Julkaistu

KEVÄÄN KIRJAKARNEVAALI

 

KEVÄÄN KIRJAKARNEVAALI Rautatientorilla Helsingissä

ti–ke 21.–22.5.2013 kello 10–19.

Vapaa pääsy.

 

Perinteinen iso kirjateltta nousee jälleen Rautatientorille! Tänä keväänä teltan avaava Kirjakarnevaali tarjoilee kirjallista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kustantajat ja kirjakauppiaat myyvät parhaimmistoaan: lahjakirjoja, kaunoa, tietoa ja harrasteita.

 

Karnevaalin aamupäivän ohjelma on suunnattu nuorimmille lukijoille. Teltassa esitellään lasten suosikkeja ja välillä lauletaan ja piirretään. Torilla tepastelee halattavana jättiläiskokoinen Myyrä ja välillä Risto Räppääjä.

 

Iltapäivällä keskustellaan vakavia muun muassa äitiydestä, uskonnosta, hyvästä kuolemasta ja journalismin murroksesta. Välissä esittäytyvät uutuuskaunon konkarit ja kevään uudet esikoiset. Jännityskirjojen hengessä kaikki päättyy murhiin.

 

Tähtivieraiden lista on ihailtavana kokonaisuudessaan viestin lopussa.

 

Kevään kirjakarnevaali 2013 | ohjelma

 

TIISTAI 21.5.

 

Myyrä kello 12, 13, 14 ja 15

Risto Räppääjä kello 12.30, 13.30, 14.30 ja 15.30

 

Arpaakuutiomies (trubaduuri) kello 11.30

 

12.30 Riina Katajavuori: Pentti ja kitara (Tammi)

Pentin setä Jaska on rokkimiehiä ja soittaa kitaraa. Eeli-serkku soittaa myös kitaraa, mutta klassista. Penttikin haluaa oman kitaran!

 

Pentille hankitaan hieno akustinen kitara, ja sitten pojalle etsitään opettaja – ensin naapurin Annukka ja sitten rokkaava Sami, jonka kanssa on hurjan hauskaa soitella. Pentistä tulee aina vain taitavampi, niin että eräänä päivänä Sami kehottaa häntä pyrkimään musiikkiopistoon…

 

Tarinaa leimaa lapsen soittamisen ilo ja musiikista nauttiminen. Monen perheen on myös helppo samastua Pentin vaiheisiin soittimen valinnasta aina jännittäviin musiikkiopiston pääsykokeisiin asti.

 

 

klo 13.30 KIRJAKAUPAN UUDET ROOLIT

 

Kauppiaita ja kustantaja.

 

 

klo 14.30 PARHAITA LAHJAKIRJOJA

 

Taro Korhonen: Anoppikirja (Otava)

Anoppikirja kokoaa yksiin kansiin suomalaisten kutkuttavimmat, kamalimmat, kummallisimmat ja herkimmät tarinat anopeista, noista rakkaista vihollisista. Selityksiä anopin erityisasemaan etsitään muun muassa psykologiasta, historiasta, antropologiasta ja evoluutiobiologiasta. Niille, joiden anoppisuhde on käynyt raskaaksi, kirja tarjoaa tukevan olkapään.

 

Katja Lindroos: Momo-kirja (Siltala)

Momo tulee sanoista “modest & modern”, vaatimaton ja moderni. Juuri sellaisia koteja on Suomi täynnä. Yli 70 prosenttia asuintaloista on rakennettu sotien jälkeen, ja suurin osa niistä 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla. Toisinaan ankean harmaiden julkisivujen takaa löytyy kauniita, värikkäitä, persoonallisia ja taidokkaasti remontoituja koteja.

 

Momo kertoo talojen historiasta ja katsoo tavallisia kerros- ja rivitaloasuntoja tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Se auttaa näkemään oman kodin uusin silmin ja tarjoaa herkullisia ideoita sisustamiseen.

 

Kirjan tekijä on itse momokodeissa asunut ja designiin erikoistunut toimittaja Katja Lindroos. Kirjassa on upea ja runsas värikuvitus. Valokuvat ovat sisustuskuvaukseen erikoistuneiden Riikka Kantinkosken ja Niclas Wariuksen taidokasta käsialaa.

