomen kansalaiset, joilla on oikeus tietää, mitä heidän turvallisuutensa varalle tehdään ja miksi”, sanoo Sainio.

Esimerkiksi Hornet-hävittäjien pätkähankintojen todelliset salatut elinkaarikustannukset ovat 35 vuoden aikana yhteensä noin 15 miljardia euroa. Summa on kymmenkertainen verrattuna siihen, miltä se näytti vuonna 1991. Hornet-rahoilla voitaisiin rakentaa kaksi Pyhäjoelle kaavailtua Fennovoiman ydinvoimalaa. Suomen puolustus pystyttäisiin rakentamaan ilman kalliita amerikkalaisia asejärjestelmiä, joiden käyttö näyttää tähtäävän ulkomaisiin sotilasoperaatioihin.

Konkaritoimittaja Pentti Sainio on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja Apu-lehdessä. Sotilasmestarin poika Sainio on kasarmien kasvatti ja reservin yliluutnantti. Sainio on julkaissut yhdeksän kirjaa, kuten Mitä tapahtui Urho Kekkoselle, Ministeri Mattila, Operaatio Ahtisaari, Harkimoiden hattutemppu, Maanpuolustusta vaisuurvaltapolitiikkaa? ja Kummolan kääntöpiiri.

 

Pentti Sainio: Armeijan hukatut miljardit Suomen sotajohdon salaisuudet ISBN 978-952-264-548-7, Into-tieto, sid. 277 s.

 

arvostelukappaleet@intokustannus.fi

lisätiedot: ari.turunen@intokustannus.fi