“Tieni vei Pariisiin” kertoo Kaisa Savolaisen tiestä Vuotjärveltä Pariisiin Unescoon. “Helmi Krohnin ihmeellinen elämä” -kirjassa tutustutaan Krohnin elämään kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä.
Kaisa Savolaisen lapsuus viiden lapsen sisarusparvessa maalaistalossa on kiintoisa aikalaiskuvaus 1940-luvulta. Hänen työelämänsä alkoi ammatinvalinnanohjaajana Kuopiossa 1960-luvulla. Lopulta Savolainen päätyi korkeaan asemaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestössä Unescossa. Juuri ilmestyneessä Tieni vei Pariisiin -kirjassaan Savolainen avaa henkilökohtaisten kokemusten kautta tätä kiehtovaa ja samalla monimutkaista järjestöä, josta Suomessa ei ole paljon kirjoitettu.
2.11. ilmestyvä Helmi Krohnin elämäkerta avaa näkymän suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Krohnien kulttuuriperheen vanhin tytär oli monipuolinen kirjailija, toimittaja, kääntäjä, lastenkirjallisuuden pioneeri ja neljän lapsen äiti. Krohn oli edelläkävijä kirjallisella urallaan ja toi elämäkerroissaan esiin naisten historiaa. Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kertoo myös, kuinka Krohn omisti elämänsä viimeiset neljä vuosikymmentä henkiselle vakaumukselleen ja vakiinnutti spiritualistisen maailmankuvan aseman Suomessa. Helmi Krohnin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta 31.10.2021.
Kirjan ovat kirjoittaneet Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen.
Marjut Hjelt on aiemmin kirjoittanut lukuisia artikkeleita Helmi Krohnista, spiritualismista ja Helmin perustamasta Suomen Spiritualistisesta Seurasta. Hänen toimittamansa kirja Helmi – Helmi Krohnin kirjeitä läheisilleen 1884–1936 ilmestyi 2004 (SKS).
Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian dosentti ja yksi keskeisiä suomalaisia elämäkertatutkijoita, joka on tutkinut laajasti kolmen Krohnin sisaren kirjallista elämää. Hänen edellinen tietokirjansa oli Toisten elämät – Kirjoituksia elämäkerroista (Avain 2017).
Hilkka Oksama-Valtonen on Helmi Krohnin tyttärentyttärentytär, joka on tehnyt pro gradunsa Helmi Krohnista ja kuuluu Krohnin sukuseuran hallitukseen.