 

Jukka Koskelainen ja Jyrki Lappi-Seppälä: don Quijote elää uutena suomennoksena! (Wsoy)

Renessanssiajan ihanteita satirisoiva veijaritarina: Köyhä aatelismies menettää järkensä luettuaan liikaa ritariromaaneja ja päättää itsekin ryhtyä ritariksi. Hän ottaa nimekseen don Quijote Manchalainen, ryhtyy taistelemaan maailman vääryyksiä vastaan ja kelpuuttaa uskolliseksi aseenkantajakseen järkevän Sancho Panzan. Raihnainen Rocinante-kaakki kulkuneuvonaan tuo ”surkean hahmon ritari” taistelee jättiläisiksi luulemiaan tuulimyllyjä vastaan ja vannoo ikuista rakkautta ihanaksi otaksumalleen naapurin Dulcinealle. Tragikoominen Don Quijote on ajaton klassikko, johon koko myöhempi kertomakirjallisuus vertautuu.

 

 

klo 15.30 NOSTALGISTA KAUNOA

 

Virpi Hämeen-Anttila: Tapetinvärinen (Otava)

Kirjailija löytää sattumalta lehtihaastattelun, jossa esiintyy hänelle vuosikymmenten takaa tuttu henkilö. Ystävyys Mimiksi itseään kutsuvan tytön kanssa alkoi hyvin mutta muuttui vähitellen painajaiseksi, jonka muistot ovat kirjailijalle yhä vaikeita käsitellä.

 

Katja Kallio: Säkenöivät hetket (Otava)

Hurja ja lumoava romaani läheisyydestä ja yksityisyydestä, niiden loputtomasta kaipuusta ja suunnattomasta uhasta. Kesällä 1914 Hangon Hotel Pension Bellevuen varakkaiden vieraiden joukossa Inga ja Elly Troberg vaikuttavat ulkopuolisilta ja arvoituksellisilta. Mikä on yksinäisen rouvan ja hänen tyttärensä salaisuus?

 

 

klo 16.30 SAAKO ASIOITA NÄIN KÄSITELLÄ!

 

Anu Silfverberg: Äitikortti (Teos)

Utelias, ihmettelevä, ärtyisä ja vähän absurdikin kirja vanhemmuudesta. Sen teemoja ovat sukupuoli, seksuaalisuus, eläimen ja ihmisen suhde, aikuisuuden ja lapsuuden ero.

 

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa (Teos)

Julmetun hauska ja jännittävä tarina vanhuudesta, ystävyydestä ja elämästä aika tavallisessa palvelutalossa, jossa kuolemaa pahempi kohtalo on joutua lääkityksi dementiaosastolle.

 

Esko Seppänen: Eutanasia (Into)

Eutanasia on kreikan kieltä ja suomeksi “hyvä kuolema”. Siinä ihmiset auttavat kuolemansairaita kanssaihmisiään päättämään tuskansa, joita lääketiede ei kykene poistamaan. Eutanasia on kuitenkin useimmissa maissa laiton tapahtuma, ja kuolinavusta rangaistaan. Esko Seppänen on yhdessä Ilkka Taipaleen kanssa koonnut kirjan näkemyksistä, jotka liittyvät kuolemiseen henkilön itse toivoessa kuoleman nopeuttamista toivottomassa tilanteessaan.

 

 

klo 18 HULLUUTTA VAI HUUMORIA? SARJAKUVAN UUTUUKSIA

 

JP Ahonen: Villimpi Pohjola I ja II (Arktinen Banaani)

Taidokasta kynänjälkeä & iloista satiiria!

 

Pertti Jarla: Fingerporit I–VI ja Kapteeni Tserep (Arktinen Banaani)

Kuolemattomat Fingerporin hahmot ja karmaisevalla tavalla kuolevat neuvostosotilaat.

 

Petri Hiltunen: Anabasis I ja II (Arktinen Banaani)

Kreikan ja Kaksoisvirtain maan ovela taistelu. Suuri harharetki silminnäkijän raportoimana.

