Julkaistu

Teivaisen kirja satavuotisen itsenäisyyden merkityksistä ja nationalismin varjopuolista

Professori Teivo Teivainen on tutkinut eri puolilla maailmaa historian kipupisteitä, mutta nyt hän tekee 100-vuotisen Suomen ruumiinavauksen. Itsenäisyyden kansallisromanttisia polkuja tallatessa on mahdollisuus pohtia suomalaisuuteen liittyviä rajauksia ja ristiriitoja. Maailmanpoliittinen kansalliskävely on johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin.

Maailmanpolitiikka ei asu vain diplomaattien neuvottelupöydissä – sen voi löytää myös pienellä kävelyretkellä Helsinkiin.  Teivaisen kirja tarjoaa tuokiokuvia köyhän ja katajaisen alusmaan noususta menestysmittareiden hellimäksi nyky-Suomeksi ja sellukolonialistiksi sekä pohtii, mitä 100-vuotias Suomi voisi oppia muusta maailmasta.

Esiin nousee kiperiä kysymyksiä muun muassa Lippulaulun siniristijihadismista ja hakaristin käytöstä ilmavoimien tunnuksena, rasismista Eduskunnassa ja poliisin etnisestä profiloinnista. Erityishuomion kohteena on myös venäläisyys Suomessa, suomalaisuuden alkuperä ja saamelaisten oikeudet. Teivainen tekee myös ehdotuksia, kuten kyrillisten aakkosten opettamista kouluissa ja miten presidentin syntyperäisvaatimuksen voisi määritellä uudestaan.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on kysellyt jakävellyt suurimmassa osassa maailman maita – sekä työnsä takia että maailmaan tutustuakseen. Hänen Helsingissä järjestämänsä kaupunkikävelyt ovat herättäneet hämmennystä esimerkiksi Venäjän mediassa. Teivainen on toiminut vierailevana professorina monissa Etelä-ja Pohjois-Amerikan yliopistoissa. Hänen kirjojaan on ilmestynyt useilla kielillä.

Teivo Teivainen: MAAILMAN­POLIITTINEN KANSALLISKÄVELY
ISBN: 978-952-264-838-9, 267 sivua
Lataa kansikuva