Julkaistu

Kirja ydinpommin anatomiasta: Miten päästään eroon ydinpommien rakennusaineista?

Ydinpommin anatomia

Lauantaina 6.8. on jälleen Hiroshiman pommituksen vuosipäivä. Ydinaseet ovat edelleen läsnä oleva uhka maailmassa. Into Kustannuksen pian ilmestyvä teos Ydinpommin anatomia (Into 2016) pureutuu siihen, mitä ydinaseiden riisuntaan oikeasti vaaditaan.

“Klassisen ydinasekatastrofin ilmeneminen uudestaan on hyvin välitön ja akuutti uhka. Paljon suurempi kuin terrorismi.”
– Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Iltasanomat 2.8.2016

Kirjan kirjoittaneet fyysikot ja ydinturva-asiantuntijat kertovat vuosien tutkimustyöhön pohjautuen, millaisia ongelmia ydinaseiden välttämättömät ainesosien, fissiilien, olemassaolo, tuotanto ja käyttö aiheuttavat. Kirjassa kuvataan ratkaisuja ydinaseiden riisuntaan, niiden leviämisen estämiseen ja ydinaseterrorismin ehkäisemiseen. Keskeisenä tekijänä kaikissa on fissiilien eli plutoniumin ja rikastetun uraanin, tuotannon, varastoinnin ja hävittämisen ymmärtäminen. Kirjassa kuvataan sekä näiden aineiden käytön, tuotannon ja varastoinnin historiaa että nykypäivää. Teoksessa esitellään myös keinoja, joilla ydinasemateriaalit lopulta kyettäisiin hävittämään maailmanlaajuisesti – lähtien fissiilien tuotannon lopettamisesta aina kansallisten varastojen tuhoamiseen.

Kirjan kirjoittajat ovat alansa asiantuntijoita: Harold A. Feiverson on kansainvälisen turvallisuuden vanhempi tutkija, Alexander Glasen on avustava professori Woodrow Wilson Schoolissa ja Princetonissa. Zia Mia puolestaan on tutkija, joka johtaa Etelä-Aasian rauhaa ja turvallisuutta käsittelevää hanketta. Frank N. von Hippel on vanhempi fyysikko, emeritusprofessori ja entinen kansallisen turvallisuuden avustava johtaja Valkoisen talon tieteen ja teknologian osastolta.

Katso Rauhanliiton sivuilta Hiroshima-päivän tapahtumia: http://www.rauhanliitto.fi/tiedotus/tiedotteet/Hiroshima-paiva-2016

https://intokustannus.fi/kirja/ydinpommin-anatomia/