 

 

* * * *

 

 

KESKIVIIKKO 22.5.

 

Myyrä kello 12, 13, 14, ja 15

Risto Räppääjä kello 12.30, 13.30, 14.30 ja 15.30

 

Arpakuutiomies (trubaduuri) kello 11.30

 

klo 12.30 Reka Kiraly ja Marika Maijala: Lunta sataa, Lupo! (Wsoy)

Lupolla on samettikorvat ja turkissa viisi pilkkua. Alkaa sataa lunta. Hui, minne Lupon pilkut katoavat! Seuraa Lupoa luukkujen taakse ja kurkista rei’istä. Missä pilkut piileskelevät – keksitkö jo?

 

klo 13 Jarkko Tontti: Vedeeran taru (Otava)

Haltijoiden ja ihmisten suhteita kiristää arvokas helmisimpukkalöytö. Se kenelle simpukkasaari rikkauksineen kuuluu, ratkaistaan kilpa juoksulla vuoren huipulle. Sekä haltijoiden että ihmisten keskuudesta arvotaan yksi nuori edustamaan omaa maataan. Haltijoiden kuningatar vetää esiin Vedeeran nimen, ja äkkiä tytön käsissä on haltijavaltakunnan tulevaisuus. Mutta kehen voi luottaa, ja kenen puolesta taistella? Uskaltaako Vedeera toimia vastoin oppimiaan sääntöjä, jos tuntee ne vääriksi?

 

 

klo 14 ONKO JOURNALISMIKIN KULTTUURIA

 

Entä onko enää kulttuurijournalismia? Kiihkeä keskustelu siitä, mitä mainosten väliin nykyään painetaan. Entä tarvitseeko mitään enää painaa, jos kaikki jutut ilmestyvät jo nopeammin netissä?

 

Jaakko Lyytinen (HS)

Heikki Valkama (APU)

Markus Ånäs

Pj Tuomas Rantanen (Voima)

 

 

klo 15 KESKITY!

 

Jutta Saanila: Läsnäilo (Minerva)

Kun itsetuntemus yhdistyy todelliseen läsnäolon taitoon, avautuu tie parempaan elämänhallintaan ja hyvinvointiin. Käytännön esimerkkejä siitä, miten olla todella keskittyneenä ja aistit valppaina tässä hetkessä.

 

 

klo 15.30 KEVÄTESIKOITA EIKUN ESIKOISIA

 

Tua Harno: Ne jotka jäävät (Otava)

Pentti Saarikosken juhlavuoden kirjoituskilpailun voittaja – kaunis ja viisas esikoisromaani sukupolvelta toiselle periytyvästä orpouden kokemuksesta. ”Jotkut meistä menevät rikki jäämällä, toiset lähtemällä, ja tässä minä olen, enkä tiedä kumpaan ryhmään kuulun.”

 

Anu Juvonen: Lähiöoksennus (Minerva)

Katjan isä hylkää perheensä ja Kannelmäen demarit ja muuttaa uuden naisystävänsä luo Töölöön. Äidistä tulee yksinhuoltaja. Raha on tiukassa, eikä Kannelmäki tarjoa hyvän elämän esimerkkejä.

 

Juhana Petterson: Sokerisamurai (Into)

Stellan kiihkein unelma on tulla kaikkien haluamaksi poptähdeksi. Lumi on Hesessä uurastava drop-out ja manageri Idi Aminin musiikillinen löytö. Kaksikosta mankeloidaan bändi nimeltä Sugar Samurai. Silkkaa herkkyyttä, aitoutta ja seksiä. Erottuakseen muista bändeistä Stella keksii, että hän ja Lumi esittävät rakastavaisia. Teinilesboseksi myy aina. Sokerisamurai on takaperin etenevä rakkaustarina. Mutta voiko rakkaus olla todellista, jos kaikki muu on show’ta feikkausta ja hyväksikäyttöä?

