Julkaistu

Jevgeni Vodolazkin vierailulla, uusi romaani Lentäjä julkaistaan

Venäläinen mestarikertoja Jevgeni Vodolazkin vierailee Suomessa.  Viime vuosina  kansainväliseen maineeseen nousseen Vodolazkinin uusin romaani Lentäjä julkistetaan maanantaina 26.11. kello 18–20 Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä, vapaa pääsy, tervetuloa! Julkistustilaisuudessa Jevgeni Vodolazkinia haastattelee hänen romaaniensa suomentaja Elina Kahla.

Lentäjä on koskettava teos muistista, syyllisyydestä ja rakkaudesta, joka kestää läpi ajan, kaaoksen ja jopa kuoleman. Siinä Innokenti Petrovitš Platonov herää sairaalassa muistinsa menettäneenä. Muistot palaavat hiljalleen, ja niistä rakentuu elävä kuva 1900-luvun alun Venäjästä, vallankumouksen pyörteistä ja sen jälkimainingeista. Mutta miten hän voi muistaa 1900-luvun alun tapahtumia, kun lääkkeet vuoteen vieressä on päivätty vuodelle 1999?

Lentäjä on kunnianosoitus Fjodor Dostojevskin Rikokselle ja rangaistukselle ja Mihail Bulgakovin Valkokaartille. Kiehtova romaani vakiinnuttaa Vodolazkinin aseman venäläisen kirjallisuuden uutena tähtenä. Russian Booker Prize- ja Big Book Award -palkintoehdokkaanakin olleen teoksen käännösoikeudet on myyty 13 maahan. Vodolazkinin edellinen romaani Arsenin neljä elämää voitti Venäjän merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Big Book Awardin ja Jasnaja Poljanan vuonna 2013 ja oli lisäksi National Bestseller Prize-, Russian Booker Prize- ja New Literature Award -ehdokas. Suurenmoinen romaani rakkaudesta ja menetyksestä sijoittuu ruton riivaamalle keskiajan Venäjälle. Mestarillisessa tarinankerronnassa Umberto Econ Ruusun nimi kohtaa Andrei Tarkovskin Andrei Rublevin. Teos on julkaistu jo 18 kielellä, ja käännösoikeudet myyty 30 maahan.

Pietarissa asuva Jevgeni Vodolazkin on keskiaikaisen historian ja kirjallisuuden tutkija. Hän syntyi Kiovassa vuonna 1964 ja on työskennellyt Venäläisen kirjallisuuden instituutissa (Puškinin talo) vuodesta 1990. Vodolazkin on kirjoittanut lukuisia tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleita ja toiminut Toepfer- ja Alexander von Humboldt -säätiöiden stipendiaattina Saksassa.

Jevgeni Vodolazkin: Lentäjä
Suomentaja: Elina Kahla
Alkuperäinen nimi: Авиатор
ISBN: 978-952-264-940-9, 376 sivua