Julkaistu

Suomalaisen sananvapauden tarina uutuuskirjassa

Jumala, Kekkonen, itsesensuuri, Neuvostoliitto ja tietenkin seksi. Siinä suomalaisen sensuurin pääteemat pähkinänkuoressa. Nykyaikana Suomi kuuluu sananvapauden osalta maailman kärkipaikoille. Tätä tilaa ei kuitenkaan ole saavutettu ilman työtä: saamme kiittää maamme rohkeita tekijöitä, avoimen keskustelun kulttuuria sekä määrätietoista lainsäädäntöä.

Tiellä sananvapauteen 1917–2017 (Into Kustannus 2017) on kiinnostava katsaus suomalaisiin tabuihin ja suomalaisen ihannekansan kasvatukseen itsenäisessä Suomessa. Millaiset kirjat, levyt ja muut julkaisut ovat aikanaan päätyneet Suomessa kiellettyjen listoille? Miten suomalaiset vastakulttuurin toimijat laajensivat sananvapautta?

Kai Ekholmin, Päivikki Karhulan ja Tuomo Olkkosen toimittaman teoksen sivuilla sensuurin ja siitä vapautumisen aiheita käsittelevät Jörn Donner, Janne Virkkunen, Jukka Rislakki ja Pekka Gronow. Kirjan kuvituksena on myllykirjeitä, myrkkykaappeja, ennen näkemättömiä teoksia, piilokirjoja, sitaatteja ja jo unohtuneita sensuuritapauksia.

Kirja on teoskokonaisuutta, johon kuuluvat myös näyttely Kansalliskirjastolla sekä verkkoteos.

Kansalliskirjaston näyttely perehtyy kysymykseen siitä, miten Suomesta tuli sananvapauden kärkimaa. Esillä on yli 850 artikkelia, joiden kautta tutustutaan kiellettyihin alkuperäisteoksiin ja sensuuriin sadan vuoden ajalta.

Näyttelyn avajaistapahtuma järjestetään 09.03.2017 klo 18.30 Kansalliskirjaston Kupolisalissa (Unioninkatu 36). Osallistujilta toivotaan ilmoittautumaan 02.03.2017 mennessä sähköpostitse osoitteeseen kk-tapahtumat@helsinki.fi

https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/suomi-100-nayttely-tiella-sananvapauteen-kekkonen-jumala-seksi

Verkkoteos:
https://sananvapauteen.fi/

Tiellä Sananvapauteen 1917-2017 (Into Kustannus, 2017)
ISBN: 978-952- 264-754- 2
Kirjoittajat: Kai Ekholm, Päivikki Karhula & Tuomo Olkkonen

Lisätietoja: Tatu Matilainen tatu.matilainen@intokustannus.fi

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

https://intokustannus.fi/kirja/tiella-sananvapauteen-kekkonen-jumala-ja-seksi/