 

 

klo 16 KAUNOA KONKAREILTA

 

Marja Björk: Poika (Like)

“Jos on tyttö, vaikka on poika, se on sama juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden ja sukulaisten ja mittareiden mukaan vihannes.” Tositapahtumiin perustuva tarina pojasta, joka muiden mielestä syntyi tytöksi.

 

Inka Nousiainen: Kirkkaat päivät ja ilta (Siltala)

On hautovankuuma heinäkuu vuonna kolmekymmentäkahdeksan. Iida on päässyt vihdoin irti lapsuudenkotinsa otteesta, opettajaksi vieraaseen kylään, uuden elämän alkupisteeseen. Kaikki muuttuu sinä päivänä, kun häntä puree kyy; matkalla apteekkiin hän kohtaa sillalla miehen, jota ei ole koskaan aiemmin nähnyt, mutta jonka on tavallaan tuntenut aina. Inka Nousiaisen kauniit lauseet kasvavat voimakkaaksi, sydämeenkäyväksi kertomukseksi rakkaudesta. Surusta ja lohdusta. Uskosta, luottamuksesta ja päätöksistä, jotka eivät tunne

 

Miina Supinen: Orvokki Leukaluun urakirja (Wsoy)

Ammatinvalintapsykologi Orvokki Leukaluu tarjoaa kaiken, mitä uraputkeen, oravanpyörään tai toimistokuutioon halajava tarvitsee: 40 selvitystä ammattien perimmäisestä (ja siten täysin yllättävästä) luonteesta. Luonto ei ole villi, eräopas on.

 

 

klo 17 USKOMATONTA?

 

Anna Kontula: Mistä ei voi puhua – Kirja uskosta ja uskonnosta (Into)

“Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”, on Wittgensteinin kuuluisa päätelmä. Voiko uskosta puhua muuten kuin herätystyyliin tai munkkilatinaksi? Mistä ei voi puhua kertoo uskosta ja uskonnosta toisin. Kirja pohtii uskonnon mieltä ja merkitystä kahden eri ikäisen naisen intiimin keskustelun kautta. Asetelma tuo esille uskonnon henkilökohtaisuuden, kulttuurisuuden sekä tähän yhteyteen liittyviä ristiriitoja. Kirja on syntynyt tarpeesta ymmärtää mistä uskossa on kyse.

 

 

klo 17.30 KAIKKI PÄÄTTYY MURHAAN

 

Tapani Bagge: Punainen varjo (Crime Time)

Baggen historiallisten jännäreiden sarja on edennyt vuoteen 1944. Sota on hävitty Valtiollinen poliisi Valpo saa punaisen varjon ylleen. Se tietää vauhtia ja vaaraa myös ylietsivä Mujuselle.

 

Kati Hiekkapelto: Kolibri (Otava)

Jugoslavian unkarilainen Anna Fekete aloittaa rikostutkijana pohjoissuomalaisessa merenrantakaupungissa. Annan työ rikostutkijana ehtii tuskin alkaa kun hän joutuu keskelle koko maata kuohuttavaa murhatutkintaa. Lenkkipolulla surmatun nuoren naisen hallusta löytyy atsteekkijumalaa esittävä riipus, ja pian tapahtuu toinen samanlainen murha. Merkit viittaavat sarjamurhaajaan…

 

Miettinen: Sukuviha (Like)

Kummisetä-henkinen rikosromaani Helsingin 80-luvun alamaailmasta! Markus Imatran isä katosi jälkiä jättämättä v. 1964. Hänet julistetaan kuolleeksi 1984, ja kolmekymppinen tyhjäntoimittaja Markus saa avaimen hämäräperäiseen liikehuoneistoon, jonka väitetään kuuluneen hänen isälleen. Pian Markus löytää itsensä Helsingin alamaailmasta, keskeltä kolmen mahtisuvun vihanpitoa, joka juontaa juurensa kansalaissodan synkkiin varjoihin.

 

www.kirjakarnevaali.fi

Kirjakarnevaali Facebookissa

 

Lisätietoja:

 

Into Kustannus, Mika Rönkkö

p. 050 436 2170

mika.ronkko@intokustannus.fi

 

Rosebud, Iida Simes

p. 044 206 3426

iida.simes@rosebud.fi