Julkaistu

Sammakoiden nahkea todellisuus ja muita kiehtovia tietoteoksia

Siperia kutsuu!

Into Kustannus täyttää vuosia. 10-vuotisen taipaleen kunniaksi on ilmestynyt vaikuttava tietokirjavalikoima kiehtovaa poliittista historiaa ja terävää yhteiskunnallista pohdiskelua. 

Vesa-Matti Lahden SIPERIA KUTSUU! kertoo siitä, miten amerikansuomalaiset aktiivit perustivat Siperiaan kansainvälisen siirtokunnan, AIC Kuzbasin auttaakseen nuorta Neuvosto-Venäjää teollistumaan. Eräs siirtolaisista oli sekatyömies Richard Lahti, jonka matkakertomus Siperiaan paljastui Vesa-Matti Lahdelle vasta isovanhempiensa jäämistöstä.

Vesa-Matti Lahti (VTT) on johtava asiantuntija strategia- ja ennakointiyksikössä Sitrassa.

Suomen sisällissodassa punakaarti käytti asetta, jollaista ei ennen ollut näillä main nähty: panssarijunaa. Tuija Wetterstrandin PUNAISTEN PANSSARIJUNA 1918 seuraa sisällissodan tapahtumia panssarijunan miesten silmin. He kokevat sodan toiveikkaan alun, verisen käännekohdan ja paniikinomaisen paon. Punaisten huolimattomuus, epäonnistuneet ajoitukset ja silkka huono onni seuraavat toistaan.

Tuija Wetterstrand on filosofian maisteri, arkeologi, historioitsija ja tietokirjailija.

Kirjailija ja kääntäjä Elvi Sinervon kattava elämäkerta  YHÄ KATSELEN PILVIÄ pohjautuu laajaan ja ainutlaatuiseen aineistoon, johon kuuluvat muun muassa Elvin ja tämän miehen Mauri Ryömän toisilleen kirjoittamat kirjeet vankila-ajalta. Aatteen palo vei heidät jatkosodan aikana kuritushuoneeseen valtiopetoksen valmistelusta, ja siellä sai alkunsa Elvi Sinervon tunnetuin runokokoelma Pilvet. Vankilan tiukkojen sääntöjen vuoksi Elvi kirjoitti runot salaa vessapaperille.

Jaana Torninoja-Latolan on elämäkerroista kiinnostunut historioitsija, joka valmistelee väitöskirjaa Sinervon kolmesta sisaruksesta.

Helsingin yliopistossa oppihistorian emiritusprofessori Anto Leikolan SAMMAKOIDEN NAHKEA TODELLISUUS – ESSEITÄ TIETEESTÄ, LUONNOSTA JA KULTTUURISTA kirjoittaa kiehtovasti ihmistestä ja evoluutiosta, ihmisen suhteesta muihin eläimiin sekä biologisen tieteen synnyttämistä filosofisista ongelmista.

Hannu Reimen IHMISKIELEN IHMEITÄ – NÄKYMIÄ KIELEEN, KIELIIN JA KULTTUURIIN pohtii ihmiskielen rakennetta sekä kielten ja kielikuntien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. Kielikyky näyttää olevan ihmisen biologinen erityisominaisuus mutta samalla kieli on kaiken kulttuurin perusta ja tältä osin erottaa ihmisen muista eläimistä.

Hannu Reime on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu radioääni, kun hän työskenteli Ylen radiouutisissa uutistoimittajana, ulkomaantoimittajana ja erikoistoimittajana yöi 40 vuotta.

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@intokustannus.fi