Julkaistu

Teivainen pohtii uudessa kirjassa siniristijihadismia ja erillishakaristiä

Professori Teivo Teivainen pohtii tänään ilmestyvässä kirjassaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely vapauden ulottuvuuksia ja nationalismin varjopuolia. Kirjan julkistamisjuhlat järjestetään 18.10. kello 16–23.30 Helsingin yliopiston uudessa Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, vapaa pääsy), tervetuloa! Teivaisen kanssa keskustelevat nationalismin ja Suomen itsenäisyyden eri ulottuvuuksista muiden muassa Tarja Halonen, Maryan Abdulkarim, Juhana Vartianen, Erkki Liikanen ja Karri “Paleface” Miettinen.

Eloisa kirja on paitsi johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin myös matkaopas Helsinkiin. Maailmanpolitiikka ei asu vain diplomaattien neuvottelupöydissä – sen voi löytää myös pienellä kävelyretkellä.

Teivaisen kävely käynnistyy Tähtitorninmäeltä. Haaksirikkoiset-patsas huutaa apua lännestä, ja esiin nousee kysymyksiä Lippulaulun siniristijihadismista. Seuraavalla etapilla Teivainen kysyy, mitä maanpuolustuksellista hyötyä on hakaristin käytöstä ilmavoimien tunnuksena. Matkalla tulee vastaan yllättäviä keskustelukumppaneita. Sofiankadulla Teivainen pohtii venäläisyyttä Suomessa ja ehdottaa kyrillisten aakkosten opettamista Suomen kouluissa. Hän kertoo, miten tekoäly pelastaa suomen kielen ja narauttaa Rautatieasemalla etniseen profilointiin syyllistyneen poliisin.

Kävely johtaa käsittelemään myös saamelaiskysymystä ja suomalaista sellukolonialismia sekä pohtimaan, mitä Suomi voisi oppia muusta maailmasta. Kävelyn varrella aikoinaan rasismista tuomittu baarien suuromistaja Jouni Lanamäki avautuu aatteestaan ensi kertaa yli 20 vuoteen. Kirja nostaa esiin myös kiperiä kysymyksiä kansanedustaja Ozan Yanarin kohtaamasta rasismista eduskunnan sisällä. Teivainen esittää myös ehdotuksen, miten presidentin syntyperäisvaatimuksen voisi määritellä uudestaan.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on kysellyt ja kävellyt suurimmassa osassa maailman maita – sekä työnsä takia että maailmaan tutustuakseen. Hänen Helsingissä järjestämänsä kaupunkikävelyt ovat herättäneet hämmennystä esimerkiksi Venäjän mediassa. Teivainen on toiminut vierailevana professorina monissa Etelä-ja Pohjois-Amerikan yliopistoissa. Hänen kirjojaan on ilmestynyt useilla kielillä.

Teivo Teivainen: MAAILMAN­POLIITTINEN KANSALLISKÄVELY
ISBN: 978-952-264-838-9, 267 sivua
Lataa kansikuva

Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@intokustannus.fi