Julkaistu

Suomen ensimmäisen kirjailijan tarina

Eero Ojanen kertoo uudessa tietokirjassaan Jaakko Juteinin, Suomen ensimmäisen kirjailijan unohtuneen tarinan. Juteinista on säilynyt tietoa rajallisesti ja tämä on ensimmäinen kerta, kun hänen elämänsä kulku ja teoksensa on kuvattu kattavasti yksissä kansissa.

Jaakko Juteinia, viralliselta nimeltään Jakob Judénia, (1781–1855) voi pe­rustellusti pitää Suomen ensimmäisenä kirjailijana. Hän oli ensimmäinen, joka loi suomen kielellä monipuolisen kirjallisen tuotannon. Juteini julkaisi 1800­-luvun alkupuoliskolla kymmeniä erilaisia teoksia ja kokoelmia runoista oppi-­ ja tietokirjoihin.

Hattulassa syntynyt, Viipurissa pääosin tuotantonsa luonut Juteini oli valistusmies, joka halusi teksteillään levittää tietoa, ravistella ennakkoluuloja ja kiinnittää huomiota ihmisten heikkouksiin ja yhteiskunnan epäkohtiin.

Juteini oli aikaansa edellä. Hän esitti monia ajatuksia ja teemoja, jotka myö­hemmin tulivat tunnetuksi toisten esittäminä: hän esimerkiksi kehitti oman­laistaan näkemystä Väinämöisestä paljon ennen Kalevalaa.

Eero Ojanen (s. 1954) on filosofian tohtori, tietokirjailija ja Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja. Hän on kirjoittanut kymmeniä teoksia filosofiasta, historiasta ja suomalaisesta kulttuuriperinteestä. Lisäksi hän on kirjoittanut tekstejä lehtiin ja Radioteatterille. Ojanen on puheenjohtajana Jaakko Juteinin nimikkoseurassa.

Jaakko Juteini